21 June 2010

1 doc, 1 klinik, patient bertimbun!

Posted by ~*Dandelicious Princess*~ at 9:46:00 AM
Reactions: 
6 comments
Marin g klinik gomen. 2nd checkup kat klinik gomen. 6 JAM tunggu. X sakit, jadi sakit. Hubby da tensi-tensi. Saya berganda-ganda tensi. Dorang guna sistem manual. Tulis menulis. 10x salin-menyalin. Rasa nak jek propose integrated sistem. Geram sungguh tengok sistem yang amat slow. Huhuhu~ Nurse... ok.. layanan dengan senyuman manis. Doc pun nampaknya berusaha kejar nak abiskan patients secepat yang boleh. Kesian tengok dorang.. Macam x sempat jek nak lunch. Tapi tu la.. sistem yang amat x sistematik. Da la nombor giliran x display. Semua ibu mengandung menunggu sambil kelaparan.

Marin saya lunch kul 4 petang. Tapi badan still rase lesu sampai sekarang. Iye la.. biasa.. makan slalu.. Ni hampir 6 jam x dapat makan. Tu pun Hubby g belikan Rotiboy & air soya. Ada patient sorang lg cakap, "lenkali kalo nak datang sini kena bawak makanan banyak-banyak!". Heheheh... saya sangat bersetuju. Ibu mengandung memang selalu amat lapar. Huk! Huk! Ada 1 peti yang pihak klinik sediakan air kotak (of coz kene bayar) & tabung yang berisi kacang (yang ni free kot). Tak cukup beb. Hubby cakap, lenkali kalo g klinik gomen.. bawak makanan banyak-banyak pastu cakap.. "Jual roti! Jual air! Jual nasi. Mari beli!". Kikikik. Kalo ikut logik, memang bley wat duit. Wakakakak. Er.. sape nak wat?

Menjelang tengahari, area depan untuk tunggu nak jumpe nurse da lengang. Area tunggu nak jumpe doc, masih padat. Area depan hanya diisi oleh para bapa-bapa @ bakal bapa yang tengah layan ngantuks. Ada yang da tido pun kat situ. Para ibu x dapat nak tdo sebab ruang padat. Kerusi pun xde bahagian nak letak kepala. Hari ni pun leher saya rasa macam nak terpatah. Penat lagi. Waaaa! Apepun, ni la salah satu pengorbanan seorang ibu. Baru tau... mesti kesian kat mak-mak kita yang nak lahirkan kita. Tak beranak pun lagi, just nak jumpe doc da tatau nak explain caner siksanya. Sabo aje la.

Minggu lepas saya excited nak g scan baby. Arini da ilang semua rasa sebab penat yang amat sangat. Kumpul kekuatan & semangat dulu. Nanti kite g scan ei.. baby ei.. kite gi klinik swasta lak. Sekelipan mata jek siap ni. Da 4 minggu x tau khabar orang kat dalam. Risau plak.

17 June 2010

Mummy & Baby checklist (Ayahnya kene pastikan semua cukup :p)

Posted by ~*Dandelicious Princess*~ at 11:37:00 AM
Reactions: 
2 comments
Saje paste awal2, sebab da bnyk kali jumpe tp wat ignore jek. Rasenye at last kene gak list down. Pinjam dari thepinkstilettos:

Clothes:
* Long sleeve/short sleeve/sleeveless rompers
* Sleepsuits
* Socks
* Scratch mittens
* Hats
* Receiving blankets
* Barut
* Baby laundry detergent
* Drawer for clothes

Feeding:
* Breast pump (Madela brand)
* Feeding bottles + teats
* Storage bottles
* Sterilizer
* Bottle & teat brush
* Bottle/food warmer
* Bib
* Burp cloths
* Bottle drying rack
* Bottle cleanser
* Muslin squares

Bathing/Baby Care:
* Bath tub
* Baby shampoo/baby bath
* Baby lotion/oil
* Diaper rash cream
* Cotton buds
* Cotton balls
* Hooded towels
* Wash cloths
* Changing mat
* Baby wipes
* Top n tail bowl
* Brush & comb
* Nasal aspirator
* Baby nail clipper
* Thermometer
* Disposable diapers
* Minyak telon

Beddings:
* Baby cot
* Mattress (latex)
* Blankets
* Bedding sets
* Mosquito net for cot

Travel:
* Stroller
* Car seat
* Baby-on-board sticker
* Baby Bjorn carrier
* Baby sling
* Diaper bag + travel changing mat
* Head support cushion for stroller


For Mommy:
* Disposable/washable breast pads
* Nursing bras
* Nipple cream
* Maternity pads
* Nipple shields
* Massage oil
* Warm socks
* Indoor slipper
* Nursing tops
* Disposable briefs

Kopi pes jek ni. Kene review balik.

16 June 2010

Kondisi semasa ~ week 12th

Posted by ~*Dandelicious Princess*~ at 10:25:00 AM
Reactions: 
0 comments
Ngantuk - sebab tidur x tentu. musim bola. heh. nurse cakap kalo penat kene rehat aka tdo. Aku suke advice ni :D

Penat - rase macam x cukup jek mase kat rumah nak setelkan semua perkara rumah. malam ni x yah masak, beli pasar malam jek la yek en. hubby yang baek hati :D

Lapo - setiap 1-2 jam. Owh... ape makanan yang nak dingap sambil layan ngantuks ni. Kadang-kadang wat tatau perut berbunyi sebab da penat makan. Sian baby kat dalam, ntah cukup ke x khasiat. Makan sawi wat tak nampak aje. Kasi telan aje dengan harapan baby dapat enough vitamin. Teringin nak mkn kurma + pistachio + kismis macam yang En Ramdan wat balik umrah aritu. Sangat sedaaaaaap! Tp mane nak dpt? Kurma mariami yang ayah selalu beli masa bulan pose pon sodap.

Blood pressure - good kata nurse last time checkup.
Nurse: "Hb ok, maknanye kepekatan darah ok n InsyaAllah baby dapat cukup nutrition. Awak pun x kan rase penat sangat".
Saya terkebil-kebil macam x percaya (yang lenguh-lenguh baru lepas kene amik darah): "Tapi nape saya rase penat sokmo?".
Nurse: "Hormon x stabil".
Saya: "Woo..." (blur).

Pemakanan (macam tajuk lapo jek :p) - ok, slalu lapar, semua bley rembat kecuali makanan x fresh rase macam nak buwek aje. Tp x bley makan bnyk @ one time walopun lapo sangat. Tambah lagi satu menu idaman: McD Strawberry/apple flavor twist. Er.. kan ke boikot McD? Susu adalah minuman favourite selamanye tapi skang selalu ngelat. 4 sudu each mug reduced to 2 sudu dan.. minum half jek. 2 times daily reduced to 1 time only. Tak tahan weh rase nak uwek gak. Calcium oh calcium.

Alahan - xde sangat. Just x bley makanan x fresh. X selera mkn berminyak di pagi hari. Uwek baru 3x sepjg preggy. Yg len2... eksen aje.. x kuo pape. Ok gak sebab sayang plak makanan kalo kuo balik. Rugi woooo...~ Ada terbaca, kalo alahan or morning sickness tu sign yang menunjukkan baby sehat. Tp jgn risau, kalo x alahan or x morning sickness, x semestinya baby x sehat. :D
 

Dandelicious Princess Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Make Money from Zazzle|web hosting