05 November 2013

Jalan-jalan Weekend dan Intai Progress Rumah

Posted by ~*Dandelicious Princess*~ at 6:26:00 PM
Reactions: 
0 comments

Bercuti 4 hari sempena Deepavali, Pahang goes to Watson's Cup Finale dan Awal Muharam + weekend. Ingat nak gi KL tapi boleh plak saya malas sebab, tak sempat nak recover duit berhari raya Aidilfitri dan Aidiladha yang lalu. Huhu.. pastu berehat di rumah saje sambil mengemas rumah yang tak berkesudahan.

Last day cuti hari ke 4, keluar gi beli baju anak-anak sket kat Megamall. Sebelum tu, singgah sat tengok progress tapak rumah. Jumaat lepas baru Incik Suami sign S&P. Progress semasa, baru clearkan pokok-pokok. Tanah baru tambun sket. Blum ratakan elok-elok. Maybe ada phase tambun tanah yang seterusnya kot. Lupe plak nak snap gambar. Sebab mase tu tengah hujan. Tengok dari dalam kete jek. Saje pegi tengok tapak time hujan sebab nak tengok condition banjir ke tak.

Pastu menuju ke Kuantan Megamall. Trus ke department baju anak-anak. Bergaduh dulu ngan Aqeel pilihkan mane kasut untuk die. Design yang Aqeel nak takde size. Mengamuk sakan die. Last-last trick die ngan sandal Thomas and Friends. Pastu sambung shopping sambil berkejaran dengan ngan Aqeel. Hik hik. Sabo jek la sebab Incik Suami yang banyak berkejaran. Adik Nasuha tengok jek la ayah dan abang dia berkejaran. Pasrah die sebab tak boleh join skali. Hi hi.

Motif tulis bloh arini ialah sebab mengenangkan progress Aqeel yang semakin aktif dan excited nak tengok rumah siap.

K. Da.. ♥♡♥

26 September 2013

Petua Nak Dapat Anak

Posted by ~*Dandelicious Princess*~ at 10:09:00 AM
Reactions: 
0 comments
Sekilas pandang nampak tajuk ni dari blog small girl with a big heart yang saya folo. Saya tempek kat sini ye. Serius ni memang kopi pes takde edit langsung. Tara!!

Bismillah...

Petua dari pakarhowto.com dan selamat mencuba kepada mereka yang ingin mendapatkan anak. Semoga lahirlah seorang HAMBA ALLAH yg soleh / solehah.

PETUA CEPAT DAPAT ANAK



Bagi yang susah nak dapat anak(mengandung) mungkin anda boleh cuba petua ini. Petua ni saya dapat melalui email daripada salah seorang sahabat saya. Katanya petua ini alhamdulillah memang terbukti setakat ini.

Begini petuanya :
  1. Ambil segenggam kacang hijau.
  2. Rendam kacang hijau itu selama 2 hari (sampai tumbuh ekor anak tauge kira-kira panjang ekor itu menjadi 2 kali panjangnye kepala tauge). Air rendaman tu hendaklah sama aras dengan kacang hijau (bagi kacang tu tenggelam dalam air).
  3. Tutup bekas tu (kalau nak mudah, rendam guna periuk)
  4. Bila dah jadi anak tauge, cuci dan buang kulit hijau yang ada (kulit kacang hijau)
  5. Rebus tauge itu dengan 2 gelas air kira-kira dalam 15 minit dengan api sederhana.
  6. Apabila air rebusan itu dah tinggal jadi separuh. Tapis & ambil air rebusan yang tinggal (kira-kira dalam segelas).
  7. Minum air rebusan itu tiap-tiap pagi bermula dari 1st period sampai waktu subur.
Menurut pengamal petua ini, mereka cuma mengamalkan petua ini sebulan saja. Lepas sebulan amal, dengan izin Allah dia mengandung, katanya. Menurutnya lagi, kawan-kawan nya yang lain yang mengamalkan petua ini juga, Alhamdulillah berjaya mengandung.
Kepada mereka yang inginkan anak, cubalah amalkan petua ini. Cuba amalkan dan tawakal pada Allah. Doa banyak-banyak. Semoga dipercepat menimang cahaya mata. Sekian.

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Kepada mereka yang sukar untuk mengandung walaupun telah lama kahwin. Sila baca ‘post’ kali ini. Post kali ini menerangkan punca dan sebab-sebab mengapa anda sukar untuk mengandung. Ia juga memberikan beberapa nasihat yang patut anda amalkan dalam usaha untuk mendapatkan anak. Juga disertakan satu petua yang sangat baik untuk diamalkan.

Semoga arwah guru saya sentiasa dicucuri rahmatNya. Ilmu yang ingin saya kongsikan kali ini dipanjangkan untuk tatapan sekelian yang saya perolehi dahulu sewaktu arwah masih hidup.
Zaman moden kini ramai para isteri yang bekerja menambah pendapatan keluarga. Kewangan keluarga semakin meningkat namun seiring dengannya pula ialah peningkatan kesukaran untuk mendapatkan zuriat dalam bahasa mudah ialah susah untuk mengandung.
Bila timbul masalah ini, doktor pakar sakit puan sangat beruntung kerana mendapati bilangan mereka yang ingin berurusan begitu ramai sekali. Kos rawatan yang dikenakan pula ada yang melibatkan puluhan ribu ringgit dan itu pun belum pasti akan mengandung.
Jadilah wanita tersebut sebagai bahan ujikaji yang diberikan ubat ini dan itu serta
pelbagai rawatan kesuburan lainnya.

Masalah menemui doktor sakit puan ini tidak begitu memudharatkan, ia hanya sekadar memudharatkan kewangan. Yang akan saya ceritakan ini lebih memudharatkan lagi. Bagi yang putus asa dengan rawatan doktor dan alternatif yang lebih mudah dan murah, ramai di antara mereka yang mengalami masalah ini menemui bomoh, dukun dan tukang urut sebagai usaha untuk mendapatkan anak. Inilah yang lebih parah kerana menemui dukun dan bomoh ini sebenarnya adalah permulaan kepada azab yang lebih besar dari Allah kerana telah mensyirikkanNya.
Salah seorang jiran saya sejak kebelakangan ini hampir setiap tahun menerima menantu. Sehingga kini 3 orang anaknya telah selamat melangsungkan perkahwinan mereka. Namun apa yang menyedihkan sekali ialah sehingga kini jiran saya ini belum mendapat pangkat datok kerana anak dan menantu mereka ini masih belum mengandung.
Di tempat kerja saya pula ramai pasangan yang lebih sepuluh tahun kahwin masih belum mendapat anak dan beberapa orang lain pula sudah lima tahun berkahwin juga masih belum mendapat anak. Ada seorang hamba Allah tu apabila saya nasihatkan agar semoga mudah mengandung begitu sombong sekali menolak nasihat saya dengan mencebikkan muka namun hakikatnya ialah sehingga saat ini beliau masih belum mengandung.
Pada hari raya aidilfitri lalu saya telah dikunjungi pasangan suami isteri rakan setugas saya. Dalam pertemuan tersebut sempatlah mereka mengadukan masalah mereka iaitu walaupun sudah lebih setahun berkahwin, isterinya masih belum mengandung. Kira-kira sebulan lepas
iaitu kira-kira tiga bulan selepas kunjungan di aidilfitri sewaktu berselisih ditempat kerja, dengan begitu gembira suami pasangan ini mengucap kesyukuran dan terima kasih kerana isterinya baru disahkan mengandung. Alhamdulillah setelah kira-kira 3 bulan mengamalkan
nasihat yang diberikan, isterinya telah mengandung.

Satu ketika sewaktu saya membeli belah dipasar raya Extra, saya merasa begitu sedih melihatkan seorang perempuan yang saya jangka seorang isteri sedang memasukkan jeruk anggur ke dalam bekas plastik. Saya merasa sedih kerana ini bakal menyusahkan perempuan ini untuk mengandung.
Saya memberanikan diri untuk mendekati wanita ini dan mula bertanya “suka makan jeruk?”
“Memang kegemaran saya” jawab wanita ini.
“Sudah berkahwin?” saya menambah.
“Sudah 3 tahun” wanita ini menjawab.

Tepat seperti jangkaan saya bahawa wanita ini sudah berkahwin.
“Berapa orang anak?” saya menyoal untuk mendapatkan kepastian hipotesis awal saya.

Seperti yang saya jangkakan wanita ini menjawab ” belum dapat anak lagi”. Selepas mendapat fakta yang dikehendaki saya pun memulakan sesi nasihat semoga kelak beliau mendapat anugerah anak termasuklah memberhentikan tabiaat memakan jeruk yang baru sahaja dibeli. Semoga Allah memberikan wanita ini zuriat dari anak yang soleh. Amin.
Kepada anda yang ingin mengandung dan mendapatkan anak, saya sarankan agar anda mengamalkan nasihat berikut:
Elakkan:
  • Minum coca cola, pepsi cola, minuman bergas
  • Makan junk food
  • Segala jeruk kering seperti asam boi dan jeruk basah seperti jeruk mangga dan ceremai
  • Makan makanan fast food seperti KFC, Mc Donald dan piza
  • Makan burger dan nugget
  • Makan jambu batu
Suami pula dikehendaki meminum susu kambing/susu lembu tepung fullcream atau susu segar. Kalau merokok perlu berhentikan tabiaat ini. Si isteri juga kena minum susu lembu sama ada dalam bentuk tepung fullcream atau susu segar.
Dan adalah sangat digalakkan agar anda dapat mengamalkan amalan seperti tertulis dibawah ;
Banyakkan menyebut nama ALLAH (al-Musowwir).



yatt berkongsi post ini dari blog Ana Ahmad


C.A.N.C.E.L. Booked Rumah Lain La Plak

Posted by ~*Dandelicious Princess*~ at 9:59:00 AM
Reactions: 
0 comments
Ha! Kan da cancel. Actually before booking rumah memang da cari tapi tak ada banyak choice. Tapi few days after that, ada pemaju call cakap ada another rumah available with lower price but jauh sket la... dan traffic kat situ tak brapa nak smooth.. tapi saya dan suami pilih this another rumah sebab ada laman sekangkang kera untuk anak-anak main. The prior booked house tu in progress. Kitorang pegi tengok. Tapi nampak macam kecik. So... Cancel. Nanti ar cite perbandingan rumah 2 bijik ni. K.Tada...

18 September 2013

Our Very Own Home, a Kick Start

Posted by ~*Dandelicious Princess*~ at 9:46:00 AM
Reactions: 
4 comments


Semalam rushing dari ofis hubby trus pegi book. Sebenarnya lepas ni rasenye kene ikat perut dan hubby cancel nak angkut kete baru. So, kitorang akan berviva forever gak la.. maybe next 8 years++ baru hubby dapat merasa kete sendrik kot. Cian hubby. Harapnya 2015 atau 2016 baru siap rumah neh. Agak-agak masa tu da nearly abis bayar viva so bley concentrate bayar rumah dan perbelanjaan anak-anak. Rumah.. dalam hutan..

Kitorang beli kat area Sg. Soi, Kuantan, Pahang. Sebenarnye ni hasil survey selama 3 hari. Hari ke 4 trus book. Sebab area sini kalo tunggu tahun depan, memang lagi naik harga. Kan minyak da naik. Sumer pun naik la. Memang panik sket la. Ikutkan hati saya nak up spec sket tapi memang da takde sumber kewangan da. Kan hubby yang bayar. Kalau saya yang nak higher spec, nak korek dari  mane kan? Hihihii...Ok. Wahai diri. Terimalah kenyataan.Hanya mampu setakat ini. Bersyukurlah. (Mood berusaha terima kenyataan sebab tak dapat extension lagi 5 kaki. Heheheh...).Harap rumah ni ok ble dah siap nanti. Bukan nak duk sehari dua. Nak duduk sehingga akhir hayat kalo tak transfer keje tempat lain la kan...Ok... breath... breath... keep calm. This is the best choice we can afford (tapi tak affordable. huhu..) at this moment.

22 May 2013

Baby Nasuha 1st Enter Frame

Posted by ~*Dandelicious Princess*~ at 6:28:00 PM
Reactions: 
0 comments
Ni pose hari ke 29. Esok da 1 month. Budak ni da pandai nao nak beriba plak. Ni gaya orang amik feel nak tido.
Macam-macam nak cerita tapi banyak perkara lain yang nak setel. Dengan Aqeel demam panas, masuk wad. Saya dan suami yang terlebih trauma.
K.. Off dulu nak gi kemas umah.
Opss! Ter-upload size besar plak. Ok da resize. Ni gara-gara post blog pakai phone.

08 May 2013

Berpantang Hari ke-15

Posted by ~*Dandelicious Princess*~ at 10:01:00 AM
Reactions: 
0 comments

Officially at home sweet home yang bersepah tak kemas lagi. Baru sampai petang semalam. Parents pun escort skali. So, hari ni start berpantang sendrik @ Kuantan.

Aqeel dihantar ke rumah pengasuh. Sronok dia jumpa ibu pengasuh dia dan kawan-kawan. Saya duk rumah with lil newborn.

Skang ni si kecik sedang tidur lepas berjaga 2 jam. Da berapa round wee, poo and bf. Hihi... Habis kain, comforter ibu kene sental jap lagi sebab terkene wee n poo baby. Layan jek la kan. :)

04 April 2013

The Big Bad Wolf Books Sale Heading to Kuantan, Pahang

Posted by ~*Dandelicious Princess*~ at 9:26:00 AM
Reactions: 
3 comments
Serius nak pegi. Tapi kan due date 23/4/2013. Mende alah wolf ni setat 25-29 April 2013 la plak. Pesal x wat weekend ni? Huhuhu.... Bley tak nak request diawalkan? Hoho... :p


Nak pegi beli buku Aqeel la. Sini banyak pilihan buku yang interesting with low price. Mau tak gila haku. Histeria sat. Baucer buku 1 Malaysia pun tak terusik lagi. Plan nak balik Ganu untuk ready nak bersalin 13/4 ni. Kalo nak cancel balik Ganu, kang terberanak kat sini. Sian plak parents nak kene datang sini bawa saya balik berpantang kat Terengganu. Bley aje berpantang kat Kuantan tapi sekali lagi sian plak kat parents in law nak kene datang Kuantan dari Kelate. Dorang bukan suka duk dalam kereta lelama. Hurm.... Sape nak pegi? Nak kem children books la.. Atau anything yang interesting untuk budak-budak. Arghh!!! Tertekan tak dapat pegi.


02 April 2013

Bilakah Masanya dan Sebab Kene Beli Breastpump

Posted by ~*Dandelicious Princess*~ at 3:22:00 PM
Reactions: 
0 comments
Kali ni tak nak tampal gambar sebab kalau saya tampal, mesti nak tampal gambar Rumble Tuff kesayangan walaupun belum guna pun lagi. Sekarang ni usia kandungan saya sudah menginjak ke 37 minggu. Alhamdulillah lega sket kat situ sebab risiko kelahiran pre-mature da berlalu. Kalau kurang dari 37 minggu baby lahir, pre-mature taw. Kalo lebih dari 42 minggu, post-mature plak. Tak study lagi pasal post-mature ni. Cuma da lega sket sebab kalau da 37 minggu ni, InshaAllah kalu baby nak kuo dah, semua organ dia da boleh berfungsi di luar rahim.

Aa... breastpump ye.. Saya nak tekankan. Jangan la teragak-agak nak beli breastpump sebelum kelahiran bayi anda. Belilah jangan tak beli. Lagi-lagi kalau ada sale. Hihi... Jangan risau susu tak kuo ke.. susu tak ada ke.. susu sikit ke.. Sebab mane tau tetiba susu banyak. Haa.... kan da membazir, lebih-lebih lagi untuk ibu-ibu yang bekerjaya yang perlu kumpul stok. Ah... meh saya list kan sebab sebab kenapa perlu beli breastpump sebelum kelahiran si kecil:

  1. Sebab ada sale! :p
  2. Boleh pilih sendiri pam yang nak dibeli - sebelum itu, sila buat research dulu taw. Kalau main beli aje atau kirim kat suami, takut nanti tak puas hati plak.
  3. Susu banyak - so, jangan bazirkan. Sila pam. Lagi-lagi susu awal adalah kolustrum. Tapi jarangla kolustrum kuo banyak.
  4. Susu ada tapi tak keluar - nanti bengkak susu wo.. jangan berhenti berusaha direct breastfeed baby dan pam walaupun susu tak keluar. Kita perlu merangsang saraf payudara supaya susu dapat keluar. Remember konsep supply and demand. Semakin kita rangsang cik B, maka semakin la susu akan keluar. Memula memang cik B akan kelam-kabut mengeluarkan susu; sekejap kuo, sekejap tak. Kadang ble pam tak kuo tapi ble tak pam, basah plak baju dengan susu. Itulah kita kene rangsang cik B secara berjadual supaya cik B taw ada demand secara berkala so lama-lama cik B akan maintainkan pengeluaran susu. Harus diingat, rangsangan hisapan dari bayi itu sendiri adalah yang terbaik sebab natural, Allah da cipta cantik-cantik, kita lah yang kene berusaha. Lupa plak. Cara kedua terbaik merangsang pengeluaran susu ialah dengan memerah meggunakan tangan iaitu teknik marmet kemudian, barulah dengan mengepam menggunakan pam susu/breastpump. Nanti ada masa kita study pasal marmet plak.
  5. Anak tak pandai nak menyusu - ha.. anak perlu susu tapi tak pandai nak menyusu. Kalo tak pam, rangsangan pada cik B tak ada. So, kembali kepada konsep supply and demand. Kalo anak tak pandai nak menyusu, kita kene pam susu supaya cik B taw ada demand. Sekali lagi, pam lah secara berkala dan berikan kepada bayi menggunakan cawan. Er.. tapi saya kasi jek kat anak dulu pakai botol :p Kalau ada lagi susu perahan yang tak diminum oleh bayi, bolehlah masukkan ke bahagian frozen peti sejuk untuk buat stok beku. Susu ni, bukan susu baki yang telah diminum oleh bayi tau, tapi susu yang belum diminum oleh bayi.
  6. Ibu tak pandai nak menyusukan bayi - kalo tak pandai, bley juga pam tapi saya tak galakkan. Kenelah berusaha menyusukan secara natural kerana itulah yang terbaik.
  7. Bayi pre-mature/kuning/masuk hospital/ibu masuk hospital - dalam kes-kes ini, biasanya si ibu dan bayi tak dapat nak bersama jadi aktiviti mengepam/memerah susu sangatlah penting untuk membekalkan susu ibu kepada bayi dan untuk merangsang pengeluaran susu supaya susu tidak kering/ibu tidak bengkak susu. Bayi pre-mature amat memerlukan susu ibu kerana itulah yang terbaik untuk bayi. Organ dalaman bayi pre-mature masih belum matang jadi sifat susu ibu yang berkhasiat dan mudah dihadam, adalaha yang terbaik untuk bayi. Begitu juga untuk bayi yang menghidap kuning. Susu ibu adalah sumber khasiat terbaik.
  8. Boleh jual balik (let go) - jika ada sebarang masalah contohnya, anda tak serasi dengan pam tersebut, atau ada sebab-sebab lain yang menyebabkan anda tidak dapat menggunakan/hanya menggunakan pam berkenaan sekejap sahaja, anda boleh jual balik pam berkenaan. Ramai jek ibu-ibu yang nak beli. Make sure harga jual adalah lower la kan daripada harga anda beli sebab kan dah guna.
  9. Apa lagi ye, nanti tambah lagi kalau ada :D 

01 April 2013

Suhu dan Tempoh Penyimpanan Susu Perahan

Posted by ~*Dandelicious Princess*~ at 2:25:00 PM
Reactions: 
0 comments



SUHU BILIK:
* Jika bilik tidak mempunyai penyaman udara (aircond) (25 °C - 37 °C), disarankan tidak lebih dari 4 jam
* Jika bilik mempunyai penyaman udara (15 °C - 25 °C), boleh sampai 6-8 jam
catatan: suhu di atas harus stabil, contoh bilik yang mempunyai penyaman udara, tidak di-offkan sepanjang masa susu perahan berada di dalam bilik tersebut.

PETI SEJUK:
* Peti Sejuk (1 pintu) - bahagian beku - 2 minggu
* Peti Sejuk (2 pintu) - bahagian beku (-20 °C) - 3 bulan

* Pintu bawah (di rak paling atas) (2 °C- 4 °C)
- (sebelum dibekukan) - 3-5 hari (hari yg ke 5, masukkan terus ke bahagian beku)
- (selepas dibekukan - susu perahan beku diturunkan dari bahagian beku) - 24 jam

DEEP FREEZER
* Tahan sehingga 6 bulan
Catatan: Jika ibu menyimpan susu di dalam tempat pembeku yang mempunyai suhu sehingga -1 darjah celcius, susu boleh tahan selama 1 tahun

BEKAS PENYEJUK:
cooler bag/box (0-4 °C), tahan sehingga 12-24 jam

PERINGATAN:
* susu yang sudah dicairkan tidak boleh dibekukan semula
* susu yang dipanaskan tidak boleh disimpan sejuk semula

Cara-cara Mengurus Susu Perahan untuk Perjalanan Jauh

Posted by ~*Dandelicious Princess*~ at 2:03:00 PM
Reactions: 
0 comments
 
Picture Credit: https://www.facebook.com/nihadriz

27 March 2013

Cara Menyimpan Susu Perahan & Suhu yang Sesuai

Posted by ~*Dandelicious Princess*~ at 10:16:00 AM
Reactions: 
0 comments
Untuk panduan bersama ♥


Cara-cara Menguruskan Susu Perahan untuk dihantar pada Taska atau Pengasuh

Posted by ~*Dandelicious Princess*~ at 10:16:00 AM
Reactions: 
0 comments

Kapasiti Maksimum Perut Bayi

Posted by ~*Dandelicious Princess*~ at 10:16:00 AM
Reactions: 
0 comments
Inilah keperluan sebenar perut baby kita yer.. Janganlah asyik kata susu x cukup jer.. Susu kita sentiasa ada utk baby kalau kita berusaha utk mengadakannya.. Pastikan keperluan nutrien dlm bdn sentiasa dipenuhi utk susu yg lebih berkualiti - credit: https://www.facebook.com/nurilaily

Cara-cara Menguruskan Susu Perahan Beku

Posted by ~*Dandelicious Princess*~ at 8:54:00 AM
Reactions: 
0 comments
Dengan kata lain, Susu Perahan Beku = Frozen Expressed Breast Milk (EBM)

20 March 2013

Kereta Idaman Semasa

Posted by ~*Dandelicious Princess*~ at 9:39:00 AM
Reactions: 
0 comments
Bukan semua benda yang kita nak kita bley dapatkan. T_T Huhuhu.... Ini kerete idaman kalbu buat masa ini. Kalau kerja sekarang adalah kerja tetap pun, saya dan suami tetap tak dapat beli kereta ni, Nissan Almera. Sebabnya, kami sepakat nak tunggu incik suami confirm as a government slave dulu. Suami saya kerja dengan badan berkanun so perlukan masa 3 tahun untuk confirm jawatan even semua exam da lulus. Gitulah syarat-syaratnya. Er... berbalik kepada isu tadi, walaupun jika incik suami da confirm mungkin tak dapat gak beli kereta baru sebab nak beli rumah dulu. So, pakaila kete Viva kesayangan ni dulu. Banyak berbakti wo.. Viva ni. Kami redho :) Berangan jek la bley.

Pernah rase macam memang kene beli kereta sedan sebab bila da ada anak ni... banyak barang yang perlu diangkut. Ni Insha Allah nak kuo lagi sorang, Alhamdulillah. So, lagi banyak benda nak diangkut la dalam Viva kami. Masa tu tengah dalam kete. Saya suarakan rasa hati kepada suami yang kami perlukan sebuah sedan walaupun belum mampu. Lepas jek cakap, mata saya terpana ke luar tingkap kereta. Terpandang sepasang suami isteri naik motor bersama 2 orang anak yang masih kecil. Yang tua maybe dalam umur less than 5 years dan yang kecil baby lagi. Insaf kejap saya. Terfikir, saya patut bersyukur dan berhenti bersungut... Orang lain ada motor dan gigih mengangkut anak-anak. Kami berkereta, berbumbung, terlindung dari panas dan hujan. Tertampar rasa diri ini. Terasa sangat tak bersyukur. Huhu~ Ampunkan hambaMu ini ya Allah.

Er... tapi berangan jek takpe kan? Redho tak dapat tapi memang suka Almera ni. Wow! Wow! Wow! (Ni setat tak sedar diri balik :p) Cantikkan Almera ni? Saya dan incik suami suka sebab Almera adalah keluaran Nissan yang memang dah establish, pastu harganya ok la.. untuk design, cc, brand dan keluasan dalam kereta ni. Suami cakap memang luas la kat dalam dia. Memang berbaloi-baloi la bagi saya kalau sesiapa nak beli. Layanz gambar Almera ni. Credit to e-sabahdaily.com for the pics and info, also to chrisrossell.nxt.my.

Pandangan depan

Interior

Pandangan sisi dan belakang

Ni sedikit maklumat tentang Nissan Almera:

Already open for bookings, the all-new Nissan ALMERA truly lives up to its promise of surprisingly more. Even with upscale technology features and spaciousness that are usually found in more premium vehicles, Nissan ALMERA is priced competitively from RM66,800.00 in line with Tan Chong’s commitment to providing affordable car ownership to Malaysians. 

The on-the-road price (inclusive of insurance, road tax, registration fee and ownership claim fee) for Peninsular Malaysia will be as follows:

1.5E M/T: RM 66,800 
1.5E A/T: RM 69,800 
1.5V A/T: RM 76,800 
1.5VL A/T: RM 79,800

Ko tengok la harga dia. Mau tak gila mak. Memang pantang kalau jumpa barang/sale yang dapat harga berbaloi-baloi dengan kualiti yang over the vass la. Bling bling gitew. Gila kacak la Almera ni. Lagi info di sini dan sini.


Sebenarnya kalau lagi mampu, kitorang berangan nak Estima. Senang nak sumbat barang banyak-banyak dan kalao balik kampung, senang nak ajak satu family jalan-jalan naik sebijik kete jek kan. Hahahhah... Almera pun tak mampu, tetiba nak Estima plak kan. Mimpi la~~~

19 March 2013

Breastpump Pilihan Hati

Posted by ~*Dandelicious Princess*~ at 3:24:00 PM
Reactions: 
0 comments
Selepas survey, buat research la sangat, baca review orang, inilah breastpump yang berjaya diangkut dari FabulousMom Kuantan. Bley jek beli online tapi nak gak gi tengok sendrik sebab nak tengok texture nursing bra gak. Skang ni tengah sale kat FabulousMom, Harga retail semasa Rumble Tuff ni RM 449.00, dapat beli ngan harga RM 404.10 now. Yeay!

Dulu saya pakai Medela Harmony Manual Breastpump. Aqeel sangat kuat menyusu. Nak tandem pun saya tak dapat sebab penat sangat menyusukan Aqeel. Lagi plak tangan Aqeel memang tak bley duk diam. Mesti nak usik-usik gak pam tu so proses mengepam menjadi sangat mencabar. Last-last saya serender. Kalau Aqeel tak menyusu jek baru pam. Tapi saya jarang pam sebab kebanyakan masa memang Aqeel duk menyusu jek. So kali ni kalau perlu tandem ok sket kot sebab RT kan boleh pakai letrik, harap tak la penat sangat nak menyusu sambil mengepam.



Pastu ada promosi purchase with purchase. Setiap RM 100 belian, boleh beli barangan tertentu dengan harga RM 5, RM 10 atau RM 15 setiap satu. Best best best. Gile kejap dapat beli nursing bra yang harga RM 39.90 dengan harga RM 10. Sebab saya beli RT tanpa pakej, so dapat beli 4 nursing bra, so jimat near RM 120 kat situ. Manela saya tak naik gila. Hohoho.. Kat bawah ni iklan FabulousMom kat dalam majalah Pa&Ma April 2013.


 Pastu memang nak beli Jingle Jungle Breast Milk Storage Bag. Tak tau plak tengah sale. Tetiba jek murah dapat beli dengan Harga RM 9.90 per pack berbanding RM 12.90 harga biasa. Ingat staff dia silap kira rupanya memang sale da. Saya beli 2 boxes. Memang kapasiti dia besar, 12oz satu bag tapi berbaloi sebab murah, can easily be flatten, double ziplock, tahan bocor dan banyak review cakap bagus JJ plastic storage bag ni. Contohnya review ni.


Tambahan, Pureen Refill Liquid Cleanser. Untuk basuh breastpump equipments. Dulu time Aqeel guna brand Anakku, memang puas hati. Kali ni terbeli yang ni sebab tak banyak choice kat FabulousMom haritu. Buat basuh botol susu Aqeel jugak. Owh.. Aqeel minum susu dalam botol yang ada straw tu. Botol susu yang ada puting, tak boleh nanti dia buat main tonggeng botol tu.. abis lantai di'basuh' dengan susu. Uwaa!!! So, since lepas berpantang, memang Aqeel never use botol susu yang ada puting sampai la skang.

 Credit: mudah.my

Total damage: RM 476.80. Total save: RM 170.50. Puas hati sangat ngan RT ni.. walaupun tak guna lagi. Setakat ni, suka sebab rasenye tak susah nak assemble dan disassemble parts. Partsnya tak kecil sangat so tak leceh nak handle. Partsnya nak kata banyak, ok la kot.. dan bagi saya, mudah dibasuh even kene pakai cotton buds to reach some places but still reachable. Tu yang penting bagi saya. Kalau ada parts yang saya tak bley nak reach, rase tak puas hati jek. Macam tak bersih aje macam Medela Harmony saya dulu, ada parts yang tak boleh nak disental. Memang tak puas hati. Aa.. ni baru pre-review Rumble Tuff. Nanti da guna saya review lagi.

08 March 2013

I Love My Family

Posted by ~*Dandelicious Princess*~ at 5:04:00 PM
Reactions: 
0 comments
Saya baru 2 tahun jagung menjadi seorang ibu dan 3 tahun menjadi seorang isteri. Sekadar pengalaman saya inilah yang saya nak kongsikan. Buat masa ini saya sedang pregnant 34 minggu. Anak teruna sorang ini plak berumur 2 tahun 2 bulan. Sejak di hujung kehamilan saya, saya akan amik Aqeel dari rumah pengasuh lewat sket. Saya akan sediakan minum petang Incik Suami dulu, yang simple-simple aje. Kemas rumah, basuh pinggan, angkat kain di jemuran dan lain-lain yang dirasakan perlu sebelum Aqeel balik rumah. Lepas tu saya akan kemas-kemas barang-barang adik baby yang bakal lahir. Bukan siap dalam masa sehari trus. Saya buat sikit-sikit. Misalnya hari ni basuh baju, esok lipat kain, lusa susun barang baby masuk dalam beg sepital. Tu pun ada lagi tak masukkan. Saya buat berperingkat sebab nak cari balik barang-barang Aqeel masa baby dulu. Lagipun kudrat saya tak lah kuat sangat sekarang ni. Badan memang lenguh-lenguh dan sakit pinggang tok sah nak cakap la. Kadang-kadang yang saya da kemaskan sikit-sikit tu, ble Aqeel balik, dia 'kemas' balik barang-barang tu. Nak marah, larang beria, saya tak larat. Cukup sekadar cakap, "tak boleh main barang ni". Kalau Aqeel keep 'mengemas', saya redhokan jek la. Esok, saya akan kemas balik. Gitu lah ada nya.

Lepas siap sesi mengemas yang tak seberapa, saya akan mandi. Selalunya, Incik Suami lah yang akan amik Aqeel dari umah pengasuh dan bawa jalan-jalan, pergi taman.. sementara saya mandi. Kalau saya larat, saya akan offer untuk amik Aqeel. Saya akan bawa dia jalan-jalan, main-main kejap sebab da nak maghrib, tak bley lama-lama. Dengan perut membulat ni, saya temankan juga Aqeel sebab kesian dia tak bley main kat luo. Polisi pengasuh macam tu. :p Rindu gak nak luangkan masa petang bersama Aqeel.

Biasa kalau nak tidur malam, Aqeel akan ajak saya dan suami tidur sekali. Kadang-kadang dia akan tutup tv siap-siap wal hal kami suami isteri syiok layan cerita Korea. Hihi.. So, kitorang join jek la Aqeel. Kang kalau dia tanak tido, susah plak. Sementara itu, ada pinggan tak berbasuh dalam sink, baju nak dibasuh dan disidai tak setel lagi. Rumah pun kembali 'kemas' dikerjakan Aqeel. Kadang-kadang ada ayam yang perlu dibersihkan, ada ikan yang perlu disiang, duduk diam-diam dalam peti sejuk.

Saya akan bangun awal dari biasa kalau ada ikan atau ayam yang perlu disetelkan. Contohnya semalam saya bangun seawal 3 pagi nak siang ikan dan tak qada lagi tidur saya taw. Penat toksah nak kate. Nape saya bangun kul 3? Sebab kan saya tengah sarat. Pergerakan saya sangat slow so saya kene bangun awal supaya boleh setelkan kerja-kerja rumah yang mana patut. Kadang-kadang ada juga time 6-30 pagi baru nak bangun. Hoho.. Tu super malas atau super pengsan la tu.

Ye, saya penat. Tapi saya gembira. Bagi saya, setiap rezeki yang Allah kurniakan ada beserta tanggungjawab. Contoh.. mana ada orang yang bulan-bulan free free jek duit masyuk akaun? Kene keje gak kan? So, saya gembira menjalankan tanggungjawab saya dan saya bersyukur yang amat.

Suamiku, anak-anakku.. ibu gembira jalankan tanggungjawab ibu. Ibu jalankannya dengan rase kasih & sayang ibu pada Incik suami, Aqeel dan bayi yang bakal lahir ini. Minta maaf atas segala yang kurang yek. Ibu akan usaha lagi baiki prestasi ibu. Hohoho... Er.. ada bonus x? Urm.. da dapat bonus Incik Suami kasi perfume. Macih meow meow.

07 March 2013

Kemaruk Shopping Online

Posted by ~*Dandelicious Princess*~ at 8:35:00 AM
Reactions: 
0 comments
Best! Best! Best! Skang ni suka shopping online aje.


Reason: duk Gambang macam jauh jek nak gi bando Kuantan tu.Takes 30 - 45 minutes. Kadang-kala 1 hour kalau jalan jem. Nak pergi balik bando Kuantan kene plan. Kalo tak, tak pasal terlepas solat asar atau maghrib. Suami cakap, nasib baik jauh nak gi shopping. Tak la laju sangat bershopping. Hohoho.. Lagi satu hal, da nak sampai sana takes time then berkejaran ngan Aqeel plak, memang tak banyak barang yang boleh beli. Few, nasib baik. Selamat duit yang tak seberapa ni. Kikikikik.

Lagi... shopping online bley duk santai... pilih-pilih. Kalo tak nak beli arini, bley beli len hari. Selagi stok masih ada la kan. Tak perlu ber-traffic jam, tak perlu kejar Aqeel. Tak terlepas solat. Kadang-kadang ada free postage. Jimat masa dan jimat duit di samping menghabiskan duit. Ngehehehe.... Pastu, sedar-sedar barang da sampai. Sonot-sonot. Lagi-lagi ngan perut boyot ni, tak larat saya nak jalan. Kadang-kadang, sebulan sekali atau dua kali baru kuo ke bandar Kuantan. Tu pun kalau ada benda nak beli. Listkan siap-siap supaya tak perlu pegi banyak kali.

Cuma biasa la kan. Ada cons-nya la kalau beli online. Sebab kita tak boleh tengok real barang tu. So, saya agak-agak la jugak kan barang ape yang nak beli online.

Nasib baik suami tak marah sangat saya bershopping online sebab sebenarnya saya da lame bercuti shoppingan ni... sejak kawen.. pregnant.. simpan duit untuk prepare kelahiran Aqeel. Pastu berenti keje. Ada simpanan tapi kene simpan la kan untuk emergency. So ble saya da 'temporarily' keje balik, suami benarkan saya beli apa yang saya nak asalkan berbaloi dan 'perlu'. Heheheh.... Kadang suami pun sponsor. Macih incik suami. Hihih...

Ni saya akan berenti keje lagi selepas lahirkan 2nd baby ni. So, shopping dulu setakat yang boleh. Nanti kene cuti shopping lagi. :p

05 March 2013

Happy Anniversary yang ke-3 @ 2013

Posted by ~*Dandelicious Princess*~ at 9:24:00 AM
Reactions: 
2 comments
Alhamdulillah da 3 tahun perkahwinan kami. Ini pic masa kawen dolu-dolu. Tak pernah upload kat blog before this sebab kunun-kunun low profile. Yek :p

Pagi bersanding baru sempat berinai

 You punya. Tengok la jari tak berinai. Tak sempat. Boleh tak camtu?

 Pose after siap make up

 Nampak ke bang?

 Pose bersama

 Pose kinyang

 My family

The other part of the family

 
 Berdua dengan mu

 Ape yang kelako? Rahsia

 Pose before abis outdoor session

Owh... Muka dengan make-up tu tak macam muka saya pun. Tetap bersyukur sebab saya suka hasil make-up tu.Kat bawah adalah pic kami berempat, 1 family @ 2013 ni. Tq riezkyshoppe atas pic ni. Ni la muka seharian kuo sampai nak magrib, bedak pun da ilang. Lupe nak touch up sket dolu. Eheheheh..

 
Terima kasih incik suami kerana selalu bertolak-ansur dengan saya. Terima kasih Aqeel menceriakan hidup ibu. Terima kasih baby dalam perut sebab sentiasa kuat walaupun ibu lasak time tataw baby cayang ada dalam perut. Terima kasih Allah atas rahmat-Mu.. Setiap detik nadi, setiap hela nafas ini, adalah atas sifat Ar-Rahman & Ar-Rahim-Mu. Alhamdulillah.

04 March 2013

Breastfeeding Journey for Second Baby Starts

Posted by ~*Dandelicious Princess*~ at 4:51:00 PM
Reactions: 
0 comments
Aik, baby blum kuo journey da start? Bukannya start bf.. started sebab da mula study balik. Huhu.. Masa Aqeel dulu, memang saya fail bab kumpul stock. Nasib baik full time house wife so, Aqeel completed bf sampai 2 tahun beberapa hari la.. Tu pun masa dalam pantang ada top up FM dan masa start pregnant baby second ni, around Aqeel 1 tahun 5 bulan pun ada top up FM gak sebab susu suddenly sket. Masa tu tatau preggy. Patutla susu surut. Tapi depends pada orang gak la kan. Ada yang maintan aje production dia.


So, lepas-lepas ni mungkin banyak post berkaitan breastfeeding bakal menyusul. Motif utama ialah blog menjadi buku nota untuk ilmu penyusuan di samping berkongsi ilmu. Maklumla, ilmu tak seberapa ni. Harap becoming baby gurl dapat menyusu badan dengan sepuas-puasnya. Amin.

01 March 2013

Aqeel turns 2 @ 2013

Posted by ~*Dandelicious Princess*~ at 9:14:00 AM
Reactions: 
0 comments
4 Jan 2013 genap Aqeel berusia 2 tahun. Alhamdulillah. Sorry sayang ibu lambat upload cerita birthday Aqeel. Hihi.... Ni piccas sekitar birthday Aqeel:

 Budak tak baik selsema lagi tapi dapat makan eskem. Kat Johnny's ECM ni.

 Choc lagi. Pastu acara makan petang plak kat Secret Recipe. Aqeel's fav is choc.

 Terkam kek!

 Ibu pun join terkam kek.

Hadiah beskal dari ayah.

 Ibu buatkan pulut kuning + rendang daging untuk agih kat jiran-jiran sempena birthday Aqeel. 1st try.

Sebenarnya, birthday Aqeel kami satu family tak gi mana-mana & tak celebrate pun. Saya just buatkan pulut kuning + rendang daging dengan kuantiti tak seberapa sebab ni 1st try. Tapi memang berhajat nak buat sendrik dan agih kat jiran. Walaupun pulut kuning tak seberapa kuning & daging agak keras & masin, saya agih jugak sebab da memang niat. Hihih.. Aqeel & ayahnya tak makan sangat pulut kuning ni. Tak sedap kot. Hahahahah!

Aqeel tak sehat sangat sebab baru nak regain from his illness (demam + selsema berterusan selama nearly 6 months) so, lambat bawak dia pergi makan kek & eskem. Nanti saya karang pasal illness Aqeel next time. The next week after his birthday baru bawa dia. Tu pun masih ada saki-baki selsema dia. Bukan main seronok lagi Aqeel dapat makan eskem choc fav dia. Pastu dapat makan kek choc lagi. Masa makan kek tu.. mulut dia tak berenti cakap.. ummm sedapnya.. ummm...umm.. Seronok tengok Aqeel enjoy his cake. 

Ayah pun hadiahkan Aqeel beskal orange tu.. Seronok Aqeel duk kayuh yang tak seberapa kayuh. Tak bergerak mana pun beskal tu. Posing jek lebey. Hihih.. Takpe.. take your time dear.. Nanti pandai la InsyaAllah. Ada video Aqeel nyanyi lagu birthday kat diri sendrik tapi ada dalam phone mr. hubby. Nanti update vid tu plak.

Muhammad Aqeel bin Mohd. Suhaimi.. semoga panjang umur, murah rezeki, bahagia dunia akhirat & menjadi insan yang soleh. Amin.

28 February 2013

Confinement Lady Kuala Terengganu and Kuantan Needed

Posted by ~*Dandelicious Princess*~ at 9:11:00 AM
Reactions: 
2 comments

Sekarang ni saya tengah obses nak nak setelkan perihal berpantang. Please, sesiapa know any confinement lady area Kuala Terengganu and Kuantan.. please let me know ya. Really need them. Kalau boleh, yang boleh datang sendrik. Memandangkan emak saya bekerja so, saya perlukan confinement lady. Thanks very muach.

26 February 2013

Nightmare of a Mother, Pregnant Mom, Wife, Worker & Student

Posted by ~*Dandelicious Princess*~ at 10:24:00 AM
Reactions: 
0 comments
Hah. Semalam sampai megigau-igau. Hik hik hik. Ni kes sebab tensi ngan suasana rumah yang tunggang langgang. Sebenarnya tak la tunggang-langgang sangat, tapi sendrik yang tak puas hati. Hihi.. Dalam keadaan sarat 8 bulan ni, persediaan barangan anak dara yang bakal lahir, melayan kerenah anak bujang & ayahnya, research proposal untuk persediaan proposal defend tak siap lagi, system development pun delay... Tak menang tangan saya dibuatnya. Ayahnya memang membantu tapi biasalah.. mana nak puas hati kalo tak buat sendrikkan.

Seperti malam-malam sebelumnya, saya akan tidurkan Aqeel. Kadang-kadang hubby join sekali. Kalo da teman Aqeel tido, kebarangkalian untuk saya bangun balik adalah 0.01%. Heheh... Esok pagi baru bangun biasanya. Kikkik. Tapi dalam proses nak lena tu, dalam kepala nak basuh pinggan, nak iron baju,  nak basuh baju, lipat kain, sidai kain, sapu lantai, cuci bilik air, kemas rumah apa yang patut, sediakan barangan baby gurl ni ha... nak sapu ubat kat kaki hubby sebab kaki dia terseliuh bebaru ni.. (bukan mr. hubby tak boleh buat sendrik, saja suka manjakan suami :p), bla.. bla.. bla.. dan banyak lagi.... dan... terlena dalam memikirkan senarai yang nak dibuat.

Sudahnya, semalam saya mimpi rumah bersepah sangat sampai saya mengigau tangan pun terawang-awang.. mr. hubby yang baru nak terlelap tanye saya, nape? Saya sambung tido balik. Hahah.... Tapi tak lama. Kejap lepas tu bangun tengok jam pukul 5 pagi. Bingkas bangun setelkan apa yang patut. Tapi banyak lagi pun yang tak tersetel.

"Dear Allah, make me a supermom, superwife, superstudent, superworker, superdaughter, superdaughter-in-law, Your superslave... so I can carry all the responsibilities You reward me. Ameen."

Di sudut hati saya ini, saya respect ibu saya, ibu mertua saya dan wanita-wanita di luar sana yang sedaya-upaya melaksanakan tugas-tugas mereka. ♥ all off you.
 

22 February 2013

Persediaan Berpantang dengan Set Bersalin NR dan Tanamera

Posted by ~*Dandelicious Princess*~ at 4:40:00 PM
Reactions: 
0 comments
Hari ni 31 minggu 3 hari dah usia kandungan saya. Alhamdulillah... Pagi tadi pergi checkup, doc cakap semua ok. Baby da turun ke bawah cuma blum engage. Kali ni saya banyak menumpukan kepada persediaan untuk berpantang sebab untuk baby yang bakal lahir, banyak lagi barang Aqeel yang masih boleh dipakai. Ilmu keibubapaan pun ada study tapi tak semacam kali pertama dulu, semua nak kene study. Well, learning process never ends. Dulu pun saya tak disiplin sangat berpantang dan badan memang rase lenguh-lenguh after confinement period ended. So, kali ni nak manjakan diri sket, pampering myself with all the products.

Bercakap mengenai set bersalin, saya pilih complete set dari Nona Roguy atau sekarang lebih dikenali sebagai NR sekarang ni dan juga beberapa produk yang saya beli secara loose dari Tanamera.

Jum nengok set bersalin NR dulu:

Harga: RM 275 termasuk pos 

Apa yang ada dalam set ni & kegunaannya:

PhytoNatal - 90 biji
Ia dapat menseimbangkan hormon wanita (estrogen/progesterone - iaitu hormon wanita mengandung). Jika hormon ini tidak diseimbangkan semula maka berisiko tinggi mendapat masalah meroyan. Dicadangkan diambil bersama dengan Akar Herbanika
 
Akar Herbanika - 10 paket
Umpama ubat periuk yang digunakan secara tradisional - khasiat: dpt mengeluarkan darah bantal dan memperbanyakan susu. Zaman sekarang ramai yang nak cepat darah kering dengan rawatan injection selepas 2 minggu darah dah berhenti, akibatnya mudah diserang penyakit hormon atau lebih dikenali sebagai angin meroyan

Minyak Herbanika - 100 ml
Sapuan seluruh badan untuk melembutkan urat yang tegang semasa proses peneranan melahirkan anak, secara normal. Semasa mengandung juga proses pembesaran bayi akan menekan atau menghimpit urat-urat pinggang. Amat baik digunakan untuk luka jahitan bersalin, juga disapukan dibahagian kulit kepala pula untuk keluar angin terutama dibahagian ubun-ubun dan sapuan di seluruh badan

Herbanika barut (krim) - 60gm
Dapat membantu mengembalikan bentuk tubuh wanita, mempercepatkan aliran keluar darah kotor, mengecutkan pinggang, melembutkan urat-urat pinggang dan punggung. Jika mengalami kegatalan semasa menggunakan bersama bengkung, berhenti sekejap berbengkung dan sapuan herbanika barut. Hanya guna minyak herbanika sahaja. Ini adalah kerana kotoran yang keluar dari liang roma dan angin meroyan resdung yang banyak keluar

Uncang Cuci Herbanika - 10 paket
Ia merupakan anti septic yang dapat membantu mencuci kotoran, menghilangkan bau busuk, anti fungal, cepat menyembuhkan luka bersalin dan menyembuhkan buasir yang disebabkan oleh proses meneran ketika bersalin. Membantu mengeluarkan darah nifas sepenuhnya semasa 2 minggu berendam. Darah nifas yang tidak habis keluar akan mengundang masalah hormon pada masa akan datang (penyakit melunai). Jika tidak diubati penyakit ini akan berlarutan

Herbanika Lulur - 100gm
Digunakan untuk masalah kulit semasa mengandung. Pertukaran hormon selalunya berlaku dan akan timbul tompok hitam pada kulit. Elok digunakan selepas mandi, agar bahan lulur akan meresap ke liang roma untuk menghasilkan kulit yang lembut. Semasa proses melahirkan anak, sebaik sahaja anak keluar, angin akan masuk disemua permukaan, tapak kaki (terutamanya di ibu jari. Jika tidak dikawal, ia boleh menyebabkan bahagian betis, celah peha dekat kemaluan boleh pecah urat-urat halus. Oleh itu, perlu dilulur sehingga urat kemaluan celah kelangkang.

Selain tu, saya juga beli Buku Panduan Berpantang juga dari Siti Aishah Confinement, Blessed Beauty Confinement
Harga: RM 20.00 - RM 23.00 mengikut kawasan Semenanjung/Sabah Sarawak

Tapi yang saya beli bukan yang ni. Maybe saya beli yang previous version kot and it is nicely self printed by the writer but still can be use for confinement. Saya beli dengan harga RM 15.00. Yang dalam gambar ni latest version. Cantek dan isinya updated la kan.

Harga: RM 24.00
  
Yang ni bukannya untuk kegunaan lepas bersalin. Saja beli untuk treat keputihan dan nak guna sebagai wash-wash cik v. Hihi... Dalam pantang pun bley pakai kata Ice, tokey Blessed Beauty Confinement ni.

Formula dari daun sirih. Daun sirih terkenal dengan khasiat perubantan, ia mempunyai ciri-ciri anti-septik bagi melegakan dan melembabkan penstrukturan komponen, bertujuann utk cucian harian untuk kebersihan peribadi, digalakkan penggunaanya selepas datang haid dan semasa mengandung, terutama untuk wanita yg bermasalah keputihan. *Ini juga elok utk kanak2 yg mengalami sakit kulit.

Meh tengok set bersalin Tanamera plak:

Set Bersalin Tanamera
Harga: RM 360.00
Selain dapat dibeli dalam set, boleh juga dibeli secara loose. Apa yang ada dalam set ni dan harga untuk belian secara loose (credit to):


Virgin Coconut Oil (VCO) - RM 34.00
Brown Formulation Body Soap - RM 15.00
Lavender Floral Water - RM 36.00
Herbal Massage Oil - RM33.00
Feminine Herbal Wash - RM 26.50 (12 uncang) 
Herbal Bath - RM 26.50 (12 uncang) 
Boreh Body Scrub - RM 46.00
Bengkung - RM 50.00

Produk berikutnya hanya terdapat dlm set, tak boleh beli loose: 
Firming herbal blend paste (tapel) 
Calming herbal blend paste (pilis)
Herbal tea

Owh!!!! Saya tak beli full set ye. Tak mampu mak. Saya cuma beli 3 items ni: Virgin Coconut Oil (VCO), Brown Formulation Body Soap, Bengkung. Saya beli dari http://tanamerapostnatal.com. Actually, VCO dan body soap ni, pre & postnatal product. Even kalau tak kawen lagi pun bley pakai. Tapi gunakan mengikut kesesuaian la kan.






Reason beli VCO sebab terpengaruh ngan iklan katenya boleh kurangkan koyakan cik v semasa lahirkan anak, boleh kurangkan strech mark, lembutkan rambut dan dijadikan selusuh. Minum VCO ni. Ala.. petua melayu pun cakap minum dan sapu minyak tanak... vco la... Cuma ni komersial sket la kan. Mak saya pun ada bekalkan minyak tanak yang dia belikan & bacakan ayat suci Al-Quran. Yang ni.... saya reservekan untuk minum. Tanamera VCO, saya peruntukkan lebih kepada kegunaan luaran.

Reason beli Brown Body Soap sebab terpengaruh review bloggers. Heheh... Mostly cakap puas hati. Berkesan tanggalkan daki, sel kulit mati dan cerahkan kawasan kulit yang tergelap sket tu. Rasenya bley share ngan hubby & pakai semasa mengandung, selepas pantang. Even kalau tak pregnant pun boleh pakai ni. Untuk sental-sental badan. :D

Reason beli Bengkung, sebab blum ada sendrik punyer. Dulu pun pinjam ngan mak sedara. Lagipun Tanamera nyer bengkung ni panjang. Dari bawah cik b hingga ke bawah punggung. Harap saya rajin pakai la ye. Banyak review cakap leceh gak bengkung ni sebab tali dia 1 jek dan panjang plak tu... Nak kene lilit banyak kali. Tapi mungkin bagus gak supaya kemas kita punya kedudukan bengkung tu ble da pakai.

Oke. Catatan kali ni hanya pasal set bersalin yang saya pilih. Nanti da selamat bersalin, bley la saya buat review plak.
 

Dandelicious Princess Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Make Money from Zazzle|web hosting