20 March 2013

Kereta Idaman Semasa

Posted by ~*Dandelicious Princess*~ at 9:39:00 AM
Reactions: 
Bukan semua benda yang kita nak kita bley dapatkan. T_T Huhuhu.... Ini kerete idaman kalbu buat masa ini. Kalau kerja sekarang adalah kerja tetap pun, saya dan suami tetap tak dapat beli kereta ni, Nissan Almera. Sebabnya, kami sepakat nak tunggu incik suami confirm as a government slave dulu. Suami saya kerja dengan badan berkanun so perlukan masa 3 tahun untuk confirm jawatan even semua exam da lulus. Gitulah syarat-syaratnya. Er... berbalik kepada isu tadi, walaupun jika incik suami da confirm mungkin tak dapat gak beli kereta baru sebab nak beli rumah dulu. So, pakaila kete Viva kesayangan ni dulu. Banyak berbakti wo.. Viva ni. Kami redho :) Berangan jek la bley.

Pernah rase macam memang kene beli kereta sedan sebab bila da ada anak ni... banyak barang yang perlu diangkut. Ni Insha Allah nak kuo lagi sorang, Alhamdulillah. So, lagi banyak benda nak diangkut la dalam Viva kami. Masa tu tengah dalam kete. Saya suarakan rasa hati kepada suami yang kami perlukan sebuah sedan walaupun belum mampu. Lepas jek cakap, mata saya terpana ke luar tingkap kereta. Terpandang sepasang suami isteri naik motor bersama 2 orang anak yang masih kecil. Yang tua maybe dalam umur less than 5 years dan yang kecil baby lagi. Insaf kejap saya. Terfikir, saya patut bersyukur dan berhenti bersungut... Orang lain ada motor dan gigih mengangkut anak-anak. Kami berkereta, berbumbung, terlindung dari panas dan hujan. Tertampar rasa diri ini. Terasa sangat tak bersyukur. Huhu~ Ampunkan hambaMu ini ya Allah.

Er... tapi berangan jek takpe kan? Redho tak dapat tapi memang suka Almera ni. Wow! Wow! Wow! (Ni setat tak sedar diri balik :p) Cantikkan Almera ni? Saya dan incik suami suka sebab Almera adalah keluaran Nissan yang memang dah establish, pastu harganya ok la.. untuk design, cc, brand dan keluasan dalam kereta ni. Suami cakap memang luas la kat dalam dia. Memang berbaloi-baloi la bagi saya kalau sesiapa nak beli. Layanz gambar Almera ni. Credit to e-sabahdaily.com for the pics and info, also to chrisrossell.nxt.my.

Pandangan depan

Interior

Pandangan sisi dan belakang

Ni sedikit maklumat tentang Nissan Almera:

Already open for bookings, the all-new Nissan ALMERA truly lives up to its promise of surprisingly more. Even with upscale technology features and spaciousness that are usually found in more premium vehicles, Nissan ALMERA is priced competitively from RM66,800.00 in line with Tan Chong’s commitment to providing affordable car ownership to Malaysians. 

The on-the-road price (inclusive of insurance, road tax, registration fee and ownership claim fee) for Peninsular Malaysia will be as follows:

1.5E M/T: RM 66,800 
1.5E A/T: RM 69,800 
1.5V A/T: RM 76,800 
1.5VL A/T: RM 79,800

Ko tengok la harga dia. Mau tak gila mak. Memang pantang kalau jumpa barang/sale yang dapat harga berbaloi-baloi dengan kualiti yang over the vass la. Bling bling gitew. Gila kacak la Almera ni. Lagi info di sini dan sini.


Sebenarnya kalau lagi mampu, kitorang berangan nak Estima. Senang nak sumbat barang banyak-banyak dan kalao balik kampung, senang nak ajak satu family jalan-jalan naik sebijik kete jek kan. Hahahhah... Almera pun tak mampu, tetiba nak Estima plak kan. Mimpi la~~~

0 comments:

 

Dandelicious Princess Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Make Money from Zazzle|web hosting