10 September 2014

Tupperware Turbo Chopper - baby's food preparation helper

Posted by ~*Dandelicious Princess*~ at 12:23:00 PM
Reactions: 
0 comments
Saya ada dapat comments yang bertanyakan pasal kat mana nak dapat Philip Avent combined steamer and blender. Sadly, dengar kata susah nak dapat yang murah dan tak ada stock. Well, ada ini satu lagi alternatif sebagai helper to mothers untuk sediakan babies food. Tadaaa! Tupperware turbo chopper. Selain digunakan untuk menggantikan fungsi lesung, boleh juga membantu untuk buat babies food kan. Cuma tak boleh mengukus sahaja. Kalau nak buat bubur, blendkan aje nasi + air dan reheat balik. Siap! Harganya sekarang dalam RM 130++ kalau tak silap. Kalau ahli tupperware, mesti la ada diskon lagi kan.

Saya suka product ni sebab handy, tak guna elektrik. Mudahlah kalau travel kan. Saya belum beli lagi tapi dalam kepala macam nak beli. Macam tak nak beli. Maklumlah housewife ni mane nak korek fulus.
Bagi yang tak dapat Philips Avent steamer and blender ni, boleh la cuba alternatif ini plak.

03 March 2014

Philips Avent combined steamer and blender

Posted by ~*Dandelicious Princess*~ at 1:05:00 PM
Reactions: 
7 comments
Nasuha da 10 bulan baru nak beli ni. Da survey dulu tapi mahal rase macam boleh jek kalo tak ada mende ni. Lastly, decide nak beli. Esok lusa sampai la kot. Beli online yang pre loved punyer. RM 250 includes postage. Normal price dalam RM 500+ taw. Bebaru ni tengok kat Manjaku Kuantan RM 459. Pengsan la. Ada online seller jual new punyer RM 367 tapi stock sampai bulan 5 da... Most online seller temporarily stock abis. Laku eh? So that's one of the other reason beli yang ni.



Nape baru beli? Sebab kalo Nasuha makan selain dari bubur nasi plain.. dia akan sembelit even da lenyek-lenyek makanan especially carrot. Aqeel pun gitu dulu. Tapi dulu saya rajin la gak blend pakai regular blender. Tapi ble nak kene kejar 2 orang anak ni, serius saya malas nak blend pakai blender biasa sebab kalo blender biasa tak boleh bleh small quality. Saya memang buat fresh food aja kat Nasuha. Kata housewife kan... kalo nak frozen... tak pernah lagi. Up to you yang mana selesa but saya prefer yang fresh. Maybe kalo saya away berkursus ke.. etc .. baru buat frozen incase. So.. this avent steamer and blender is very suitable for me. Rasenye kalo jaga elok bley guna untuk anak-anak next.. InsyaAllah kalo ada rezeki. Pastu ada rasa nak buat homemade whipped potato, bley Aqeel makan. Rajin tak? Hihi.

Ada juga Little Bean steamer and blender but nampak macam besar sket jek. Tengok kat Manjaku Kuantan RM 199. Ada orang cakap tempat lain RM 200, RM 300. Pengsan lagi. Baby Bullet pun comey tapi katenye takde function steam. I dont know sebab tak study. Riki-riki harganya dalam RM 100+ tapi saya tak prefer yang ni sebab banyak accessories.. bekas untuk simpan makanan dalam fridge la. Memang comel cuma saya lebih sukakan sesuatu yang lebih compact sekali ada function steam and blend. Bekas-bekas comel tu takde tempat nak simpan kat umah since dapur cuma ada 1 almari kecik comel jek.

Selain tu.. ada yang pilih mini blender.. compact boleh bawak travel but still xde function steam. Ada dua brand yang selalu disebut; Philips Avent mini blender (RM 200+ - ada food storage cups) dan Philips mini blender (RM 100+).  Tak kurang juga yang beli handblender.

Ok.. inilah hasil research yang tak seberapa pasal mende alah ni. Sekian.


23 January 2014

Terdelete la plak

Posted by ~*Dandelicious Princess*~ at 7:23:00 PM
Reactions: 
0 comments
Kerana kesilapan teknikal, sumer piccas dalam blog no terdelete. Takpelah. Pasti ada kebaikan di sebaliknya.

Layan picca buku research guidelah. Promote sket. Beli kat MPWS. Sesiapa yang nak further study in research, suggested borong banyak-banyak ye.


14 January 2014

Ya Hanana - Halaqah Sentuhan Qalbu

Posted by ~*Dandelicious Princess*~ at 9:49:00 AM
Reactions: 
0 comments
Salam Maulidur Rasul

08 January 2014

Yang diidamkan. Research guides

Posted by ~*Dandelicious Princess*~ at 10:49:00 AM
Reactions: 
0 comments

Dah sampai. Dah ada 3 books. 1 tak ada dalam gambo. Tambah lagi 5 books. Memborong sebab 4 buku ada sale. Nanti nak order 1 more tu pon tengah promo. So total gonna be 9 books. Tu baru hardcopy.  Softcopies melambak dalam notebook.

Patut beli before register study lagi. Tu la tak ada ilmu. Hihi. So main point is, a lot must be studied before start any research study. Ark!! Dah pandai, jangan plak ko kedekut ilmu nak share. Jangan kedekut nak beli gak sebab murah jek books ni. Kalo sape nak pinjam buku ni untuk photostate memang saya tak kasi la :p Ada ciri kedekut ke kat situ? Hoho. Just respect the authors hardwork.

Saya beli dari MPWS. Google eh. ;)

05 January 2014

Every cloud has a silver lining

Posted by ~*Dandelicious Princess*~ at 8:23:00 AM
Reactions: 
6 comments
Dulu haku kemain solat hajat, solat tahajud, macam-macam solat sunat la aku buat. Doa panjang berjela. Mintak pada Allah supaya aku dapat fellowship (monthly allowance dari uni + bound keje) tapi aku gagal kat last stage interview. Ntah nape aku x dapat focus masa interview tu.

Aku nangis gile. Siang malam aku mengeluh nape Allah tak makbul doa aku. Padahal aku memang nak sesangat la fellowship tu. Siap aku bercakap sorang-sorang.. sambil nangis.. sambil makan.. sambil mandi.. sambil cuci pinggan... Da macam orang sasau da.

Allah Maha Besar dan Maha Mengetahui. Setelah macam-macam usaha aku buat.. yang tak dapat aku include kat sini... akhirnya aku dapat bantuan bayar yuran belajar dari skim MyBrain15 dan bantuan elaun sara hidup bulanan dari granted project,sama banyak ngan gaji last keje aku sebelum lahirkan Aqeel.

Aku tanak cakap pasal politik. Aku cuma nak bersyukur pada Allah. Sebab semuanya dari Allah. Dengan keadaan ini, aku dibenarkan stay at home untuk buat research oleh supervisor aku. So, aku bley babysit anak-anak while buat research. Caution! Bukan semua bidang research boleh buat kat rumah. Ada yang kene stay kat lab, kat bengkel... Aku cume perlu internet connection saje sebab aku research pasal social network. Maybe kalo aku bounded ngan uni, attendence aku kat postgraduate lab kene monitor so aku kene gi lab same macam working hours loh dan Mesti aku tak dapat jaga anak-anak aku sendiri. Aqeel dulu, 6 bulan duk taska, tersiksa aku nengok. Owh.. Sebab aku buat freelance programming work tp kene work macam orang keje gak. Aqeel selalu sakit. Aku plak slalu kene amik cuti. Nasib bos aku baik. Lastly Aqeel sakit sampai tak boleh bangun dah and doc suggest aku berenti keje dan jaga sendrik Aqeel or anto umah babysitter. Alhamdulillah, Aqeel happy.lat situ. Tapi 6 bulan jek ok. Nanti kalo aku rajin or rase nak cite.. aku story. Tengok mood le. Hihi.

Alhamdulillah. Kesimpulan aku. Jangan berenti berusaha. Allah mungkin tak kasi sesuatu yang kita nak sebab yang kita nak tu tak sesuai dengan kita.

Terima kasih ya Allah.
 

Dandelicious Princess Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Make Money from Zazzle|web hosting