29 December 2010

Senarai cuti umum dan cuti sekolah 2011

Posted by ~*Dandelicious Princess*~ at 10:42:00 AM
Reactions: 
5 comments
Lagi beberapa hari melangkah ke tahun 2011. Tak masuk tahun baru lagi da pun pikirkan cuti. Hahahaha.. 'masalah attitude' betul aku ni. ('masalah attitude' adalah perkataan yang selalu berlegar dalam kepala akoo skang ni).

Apa pun, cuti memang penting. Heheh.. Kalo nak cuti, cuti la secuti-cutinya. Kalo nak keje, keje la sekeje-kejenye~ Meh kita nengok hari-hari bercuti tahun 2011 termasuk cuti sekolah tahun 2011. Jums!

Cuti Umum 2011:

Tahun Baru 1 Jan (Sabtu)
Tahun Baru Cina 3-4 Feb (Khamis & Jumaat)
Maulidur Rasul 15 Feb (Selasa)
Hari Buruh 1 May (Ahad)
Wesak 10 May (Selasa)
Hari Keputeraan Agong 4 Jun (Sabtu)
Nuzul Quran 17 Ogos (Rabu)
Hari Raya Aidilfitri 30-31 Ogos (Selasa & Rabu)
Hari Merdeka 31 Ogos (Rabu)
Deepavali 26 Okt (Rabu)
Hari Raya Aidiladha 6 Nov (Ahad)
Awal Muharram 27 Nov (Ahad)
Hari Natal 25 Dis (Ahad)


Cuti Sekolah 2011:

Kumpulan A
* Kedah
* Kelantan
* Terengganu

Cuti Pertengahan Penggal 11.03.2011 - 19.03.2011 (9 hari)
Cuti Pertengahan Tahun 27.05.2011 - 11.06.2011 (16 hari)
Cuti Pertengahan Penggal ke II 26.08.2011 - 03.09.2011 (9 hari)
Cuti Akhir Tahun 18.11.2011 - 31.12.2011 (44 hari)

Kumpulan B
* Perlis
* Pulau Pinang
* Perak
* Selangor
* Negeri Sembilan
* Melaka
* Johor
* Pahang
* Sabah
* Sarawak
* Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur
* Wilayah Persekutuan Labuan
* Wilayah Persekutuan Putrajaya

Cuti Pertengahan Penggal 12.03.2011 - 20.03.2011 (9 hari)
Cuti Pertengahan Tahun 28.05.2011 - 12.06.2011 (16 hari)
Cuti Pertengahan Penggal ke II 27.08.2011 - 04.09.2011 (9 hari)
Cuti Akhir Tahun 19.11.2011 - 01.01.2012 (44 hari)

22 December 2010

Senarai keperluan / beli bakal ibu & bayi untuk ke hospital

Posted by ~*Dandelicious Princess*~ at 10:09:00 AM
Reactions: 
7 comments
Assalamualaikum.

Status hari ini: 38 minggu 5 hari. So, lagi 10 hari ke due date 02 Jan 2011 :D

Susulan dari post mommies checklist & babies checklist, saya nak share kan senarai untuk ke hosipital pulak. Saya ni 1st time mummy to be. Kalau ada silap dan salah, please notify me ok.

# Senarai ibu
Bag ibu
Buku pink (checkup card)
Selipar toilet - 1
Berus gigi - 1
Ubat gigi - 1
Sabun mandi - 1
Syampu - 1
*Deodorant - 1
Baju t-shirt/butang depan - 3
Baju sejuk butang depan - 1
Pakaian untuk balik ke rumah - 1
Kain batik - 3
Nursing bra - 3
Breast pad - 3 pasang
Panties
Maternity pad (beli yang biasa jek)
Stokin - 2
Tuala - 1
*Plastik baju kotor -1
*Anak tudung untuk telekung solat - 1
Telekung solat
Sejadah
Quran
Buku doa
Sikat
Getah/sepit rambut
Air zam-zam
Air mineral (suami/family yang datang jaga bley minum gak)
Air/minyak selusuh
Susu Anmum Maternity/Lacta
Air kotak (suami/family yang datang jaga bley minum gak)
Kurma
Biskut (suami/family yang datang jaga bley makan gak)
Sudu & garfu
Mug
Termos
Tisu
Kamera & charger
Handphone & charger
Breastpump
Sabun cuci breastpump/botol susu
Air Dry Mesh Bag

# Senarai baby
Bag baby
Baju baby - 4 pasang
Sarung tangan & kaki - 4 pasang
Barut - 5
Tuala - 2
Lampin - 4
Hooded blanket - 1
Diapers - 15
Minyak telon - 1
Vaseline (as nappy cream) - 1
Cotton bud
Kapas
Toiletories
Botol susu & teat - 1
Sabun cuci breastpump/botol susu
Topi

# Senarai baby (labor room)
Baju - 1 pasang
Diaper - 1
Lampin - 1
Tuala/Selimut - 1

Rasa-rasanya ni jek kot. Hehe..~

* Sengaja bawa breastpump & bottles. Incase kalo tak dapat nak jumpa baby sebab baby kene tahan ke apa ke.. so.. harap still bley supply susu ibu. Apa pun, harapnya tak adalah masalah macam tu. Nauzubillah.

* Bold text = new updates

20 December 2010

Senarai keperluan & beli bakal ibu

Posted by ~*Dandelicious Princess*~ at 10:57:00 AM
Reactions: 
0 comments
Sebagaimana post saya untuk baby checklist, senarai keperluan/beli untuk ibu mengandung juga adalah persiapan setat masuk hospital hingga ke habis tempoh pantang.

# Berpantang
Tungku (Emak sudah ada) - 1
Kain batik - 10 helai ++
Tilam (rumah Emak) - 1
Selimut (rumah Emak) - 1
Bantal (rumah Emak) - 1
Stokin - 4 pasang
Selipar bilik (optional) - 1
Pad maternity (beli pad biasa aje)
Minyak Herbanika Nona Roguy (Emak sponsor) - 1
Set bersalin (tak pikir lagi. aci tak? :p. rasa nak guna shaklee. tengok la dulu caner) - 1
Bengkung (kakak kasi pinjam. rasenye nanti nak beli juga untuk selepas pantang) - 1

# Breastfeeding
Breast pump (beli manual medela) - 1
Nursing bra - 3
Breast pad (Avent 50% off. yeah!) - 3 pasang
Cooler bag - 1
Ice pack - 3
Storage bottles - 10
Tisu kotak
Anmum Lacta - 1

Bakal menyusul, senarai keperluan / beli bakal ibu & bayi untuk ke hospital plak.


19 December 2010

Shopping baby cot

Posted by ~*Dandelicious Princess*~ at 5:08:00 PM
Reactions: 
4 comments
Akhirnya, dapat shopping lagi. Yeay! Skang ni duk sibuk Y.E.S, year end sale tapi, saya tak ada ape yang nak dibeli sebab semua barang baby sudah dibeli. Tinggal baby cot dan bedding set untuk baby cot sahaja blum lagi. Tengahari tadi sempat ke kedai perabot berhampiran ofis. Sudah pilih dan akan amik design seperti di bawah. Petang ni, lalu depan kedai, hangkut!

Baby cot ni tak masuk pun dalam baby checklist sebab yang ni tak digunakan secara wajib dalam tempoh pantang. Cuma kena ada juga coz maybe dalam minggu ke 3.. atau 4 pantang.. saya akan balik ke rumah sendiri. Emak saya bekerja sebagai guru. Rasenya emak tak kesah tapi kalo buley.. tak nak la menyusahkan ibunda tercinta nengokkan saya aje. Mesti penat lepas balik kerja. Lagipun yang tinggal kat umah semua laki. Mana nak jaga saya.. cucu.. dan kaum lelaki kat rumah tu... Kalo saya da rase kuat.. saya akan balik umah sendrik. Nak susah kan encik suami jaga saya plak. Hahahah.

So.. kene pakai baby cot. Rasa tak selamat share katil ngan baby. Biarla dia ada katil ekslusif untuk diri sendrik. Nanti nak letak kelambu siap-siap. Ayah & ibu takde kelambu tak ape. Kitorang tido tak hengat. Kene gigit nyamuk buley slumber tdo. Heheh. Harap bley tersedar malam-malam kalo baby nak susu.

Ha.. kenapa baby cot? Kenapa tak playpen? Sebabnya.. saya ada terbaca kat 1 blog ni.. lupe sourcenya. Better beli yang kayu sebab tahan lagi lama daripada playpen. Anak da besar sket pun still bley guna baby cot. Playpen.. macam tak berapa kukuh jek. Sesuai untuk baby sahaja. Er.. betul ke saya cakap ni? Kalo tersilap... sory yek. Tapi playpen memang cute gitu. Tergoda jugek menengoknye. Sabo aje la.


Sumber gambar dari http://www.diytrade.com/

Sebijik la baby cot macam ni yang saya beli. Nanti nak shopping kain cute plak untuk nak dibuat sarung tilam & bantal. Lagi... nak cari kelambu. Owh.. seronok dapat perabiskan duit ni. Heheheh. Tak la perabis sangat. Katil ni harga dia dalam RM175 pun bley dapat. Da survey kat kedai barang baby. Mahal.. paling murah pun RM300. Er.. kedekut ke? Tak la.. berhemah ni. :p Sebenarnya kakak dan abang ipar yang penat-penat pergi survey. Dorang beli yang sebijik camni la. Dapat harga RM175. Hubby & saya dapat harga RM190 sebab beli di kedai yang lain. Malas nak pergi kedai yang kakak saya beli sebab saya pun da penat nak berjalan nak cari barang. Petang ni nak try nego harga lagi. Hehehhe. Actually dia nyer base macam x kukuh sangat. Kakak saya pernah tertekan base dia dan patah la.. Abang ipar bawa pegi kedai yang dia beli tu.. free baiki. Siap tambah kayu nak bagi extra support. Hubby & saya nak tambah sendrik jek kayu kat bawah base tu. No hal la rasenya.

# update: berjaya nego dapat RM180. Oye!

16 December 2010

Doa untuk mengukuhkan rahim dan untuk mendapatkan zuriat

Posted by ~*Dandelicious Princess*~ at 4:07:00 PM
Reactions: 
0 comments
Assalamualaikum kawan-kawan.

Ni doa yang saya amalkan dolu-dolu. Skang ni baca gak sekali-sekala. Sebab skang selalu amal doa selusuh la plak.

Doa ni ialah ayat dari Surah Al-Mu'minun ayat 12-14. Sumber dari http://quran.com/23.

Dan sesungguhnya Kami telah menciptakan manusia dari pati (yang berasal) dari tanah;

Kemudian Kami jadikan "pati" itu (setitis) air benih pada penetapan yang kukuh;

Kemudian Kami ciptakan air benih itu menjadi sebuku darah beku. lalu Kami ciptakan darah beku itu menjadi seketul daging; kemudian Kami ciptakan daging itu menjadi beberapa tulang; kemudian Kami balut tulang-tulang itu dengan daging. Setelah sempurna kejadian itu Kami bentuk dia menjadi makhluk yang lain sifat keadaannya. Maka nyatalah kelebihan dan ketinggian Allah sebaik-baik Pencipta.

Selamat beramal & semoga berjaya. InsyaAllah.

37 minggu, 5 hari

Posted by ~*Dandelicious Princess*~ at 9:58:00 AM
Reactions: 
0 comments
37 minggu, 5 hari = 9 bulan, 12 hari.

Da bley beranak da ni. Baby da matang. Lega sket da melepasi tahap ini. Skang tunggu nak bersalin jek. Masih lagi tak ada tanda-tanda nak bersalin. Kadang-kadang, rasa sakit kat ari-ari. Macam ada benda nak terkeluar jek rasenye. Nurse cakap, kepala baby nak turun. Baby makin aktif skang. Rase sakit-sakit ble dia main gerak-gerak dalam perut ni. Maybe dia tengah tendang-tendang & gerak-gerak nak masuk, engagekan kepala dia ke bawah kot. Hehe... agak-agak jek. Saya dapat rasa baby dengan tangan bila gosok perut. Cuma tatau tangan ke.. kaki ke.. kepala ke.. atau badannya yang saya sedang sentuh. Kalo bebaring.. memang terasa berat baby ni. Jangan la besar sangat. Nak push nanti ni.

Debaran menanti hari.

13 December 2010

Koleksi doa selusuh

Posted by ~*Dandelicious Princess*~ at 10:20:00 AM
Reactions: 
2 comments
Selusuh: "satu ikhtiar dengan mengamalkan kaifiat tertentu untuk memudahkan kelahiran". Penerangan lanjut di sini.

Nak masuk 8 bulan baru saya sibuk-sibuk nak berselusuh ni. Dengar kata, biasanye orang setat pada usia 7 bulan kandungan. Tak pe la lewat sket pun asalkan ikhtiar gak. Heheh... Yang pertama, keluarga sebelah mertua wat majlis solat hajat dan bawakan air solat hajat untuk mandi. Kira selusuh gak la kan? Tatau la saya. :p Tak lama lepas tu... kawan emak ada beri sejenis bawang ni.. Tatau la bawang spesis ape. Memang saya tak pernah tengok la bawang tu. Katanye, perlu dimakan layer by layer. Wat ulam pun bley. Tak perlu dimasak. Makan jek trus. Rasanya macam pedas-pedas sket la. Telan jek la. Emak ada amik 2-3 biji bawang tu yang dah berakar untuk ditanam kat area rumah. Then, kakak plak beri air solat hajat dan minyak selusuh yang dia mintak tolong mak mertua dia buatkan untuk saya. Er.. nape plak emak mertua sebelah kakak plak kene watkan? Heheh.. sebab tatau nak mintak sape yang watkan minyak selusuh tu. Sebenarnya, saya dah tersilap cakap kat emak mertua saya, keluarga saya nak watkan minyak tu. Sudahnya, tatau nak minta tolong sape wat. Heheh.. Jadi mintak tolong keluarga mertua kakak saya. Tibai aje. Ada lagi, emak suh saya pergi klinik homoeopathy untuk amik ubat selusuh kat sana. Sebagai anak, menurut kata orang tua yang lebih dulu makan garam :D

Selain tu.. masuk 8 bulan, saya ada cari doa-doa untuk selusuh ni. Saya rujuk kat blog Nad. Emak pun ada kasi ayat selusuh. Ayat Quran. Tapi saya lupa plak ayat dari surah mana dan ayat ke berapa. Maksud dia memang elok. Nanti saya tanyakan pada emak. Pastu.. ustazah kelas ngaji plak, pesan baca ayat no 15 & 33 dari surah Maryam. Baca selalu dan gosok-gosok perut sambil baca. Ayat ni saya baru nak hafal. Sebab kalo nak hafal semua, takut konpius or terlupa. Hafal satu per satu.

Surah Maryam, ayat 15 & 33. Sumber dari http://quran.com/19.

And peace be upon him the day he was born and the day he dies and the day he is raised alive.

And peace is on me the day I was born and the day I will die and the day I am raised alive."


Ada lagi 20 hari ke due date saya. 2 orang kawan yang due bulan ni.. da selamat melahirkan pada bulan ini. Cuak gak ni. Harap semua selamat. Amin.


06 December 2010

Breatpump Equipment

Posted by ~*Dandelicious Princess*~ at 10:31:00 AM
Reactions: 
0 comments
Kali ni nak cakap pasal breastpump equipment. Saya beli ni pada minggu ke 32 a.k.a masuk 8 bulan usia kandungan. Tak kesah la korang nak beli bila. Bergantung pada masing-masing. Better before deliver supaya suami anda tak blur nak pergi membeli semasa anda sedang berpantang.


Saya beli ni kat OneBabyWorld. Ni 1st time beli. Harganya RM 315. Ni package Medela - Harmony Breastpump **Back to Work Package** . Ni pakej yang paling murah. Hahaha... Nak try yang manual pump dulu. Nanti-nanti baru fikir nak beli elektrik ke apa.. sebab masih tak tahu kemampuan sendiri nak breastfeeding ni. Terpulanglah kepada masing-masing. Masa saya beli tu da promosi dah. Skang ni tengah year end sale harganya turun lagi jadi RM 310. Tapi saya tak nyesal pun. Beli awal-awal.. setel.. hati senang.

Owh..Ape yang ada dalam pakej ni?

  1. 1 unit of Medela Harmony Manual Breast Pump with 2 Phase Expression worth RM269.00
  2. 1 Autumnz Cooler Bag (FREE Autumnz Air Dry Mesh Bag)** worth RM55.90
  3. 3 packs of Autumnz Reusable Ice Pack worth RM23.00
  4. 8 bottles of AutumnzPP Milk Storage Bottles (with FREE 2 bottles and 5 pcs Autumnz Double Ziplock Storage Bag) worth RM38.90 - yang ni saya dapat Bumble Bee Storage Bottles punye sebab stock Autumnz da abis. Still 8 bottles with FREE 2 bottles but without ziplock storage bag. Psst.. memang hasrat hati tanak pakai ziplock storage bag tu dan sememangnya lagi suka Bumble Bee bottles sebab dia kaler blue! Heheh..
  5. 1 pc of Autumnz Nursing Bra** worth RM39.90

Pastu.. dapat plak RM 10 voucher lagi.. and free delivery sebab harga belian melebihi RM 200. Hanya untuk barangan tertentu sahaja taw.

Mari kita tengok details lagi:

Ni.. Medela Harmony pump. Disertakan dengan gajet sebagaimana gambar paling kiri dan tengah. Ada bottle Medela jugek. Kalo tanak pakai botol medela, boley guna Bumble Bee nyer. Muat masuk sebab mulut pump tu standard size dan sesuai dengan kebanyakan storage bottles. Rasenye.. storage bottle Autumnz pun muat jugek.


Ni plak Medela bottles. Ada 1 jek tau. Boley diguna untuk direct pump ke botol ini atau as a storage bottle atau.. bley wat as botol susu. Pasang jek teet kat atas dia. Mulut botol ni standard size dan boley match ngan kebanyakan teets yang berada di pasaran. Saya test teet Anakku. Muat. Beres! So maknanya.. kalo sudah siap pump.. boley simpan dalam fridge direct. Jangan lupe letak seal disc kat atas dia. Pastu ble nak feed baby.. boley kuarkan dari fridge, rendam dalam air untuk jadikan suhu susu tersebut sesuai untuk baby dan.. seterusnya.. tukarlah sealing disc kepada teet dan bley trus feed baby. :D


Gambar paling kiri tu... Bumble Bee storage bottle yang saya dah cabut satu-satu. Botol, leher dia dan sealing disc dia. Yang tengah tu.. Bumble Bee storage bottles yang blum di unpack. Ada 8 dalam kotak, percuma 2 kat luar kotak tu. Boleh pump trus ke dalam botol ini dengan menggunakan Medela Harmony (breastpump Medela lain saya tatau.. Bley gak kot) atau dijadikan feeding bottles juga. Gambar paling kanan tu.. Autumnz ice pack.


Ni Autumnz Cooler Bag. Ada 1 poket kecik kat depan.. Ada 2 main compartments. Ada poket-poket kecik jugek kat dalam dia. Boley la selit-selit apa-apa yang patut. Ada 2 tali yang membolehkan bag ni digayakan mengikut cara anda. Boley wat sling style dan bley wat ala-ala single penyangkut untuk sangkut kat mana-mana. Eg: dalam kereta or kat stroller. One side is bigger than another side. Muat juga letak Medela Harmony breastpump dalam tu. Rasenya 4 bottles da cukup untuk pump daily kat opis. Gambar paling bawah kanan.. tu ada yang kaler putih tu.. percuma skali Air Dry Mesh Bag. Untuk simpan bottles or breastpump semasa proses pengeringan. Sangat sesuai nak guna masa travel or kat opis.

Ada 1 lagi gambar yang saya tak letak kat sini. Nursing bra. Segan. Hehehe... Saya beli design Glenn ni.

Kesimpulannya, saya berpuas hati dengan hasil shopping saya ni. Khidmat dari OneBabyWorld pun adalah memuaskan. So.. saya beli lagi buat kali ke2 nya.. saya beli 2 pieces Glenn nursing bra lagi. Sebab design dia simple dan tak attractive sangat serta kain cotton yang selesa. Ni pendapat pembeli semata-mata. Tak guna lagi pun barang-barang ni. Nanti kasi review selepas penggunaan plak. Hehhe...

~*~

Sebenarnye.. pening kepala gak mula-mula nak beli breastpump yang macam mana.. brand ape.. nak beli electric or manual... nak beli kat mana. Konpius betul. Lastly saya shortlist Medela Harmony & Avent ISIS Manual. Pilih manual dulu sebab tak confident sangat dengan kemampuan badan sendiri untuk fully breastfeed. Tapi kene beli gak. Kalo tak ada usaha.. tak akan ada hasil kan? Berkenan sangat ngan Avent sebab dia kaler biru dan nampak lagi ekslusif. Heheh.. Ni kehendak ni. Bukan keperluan. Da bling-bling gitu..

Macam biasa.. semua perkara/benda ada pros n cons nya. Macam gak 2 breastpumps ni. Saya dapat info.. ramai pengguna vote for Medela Harmony for easy parts & vote for Avent Isis for easy let down (lagi senang nak keluar susu sebab dia ada massaging function). Finally saya pilih Medela sebab:
  1. Jumpa tawaran menarik dari OneBabyWorld dan...
  2. Banyak affordable storage bottles yang bley match ngan Medela Harmony untuk direct pump & store.. dan.. bley feed pakai same bottles jugak.
  3. Easy parts to handle.

Tak pilih Avent sebab (minta maaf kalo info salah. Ampun..):
  1. Mengikut hasil pembacaan saya.. kalo Avent ni.. mulut bottles dia size lain. So.. kene beli storage bottles Avent gak. Bukan murah weh...
  2. Dia punya VIA cups pun.. dengar ceritanya.. penutup dia tak berapa rapat dan senang tertanggal. Cane nak bawak travel or bawa pegi taska/rumah babysitter? Lagi kukuh pakai storage bottles la kot.

Setakat ini, tak menyesal lagi pilih Medela Harmony (tak guna pun lagik :p). Walaupun saya lagi suke kaler biru Avent.. tapi kaler kuning Medela pun sweet jugek. Hehhe.

Sekian. Selamat menyambut Awal Muharram. Jangan lupa baca doa Akhir dan Awal tahun. Sila rujuk entry kat blog Munie.

05 December 2010

Mood kerja terumbang-ambing

Posted by ~*Dandelicious Princess*~ at 11:26:00 AM
Reactions: 
0 comments
Saya rase macam da kene cuti jek. Hahaha! Ni alasan beri kat diri sendiri untuk mencutikan diri di kala virus kemalasan melanda. Berikut adalah sebab-sebab kenapa saya perlu bercuti:

  1. Mouse mula weng sejak akhir-akhir ni. Wei... tanak kasi ku wat keje ke?
  2. Ekon rosak. Kena naik pangkat 1 level ke 2nd floor untuk dapatkan suhu yang selesa. Imagine.. kene panjat tangga setat dari Ground floor, Mezzanine floor, 1st floor then baru sampai 2nd floor. Memang menduga tahap keimanan nak memanjat naik tangga dikala kesaratan ini.
  3. Notebook macam weng aje. Alahai.. dia wat hal la plak. Before ni ok ok jek.

Heheh.. itu la reason yang saya rasa lemah jek nak pergi keje. Er.. kukuh tak alasan ni? Ngehehe.. Di kala kelayuan mata ni.. kalo bukak coding.. bley plak berfikir ala-ala separuh sedar wat kerja. Memang tak ikhlas wat keje ni. Hehe.. Bertahan untuk sebulan lagi. InsyaAllah.. harap selamat melahirkan bayi ini :D Lepas tu.. Cuti! HoYEAY! (Ni happy nak bercuti ke.. happy nak beranak ni? :p)
 

Dandelicious Princess Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Make Money from Zazzle|web hosting