21 June 2010

1 doc, 1 klinik, patient bertimbun!

Posted by ~*Dandelicious Princess*~ at 9:46:00 AM
Reactions: 
Marin g klinik gomen. 2nd checkup kat klinik gomen. 6 JAM tunggu. X sakit, jadi sakit. Hubby da tensi-tensi. Saya berganda-ganda tensi. Dorang guna sistem manual. Tulis menulis. 10x salin-menyalin. Rasa nak jek propose integrated sistem. Geram sungguh tengok sistem yang amat slow. Huhuhu~ Nurse... ok.. layanan dengan senyuman manis. Doc pun nampaknya berusaha kejar nak abiskan patients secepat yang boleh. Kesian tengok dorang.. Macam x sempat jek nak lunch. Tapi tu la.. sistem yang amat x sistematik. Da la nombor giliran x display. Semua ibu mengandung menunggu sambil kelaparan.

Marin saya lunch kul 4 petang. Tapi badan still rase lesu sampai sekarang. Iye la.. biasa.. makan slalu.. Ni hampir 6 jam x dapat makan. Tu pun Hubby g belikan Rotiboy & air soya. Ada patient sorang lg cakap, "lenkali kalo nak datang sini kena bawak makanan banyak-banyak!". Heheheh... saya sangat bersetuju. Ibu mengandung memang selalu amat lapar. Huk! Huk! Ada 1 peti yang pihak klinik sediakan air kotak (of coz kene bayar) & tabung yang berisi kacang (yang ni free kot). Tak cukup beb. Hubby cakap, lenkali kalo g klinik gomen.. bawak makanan banyak-banyak pastu cakap.. "Jual roti! Jual air! Jual nasi. Mari beli!". Kikikik. Kalo ikut logik, memang bley wat duit. Wakakakak. Er.. sape nak wat?

Menjelang tengahari, area depan untuk tunggu nak jumpe nurse da lengang. Area tunggu nak jumpe doc, masih padat. Area depan hanya diisi oleh para bapa-bapa @ bakal bapa yang tengah layan ngantuks. Ada yang da tido pun kat situ. Para ibu x dapat nak tdo sebab ruang padat. Kerusi pun xde bahagian nak letak kepala. Hari ni pun leher saya rasa macam nak terpatah. Penat lagi. Waaaa! Apepun, ni la salah satu pengorbanan seorang ibu. Baru tau... mesti kesian kat mak-mak kita yang nak lahirkan kita. Tak beranak pun lagi, just nak jumpe doc da tatau nak explain caner siksanya. Sabo aje la.

Minggu lepas saya excited nak g scan baby. Arini da ilang semua rasa sebab penat yang amat sangat. Kumpul kekuatan & semangat dulu. Nanti kite g scan ei.. baby ei.. kite gi klinik swasta lak. Sekelipan mata jek siap ni. Da 4 minggu x tau khabar orang kat dalam. Risau plak.

6 comments:

~ iza ~ said...

sadisnya 6 jam menunggu..huhu.
iza paling lama pun 2 jam setengah..tp mgkin la kot, kat sini smua dah pakai sistem..tebal dah buku merah tu dia tampal ngan report yg diprint..

~*Dandelicious Princess*~ said...

bagus pki sistem. :D ape da x guna sistem. kan senang...

1st checkup ok aje.. smpi trus dpt servis non stop smpi abis. tp kat klinik lain & kebetulan time tu x ramai orang. da naseb badan.

✿ n.i.e.y.x.z.h.a ✿ said...

"jual air..jual roti..jual..jual"
kihkihkih... sempat lg buat lawak tu dlm tgh2 tensen menunggu... huhuhu.. ^o^

kalau kat klinik gomen sini..kalau nk cepat..tak payah jupe doc...biar nurse je yg check tp itula.. lembap jugak.. (-_-")

Nanee Hamid said...

naseb baik lah duduk dlm kem. so, tak ramai SANGAT org. kadang tu tak sampai sejam dah setel.hihii..syukur..syukur...

Zuhaira said...

siannye... kdg2 kene gak cmtu, cume tak smpai la 6 jam. plg lame 4 jam.. huhu

bloghop dr blog nieza...salam kenal.. i'll link u okayh..tq :)

~*Dandelicious Princess*~ said...

nieza: kikiik. nurse suh jupe doc gak. uwa!

nanee: ada baik gak duk dlm kem. nak apply dedua laki bini rabun :p

zuhaira: hye! salam kenal. kebetulan nasib x baik this week. da la abis kul 3.30ptg, baru nak lunch n solat zohor.

tu pun nasib baik hubby g push nurse tanye banyak kali ble nak kasi masuk. ni time kat klinik gigi plak. dorang ni main-main aje. da la mase tu patient x ramai. tatau nape lambat sgt.

 

Dandelicious Princess Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Make Money from Zazzle|web hosting