18 December 2012

Thanks Abe :)

Posted by ~*Dandelicious Princess*~ at 3:40:00 PM
Reactions: 
4 comments
Orang len mungkin tayang IPhone, Galaxy Note ke.. atau maybe SII what so ever. Tapi bagi aku, Alhamdulillah Ace Plus ni da cukup. Ingat nak amik Galaxy Y Hello Kitty cute tu tapi hubby cakap kan screen beso lagi best. Kalu ikut hati nak tab, xyah tepon2.. er.. takde space dalam handbag, barang saya + kain telukung + kain pelekat hubby, towel Aqeel, baju Aqeel sepasang + air masak Aqeel + pampers + bla2.. Tak larat da nak bawa beg. Da macam beg balik kampung jadinye. Hehe..
So, cukupla Ace Plus ni.. Lagi-lagi bile incik hubby yang belikan. Tq ye abe cayang. I heart you!

13 December 2012

Post Baru, Poplook & Bukit Tinggi

Posted by ~*Dandelicious Princess*~ at 11:38:00 AM
Reactions: 
0 comments
Lame kan tak hapdet kan? Berkejar nak siapkan keje kasi abis.. nak tutup buku.. Nak fokus perkara lain plak. Kesimpulan... masa itu emas. Peringatan untuk diri sendiri.. sila la jangan berkompromi dengan masa. Huhuhu~

A.... pasal entry lepas... after da banyak kali sarung poplook berulang-ulang... Kesimpulan.. (lagi)... saya paling suka baju ni:

Hah!.. Kunun masa baju ni sampai ke tangan.. banyak kedut.. so.. expect susah la.. nak iron... mesti takes time. Owh.. salah rupanye.. Super best la.. especially kalau cuaca panas.. memangla fabric cotton dia sangat smooth dan selesa. Senang jek cara nak handle dia. Boleh jek masuk mesin basuh... delicate mode ye.. pastu jemur pakai hanger.. nak minimize kedutan after da kering nanti. Lambat sket nak kering tau... berbanding chiffon nyer fabric. Pastu nak pakai,, iron steam is better la.. sekali jek lalukan iron tu.. da cantik da.. Rupanya maxi dress chiffon lagi susah nak iron than this one la... pakai pun selesa...

Selingan... ni pic singgah Bukit Tinggi hari tu. Dari Janda Baik, singgah Colmar Tropicale kejap aje.. sebab da sampai sana petang.. nanti lewat nak sampai umah plak. Esoknya da Isnin, keje... so.. kejap je singgah. Er.. sebenarnye ni da kali ke 3 pegi.. 1st ngan family, 2nd company trip. Walopun ni kali ke 3.. tapi seronok sebab kali ni pergi ngan suami & anak'-anak'. Hihi...
Sian Aqeel baru bangun tido.. mamai.. kene main ngan swan. Tapi Aqeel layan aje. Sonok swan ni... kalo kita pergi kat dia.. dia datang kat kita.. so friendly.. siap pose kejap untuk camera.. Tapi dia x kasi kita hold dia.. Ni yang black.. ada lagi 2 ekor yang gorgeous white. Black ok ape... hitam itu menawan seh...

Next.. harap bley balik Ganu time x cuti umum/cuti sekolah sebab nak bawa Aqeel main bola banyak-banyak kat giant Kay Tee macam Adam, sepupu Aqeel ni main. Sonot!!! Er.. Ibunya plak yang lebih-lebih :D

17 October 2012

Demam Poplook!

Posted by ~*Dandelicious Princess*~ at 2:44:00 PM
Reactions: 
9 comments
Dalam less than 2 weeks, aku rembat 6 helai persalinan Poplook dan semuanya dress! Reason: sebab da berbadan dua buat kedua kalinya ini.. nak kene pakai loose sket. Jeans memang tak muat da kecuali 1 jek sebab yang tu memang pinggang dia extra besar. Sebenarnya perut aku da memang sedia uncit sket selepas lahirkan Aqeel dan aku memang tak bersedia nak kempiskan sebab agak-agak umur Aqeel dalam 2 tahun ++ memang nak preggy lagi. Tu la hasrat hati tapi rezeki datang lebih awal..  Alhamdulillah.. Allah da nak bagi.. kita terima :D

Ha.. berbalik kepada hasil rembatan aku.. ni la dia. Layan piccas:

 Empire combo maxi dress-fuschia
 Yang ni ada 1 saiz jek. Nasib baik muat muat. Atas lycra, bawah lined chiffon. Beli ni sebab nanti nak breasfeed senang. Material lycra stretchable tapi kena pakai cardigan la. Kain dia.. kalo malas gosok.. ble dah basuh.. sangkut... kurang la kedut dia.

 Michelle maxi dress-blue
Yang ni pun ada 1 saiz jek. Muat muat badan gak. Kain fully cotton, bahagian bawah lined. Beli ni pun kunun sebab nanti nak breasfeed senang. Ingat bahagian atas tu stretchable tapi rupanya tak... huhu.. kena pakai cardigan juga yang ni. Disebabkan kain dia cotton.. kene rajin iron ble nak pakai.
 Penny chiffon maxi dress-berry purple
Suka yang ni. Warna asal tak macam ni. Lebih purple dari ni. Darker kot. Material chiffon fully lined. Tapi lengan ala-ala 3 suku. Aku beli ni saiz L. Nasib baik muat. Dress ni memang da tercekik kat pinggang so, xde belt pun xpe.

 York smocked maxi dress-maroon
Yang ni nampak stylish tapi ble dapat, tengok macam jubah nenek aku aje. Hihi.. didatangkan sekali ngan kain yang macam tali pinggang kunun nak ikat kat pinggang. Belt sold separately ye.. Kain dia nipis, silky, tapi tak transparent maybe sebab warna gelap kot. Rasenya kene pakai baju & kain (inner) kat dalam sebab material dia so nipis takut nanti angin datang.. abis semua nampak. :p Aku beli ni saiz M. Muat muat aje.

 Lucy chiffon maxi dress-blue
Extra suka! Sebab tutup aurat, chiffon fully lined :D Aku beli saiz L. Muat juga. Yeay! Aku tak beli TALL, beli yang regular aja. Dress ni memang da tercekik kat pinggang so, xde belt pun xpe.

Lucy chiffon maxi dress-pink
Extra suka! Sebab tutup aurat, chiffon fully lined :D Aku beli saiz L. Muat juga. Yeay! Dress ni memang da tercekik kat pinggang so, xde belt pun xpe.

Overall, aku banyak beli chiffon sebab material dia tak melekat kat badan tapi flowly.. so nice. Design yang aku beli ni pregnant ke.. tak pregnant ke.. bley pakai sebab dia tak ketat kecuali yang York Smoked tu... aku tak sure lagi. Kene test dulu ngan perut ble dah besar nanti :D 

Penny chiffon maxi dress-berry purple ni.. sampai aje.. trus aku pakai... dengan kedut-kedut tu. Hahahah... pegi dinner ngan family, parents aku datang rumah jalan-jalan. Nasib baik kedai makan tu tak terang sangat so.. agaknya tak nampak obvious kedut tu :p (Lantak la.. hoohohho)

Pasal sizing, nasib baik semua dresses ni muat pada badan ku. Tinggi aku 158cm dan berat sekarang 57kg. Aku bagitau supaya senang korang nak wat reference kalo nak beli baju kat sini nanti. Tatau je la.. kalo beli online, mane bley try dulu. Ramai yang return balik/jual balik baju dorang sebab tak muat/longgar. Sayang je kan.. Da la menunggu nak dapatkan available stock/design.. pastu tetiba plak tak muat.

Aku blum fully test lagi most of these dresses.. kene test di siang hari plak. Panas ke tak... Ni merangkap baju raya haji la.. Sebenarnya da lama aku tak shopping termasuk baju, sebab tu aku rembat 6 helai sekaligus. Heh.. So, ini hanyala pre-review. Conclusion: seronok!

P/s: nanti aku review service Poplook plak.

01 October 2012

Lagi Rezeki Bersama Dugaan

Posted by ~*Dandelicious Princess*~ at 9:29:00 AM
Reactions: 
0 comments
Alhamdulillah.. da selamat daftar master. 5 days after, dapat join research project yang dapat grant.. so, InsyaAllah dapatla elaun bulan-bulan. Pastu, 2 hari lepas tu.. dapat info permohonan MyBrain saya dah lulus. Dapatlah tanggung yuran pengajian. Takla membebankan hubby sangat nanti dan harapnya ayah & mak, mertua dah tak risau tentang perbelanjaan kami sekeluarga. Selama ni pun kami ok..belanja semua cukup cuma dorang risaukan kami aje sebab saya tak keje for 1 year ++.

Dalam kegembiraan ini, rezeki zuriat datang lagi. Alhamdulillah... Cuma saya risau takut tak boleh manage study, suami dan anak-anak. Apapun.. rezeki tuhan jangan ditolak kan? Apalah sangat sedikit dugaan. Allah nak beri bukan free free aja.. Setiap satu disertai dengan amanah. Ye lah.. kalo da gomen bayokan yuran & dapat elaun sara hidup bulanan, mestilah kene belajar betul-betul. Dah Allah bagi rezeki zuriat, kenela laksanakan tanggungjawab sebagai isteri dan ibu. Semua tu amanah..

Lagi satu pasal research projek ni.. ada kemusykilan sket di hati saya... Harapnya Allah sucikan rezeki ini. Amin.

Saya.. suka sangat doa dhuha ni. Setiap kali baca, mesti rase nak nangis. Betapa agung & pemurahnya Dia.

Maksud:

Ya Allah,
Sesungguhnya waktu Dhuha itu waktu DhuhaMu,
Kecantikannya adalah kecantikanMu,
Keindahan itu keindahanMu,
Kekuatan itu kekuatanMu,
Kekuasaan itu kekuasaanMu dan
Perlindungan itu perlindunganMu.

Ya Allah,
Jika rezekiku masih di langit, turunkanlah,
Dan jika di dalam bumi, keluarkanlah,
Jika sukar, permudahkanlah,
Jika haram, sucikanlah dan
Jika jauh, dekatkanlah.

Berkat waktu dhuha, kecantikan. keindahan, kekuatan, kekuasaanMu, Limpahkan kepadaku segala yang Engkau telah limpahkan kepada hamba-hambaMu yang soleh.

Amin.

03 September 2012

Khabar sahih

Posted by ~*Dandelicious Princess*~ at 3:06:00 PM
Reactions: 
3 comments

Baru sat tadi pergi klinik maka dengan ini, doktor dah sahkan saya mengandung buat kali kedua. Alhamdulillah. Tapi.. usia kandungan tak sure lagi. Kene cek lagi next 2 weeks sebab saiz kandungan macam da besar around 2 bulan sedangkan saya memang ada period bulan 7. Doc cakap maybe bukan period but efek dari hasil baby nak lekat kat dinding rahim. Memang saya ada feel yang last period bukannya period cuma tak sangka pregnant.

Aqeel baru berumur 1 tahun 8 bulan. Ingat lepas Aqeel da bercerai susu baru nak bersedia untuk menerima khabar orang baru. Tapi tak apa. Ketentuan Allah is the best dan saya serta suami gembira dengan perkhabaran ini. Cuma.. blum kasitau parents lagi sebab saya baru nak daftar further study. Takut nanti dorang risau saya cancel nak sambung study. InsyaAllah kali ini, tekad gak.. nak sambung study betul-betul. Ade jek orang lain yang preggy semasa study, saya harap saya pun mampu.

Kalau usia kandungan da 2 bulan, kuat juga la baby ni sebab saya memang melasak aje sebab baru setat keje. Turun naik tangga takde da nak control sebab nak menapak ke tingkat 3. Pastu dukung Aqeel lagi + Aqeel suka duk atas belakang main kuda-kuda + suka main pukul-pukul perut saya ni. Pastu bulan puasa baru ni banyak kali skip sahur. Biasa tak camtu. Maybe sebab preggy, extra penat. Sian baby ni. Mesti berusaha gigih nak hidup. Sorry sayang, ibu tak tau baby ada kat dalam ni. Ibu akan jaga diri baik-baik untuk baby ye.

Elok-elok duk kat dalam ye sayang :D

29 August 2012

Ya atau tidak? Alhamdulillah.

Posted by ~*Dandelicious Princess*~ at 3:29:00 AM
Reactions: 
3 comments
Keputusan pukul 3.00 pagi. Perasaan bercampur baur. Biar betul? Jum esok pegi sahkan.

06 July 2012

Bertukar status lagi

Posted by ~*Dandelicious Princess*~ at 10:45:00 AM
Reactions: 
0 comments

Ya, saya bertukar status lagi. Dari full time housewife saya da mula bekerja as a contract freelancer - tapi kene gi ofis tetiap hari. Pada masa yang sama, saya bakal bergelar student kembali - da setat belajar tapi blum daftar. Sebenarnya ada kisah yang panjang yang saya nak huraikan di sebalik status ini, tapi memandangkan status pun da jadi 2 dalam 1, saya tak sempat nak update panjang-panjang. Keje manyak tunggu wo... Cukuplah sekadar sekelumit update ini sahaja.

Dalam pada itu, saya memanjatkan kesyukuran kepada Ilahi atas kurnia-Nya. :D

26 April 2012

Biarkan Aqeel berkreativiti dengan crayon

Posted by ~*Dandelicious Princess*~ at 10:58:00 AM
Reactions: 
0 comments
Inilah salah satu hasil dari duit gaji bisnes online saya. Iklan sket: Lovely Dots. Heheh... Dengan hasil yang adalah jugak sket, saya memang nak belikan Aqeel crayon. Nampak dah khusyuk ngat ble dapat pen dan kertas so, belikan dia crayon cap Crayola ni sebab dia ada colors and the most important thing is washable & non-toxic!

Tak sabar nak bukak

Berkreativiti

Tapi ada pros & cons gak sebab colors dia memang easyly lekat on most surfaces tak macam pen and pencil yang bile try tulis atas tiles, tak ada kesan sangat but this Crayola crayons memang work cantik even atas tiles. Makanya, seronok plak Aqeel 'draw' on tiles. Huhu~ Ibu tau la these crayons are washable tapi tak yah lah Aqeel nak kasi ibu wash wash all your works on those tiles. Bertambah keje ibu. Layan jek la si Aqeel ni. Kene monitor la time dia 'draw' & 'write' sebab kalo tak, habis satu rumah dia kejekan. Hari pertama Aqeel 'berkreatif', ibu asyik pegang kain lap aje.

Satu untuk Aqeel, satu untuk Adam

Anyway, saya beli Crayola 16 Large Washable Crayon ni online kat myBBstore dengan harga RM 15.50 aje. Beli 2 boxes. Satu untuk Aqeel, satu untuk Adam, sepupu Aqeel. Harap ummi dia tak marah saya sebab lepas ni kene rajin mengelap dinding dan lantai rumah. Postage by Citylink dengan cost RM 9.50.

17 April 2012

Panduan nak beli peti sejuk

Posted by ~*Dandelicious Princess*~ at 2:50:00 PM
Reactions: 
4 comments
Tak kiralah samada anda lelaki atau perempuan, dah kawen atau belum... dan ada niat nak beli peti sejuk. Ni nak kata guidance, taklah sangat cuma sebagai peringatan supaya tak menyesal di kemudian hari macam -> SAYA! :p

Credit: image from core77.com

See points below:
  1. Belilah sekurang-kurangnya peti sejuk 2 pintu - percayalah. Tak rugi pun. Sebab nanti suhu area beku dan chill akan stabil sebab hanya dibuka pada waktu yang diperlukan sahaja. Lagipun, kalo nanti ada baby, nanti nak simpan stok EBM (Expressed Breast Milk), peti sejuk 1 pintu tak dapat simpan EBM lama berbanding peti sejuk 2 pintu. Untuk makluman, EBM boleh bertahan sehingga 3 bulan dalam ruang beku peti sejuk 2 pintu.
  2. Belilah yang auto defrost - apa dia auto defrost ni? Function ni boleh didapati pada peti sejuk 1 pintu. Kat bahagian beku tu... nanti dalam twice atau thrice a week korang kene defrostkan frost sekelian yang menebal dalam sana. Kalo tak, bahagian beku tu akan penuh ngan ais jek. Tak boleh masuk barang nanti. Heheh.. Bila lambat defrost plak.. dan ais dah banyak dalam tu... nanti, banjir plak container untuk tadah ais yang dah cair jadik air. Satu hal plak banjir peti korang. Jadi kalau rasa tak dapat nak bagi komitmen nak tekan button defrost tu (memang aku sangat malas), silalah beli yang auto defrost. Juga berkaitan EBM; nanti ble nak defrost peti, kene keluarkan EBM dan simpan dalam cooler bag atau peti ais lain supaya tak cair/suhu stabil untuk menjamin kualiti susu. Laratlah nak pindah alih berpuluh stok EBM 2-3 kali seminggu. Owh.. tidak!
  3. Belilah yang tak memerlukan takungan air - kalau yang semi-auto defrost, wajiblah ada benda alah ni. Tak payahlah... memang sungguh tak efficient. Kalau container ni letaknya dalam peti, nanti ada kemungkinan peti ais anda akan banjir. Kalau container ni letaknya kat luar, biasanya kat bawah peti (tak taulah zaman sekarang ada tak lagi jual yang jenis ni).. takut nanti jadik tempat pembiakan serangga atau ada kemungkinan banjir kat bawah peti plak. Heheh...
Itu sahaja 3 points saya. Ini adalah dari pengalaman saya sendiri yang menggunakan peti sejuk 1 pintu. Huhu~ Sadis. Nasib baik dapat aje si kecil Aqeel, saya berhenti kerja jadi tak perlu buat stok EBM. Slamat di situ. Cuma risau kadang-kadang.. kalau saya tak sihat memang stok EBM sangat perlu. Setakat ni, saya gagahi diri supaya tak jatuh sakit. Kalau sakit pun, set mind sedaya upaya supaya mampu BF Aqeel. Semoga semuanya dipermudahkan. Semoga tips ini juga membantu anda.


09 April 2012

Pizza Hut: Kids eat free everyday!

Posted by ~*Dandelicious Princess*~ at 12:34:00 PM
Reactions: 
1 comments
Ha... korang tau tak.... Kids eat free everyday at Pizza Hut la... Syarat-syarat dia.. Every RM20 spent entitles you to 1 Kids Eat Free meal. Limited to 1 meal per kid. It’s valid for kids below 8 years old or below 120cm in height. For dine-in only. Not valid for purchase of Group Party Packages. Available at all Pizza Hut Restaurant in Malaysia (except Pizza Hut Genting Highlands). Sronokkan?


Kami satu family pun dah pergi bersantap di hujung bulan baru ni. Besar jugek pizza ni untuk Aqeel. Ape lagi, ayah & ibu la yang tolong makan. Heheh.

Aqeel sronok boleh makan pizza sebab biasanya saya bekalkan makanan dari rumah siap-siap. That day pun bawak bekal cuma kasi Aqeel makan extra, pizza plak. Ada pilihan yang lain jugak, spaghetti dan nuggets kalau tak silap + air soya. Marilah bersantap. Nyumm~


06 April 2012

Tutti Frutti. Halal atau tidak?

Posted by ~*Dandelicious Princess*~ at 10:28:00 AM
Reactions: 
4 comments

Ha... ramai kan suka ngap-ngap Tutti Frutti kan? Currently saya stay kat Kuantan tapi blum lagi pergi merasa desert ini. Memanglah menggoda hati, Tapi memandangkan En. Hubby tidaklah menggilai makanan gini.. Tak lajulah kami ke Tutti Fruitti lagipun it takes nearly 40 munites from Gambang to the nearest Tutti Fruitti located in Kuantan Avenue, Jalan Beserah, Kuantan. Dua lagi outlet bakal dibuka di East Coast Mall dan Bandar Indera Mahkota, Kuantan. Ni menurut website Tutti Frutti lah kan. Kalo dorang tak update maka, basilah info saya ni. Heheh.. Tapi takde plak Tutti Frutti Terengganu listed dalam websitenya. Lantakla kan asal boleh ngap suda. :D

Napa saya sebut Tutti Fruitti Terengganu? Sebab that's my home town. Miss Ganu so much. Hujan emas di negeri orang, hujan batu di negeri sendiri, lagi baik negeri sendirikan? Sorrylah, saya bukan bersifat kenegerian cuma tempat jatuh lagi dikenang, inikan pula tempat jatuh dan bermain. Heheheh...

Well.. halal ke Tutti Frutti ni? Wallahualam.. Menurut FB fanpage Sahabat Halal Jakim, Tutti Fruitti mendapat pengesahan halal daripada Islamic Services of America (ISA) iaitu badan Islam yang diiktiraf oleh Jakim dan Tutti Fruitti sedang dalam proses permohonan di Hub Halal Jakim :) Menurut Sahabat Halal Jakim lagi, "Tiada pengesahan halal bukan bermaksud haram.. tetapi tiada jaminan halalan toyyiba... Pensijilan Halal Malaysia masih bersifat sukarela, bukan wajib". Namun kita sebagai ummat Islam, mencari yang halal itu wajibkan... Info ini adalah sah pada 6 April 2012. Later than this date, kita akan tau samada Tutti Fruitti akan dapat status Halal JAKIM atau tidak. Boleh rujuk link ini -> Status Halal JAKIM Tutti Fruitti

Harap, Tutti Fruitti akan dapat sijil Halal JAKIM secepat mungkin. Jom ngaps!


03 April 2012

Melompang - kuih lompang

Posted by ~*Dandelicious Princess*~ at 12:07:00 PM
Reactions: 
4 comments
Ha.... ini adalah hasil lompangan saya. 3 kali buat dalam pics ni, gambar kali pertama dan kali kedua buat. Buat kuih ni sebab terasa nak makan untuk buka puasa + rindu kuih lompang mak buat. Rasanye... sedap lagi emak yang buat. Halamak, homesick! Heheh.. tua-tua pun rindu ayah mak lagi :D

Dalam proses pengukusan.

LinkTerima kasih atas jasa pengukus ini yang dihadiahkan oleh Pn. Munirah sempena perkahwinan saya dan suami. Banyak jasa ni.

Cubaan pertama yang tak seberapa lompang.

Cubaan kedua. Lompang menjadik tapi macam lembik sket.

Hasil lepas dah letak kelapa parut. Ngap!

Yang saya buat tak berapa nak jadik ni sebab saya mesti nak jugek alter resepi sket-sket. Tu pasal tak jadi comey. Heheh. Senang jek resepi Kuih Lompang emak saya ni:

Bahan-bahan:
100 gm tepung beras
25 gm gula
250 ml air
Kelapa parut yang telah digaulkan dengan sedikit garam

Cara-cara:
  1. Panaskan air bersama gula di dalam periuk sehingga gula cair. Sedap jugek kalau letak daun pandan sket. (Buat air gula). Biarkan sejuk.
  2. Panaskan kukusan yang telah diisi dengan air.
  3. Setelah air gula sudah sejuk, campurkan tepung beras ke dalam larutan air gula. Kacau sebati. Larutan tidak pekat. Cair sahaja. (Ada orang letak kapur jugak sket)
  4. Asingkan larutan kepada beberapa bahagian untuk diwarnakan.
  5. Warnakan larutan dan tuang ke dalam bekas lompang.
  6. Apabila air dalam kukusan telah mendidih, masukkan bekas lompang yang telah berisi.
  7. Kukus selama 20 minit.
  8. Apabila sudah masak, sejukkan kemudian barulah dikeluarkan dari bekas lompang. Cungkil dengan pisau untuk memudahkan kuih keluar.
  9. Hias dengan kelapa parut yang telah digaulkan dengan sedikit garam.

Done! Selamat menjamu selera.


30 March 2012

Bertukar!

Posted by ~*Dandelicious Princess*~ at 4:01:00 PM
Reactions: 
2 comments
Template blog da bertukar dah. Tajuk template ni.. Work at Home Mom (WAHM). Heheh... Perasan sangatlah diri ini WAHM. Layan jek la. ~ Thanks to Ipietoon for the gojes design. Tapi.. sebenarnya suka 2 columns jek. Dah jupe yang 3 columns ni tibai jek la. Banyak jumpa template yang girly tapi diri ini harus sedar bahawa aku bukan gegurl lagi. Dah mak orang dah. Next year masuk 30. SEDAR! Heheh.. Walau bagaimanapun, me sangat favor my business blog template Lovely Dots pun design Ipietoon jugek.

Macam crowded jek my bloglist. Manyak jek... nanti-nanti la kalo rajin gue edit. Nak letak links ni kat other page pun macam takmo sebab M.A.L.A.S nak bukak page lain. Nak semua kat 1 page. Tak yah nak klik-klik manyak kali maka, tersumbat la semuanya kat dalam 1 page ni.

Layans.

29 March 2012

Nak tukar mood baru

Posted by ~*Dandelicious Princess*~ at 2:52:00 PM
Reactions: 
0 comments
Credit:Image from gojes Google

Tukar mood baru kat blog ni. Dah lama sangat dah rasenya blog ni pakai template same jek. Tenet slow la.. pakai broadband sini takde 3G. Dapat Edge jek untuk Celcom. Kalau Maxis dapat. Malas la plak nak gi tuko. Hehehe.. Tu la.. sape suh malas. Makanya, berjanggut menunggu page nak load dalam proses mencari template baru. Gigihlah... gigihlah wahai diri :D

Status terkini

Posted by ~*Dandelicious Princess*~ at 12:27:00 AM
Reactions: 
0 comments
Gigihlah wahai diri. Usaha!

Hehe. Ni status FB ke ape ringkas gini? Tak banyak yang boleh diperkatakan kerana hati tengah gundah. Kalau banyak tulis, takut tersilap kata. Terlajak perahu boleh diundur, terlajak kata badan binasa.

15 March 2012

Lovely Dots March Giveaway. Win now!

Posted by ~*Dandelicious Princess*~ at 12:49:00 PM
Reactions: 
0 comments


MENANGI Where's Elmo a peek-a-boo book untuk anak kesayangan.

Syarat dan langkah:
1. Terbuka kepada Fan sahaja. Jika anda belum, sila Like Lovely Dots.
2. Layari pautan ini -> Lovely Dots March Giveaway
3. Share entry tersebut.
4. Komen 'Saya nak!' di post tersebut.
5. Bermula 15 Mac 2012 - 15 April 2012.

Semua penyertaan lengkap layak mendapat diskaun 10% (bagi non-discounted item sahaja) untuk pembelian akan datang (1x sahaja).

Semoga berjaya!


Klik! Klik!




11 March 2012

Homestay near Bukit Gambang Resort City

Posted by ~*Dandelicious Princess*~ at 10:39:00 AM
Reactions: 
0 comments
Kawan-kawan, hari ni saya nak promote-kan homestay a.k.a rumah tamu yang dikendalikan oleh kawan saya Kak Liza. Homestay ni terletak hampir sangat dengan Bukit Gambang Resort City yang ada waterpark tu. So kalau sesape yang nak pergi bermain air, bolehlah jadikan homestay ini sebagai tempat bermalam. Harga pun berpatutan. Details kat bawah ye:

Pengendali: Kak Liza
Phone number: 0139041102

Rent per nite: RM 200 (negotiable)
House type: 1 tingkat, corner lot
3 bilik tidur (2 double bed, 1 single bed)
2 bilik air (1 di bilik tidur utama, 1 di dapur)
Berhampiran kedai makan, runcit.

Dapur:
Peti sejuk 1 pintu
Dapur gas untuk memasak
Meja makan
Periuk nasi
Pinggan mangkuk
Cawan dan gelas

Ruang tamu:
TV + astro
Sofa

Layan piccas. Sorry pics blur sket sebab snap by phone sambil mendukung anak. Heheh:











Okay, slamat bercuti!

17 February 2012

Pengalaman mengandungkan Aqeel

Posted by ~*Dandelicious Princess*~ at 11:08:00 AM
Reactions: 
0 comments
Heh. Da basi. Tapi nak cerita jugek. Hehe. Takde la nak cite panjang-panjang cume nak concludekan aje.

Alhamdulillah sepanjang membawa Muhammad Aqeel dalam perut ni, tak ada masalah besar. Tak ada alahan, tak ada muntah, pening segala. Sket-sket rasa loya aje. Cuma yang paling tak tahan memang rasa panas yang amat sampai rasa nak nangis. Kalo kat umah, kipas laju memang macam nak terbang rumah. Saya tidur tak berselimut rileks jek. Kesian kat suami sejuk tidur berbungkus. Keh keh. Pastu 1 lagi masalah ialah strech mark yang teruk kekal sampai skang. Da letak pun cocoa butter lotion ngan bio oil berkurang jugek tapi agaknya kalo tak letak bercorak lagi sakan la perut ni. Selain tu, saya juga slalu mengantuk especially tengahari. Sebelum tau pregnant pun da setat ngantuk, kuat tidur. Pastu ble balik kampung rumah mertua menjadi-jadi plak mengantuk. Asyik tidur aje. Adeh segan jugek. Hehe. Nak kate penat tu tak adalah sangat cume mengah camtu lebih kurang la.

Masa pregnant ni emosi tak stabil sket la. Asyik nak berkepit ngan suami aje. Kalo suami tak ada, memang sedih. Ada adegan air mata gak la. :p Then slalu jek hangin ngan sorang staf tempat keje dulu. Aku memang tak brape nak ngata-ngata orang. Tapi kalo orang tu aku tak tahan sangat, laju jek la mulut. Hish tak ingat diri ni tengah membawa budak. Tobat kalo ada rezeki Aqeel dapat adik (tak tau lagi ble), nak jauhkan air mata dan umpat keji InsyaAllah.

Biasanya ibu mengandung mudah sakit perut sebab angin tapi alhamdullilah aku yang memang slalu masuk angin ni terbalik plak. Before pregnant memang slalulah sangat sakit perut angin la, sakit tekak tetiap bulan 2-3 kali gi klinik sampai aku segan nak gi jupe doc. Alhamdulillah magik nya sepanjang pregnant semua masalah ni hilang. 1-2 kali jek masuk angin.

Alhamdullilah, 1 bulan berkahwin saya disahkan pregnant. Namun, ada yang perlu dikorbankan. Suami dan saya tak ada pergi jalan-jalan atau melancong mahu pun melencong. Kata suami nak jaga kandungan sebaik mungkin. Makan kat luar juge jarang sambil menjimatkan perbelanjaan nak sedia untuk Aqeel. Kiranya eksesais jugak la saya memasak di samping suami tolong juge menjemur kain. Kat rumah dulu, ada 2 bilik air. 1 suami basuh, 1 saya basuh. Eksesais. Orang cakap tak boleh manjakan diri sangat nanti, lagi penat. Baju pregnant pun banyak tak banyak angkut kat bundle aje. Cantik, murah and some are branded. Pakai kejap aje. Tibai ajek. Lagipun kat ganu tak banyak choice sangat masa tu. Shopping pun tak ada la sangat kami ni. Dah namanya tak ada jalan-jalan so, tak ada shopping. Sejak kawin, Kota Bharu pun saya tak pernah jejak lagi. Bila agaknya ye En Suami? Hehe. (sedarla wahai diri yang da tak keje. Mane nak korek fulus?)

Dari segi pemakanan pula, memang saya jaga jugekla. Tak makan manis - manis banyak sebab takut kencing manis. Tapi megi pun saya tibai. Tak slalu la. Kene beringat.

Atas kesimpulan yang panjang ni, saya bersyukur sebab kehamilan pertama saya mudah rasanya. Alhamdulillah. Langkah berjaga-jaga iaitu tak travel dan berjimat banyak membantu kami sekeluarga memandangkan Aqeel slamat dilahirkan dan hasil penjimatan kami dapat digunakan apabila saya berhenti kerja

Sekian dulu buat waktu ini.


16 February 2012

Dalam hati ada..

Posted by ~*Dandelicious Princess*~ at 2:15:00 PM
Reactions: 
0 comments
sendu~

05 January 2012

Apam polkadot untuk santap

Posted by ~*Dandelicious Princess*~ at 10:45:00 AM
Reactions: 
2 comments

Ni adalah hasil saya mengapam. Sempat 2-3 kali gak la mengapam ni. Sebenarnye apam ni da basi. 1st time buat, Deepavali tahun lepas. Entry ni pun da jadik apam da lama sangat duk dalam draft. Heh. Apela yang saya bizikan sangatkan.

Hasilnya, ok cuma macam keras sket. Saya da wat research cara-cara wat apam polkadot at the best way tapi lum sempat apply lagi. Nanti kalo saya da wat, saya reportla hasilnya camne.

Inilah resepi yang saya guna pakai.
Sumber dari http://apampolkadot.com:

Resepi apam polkadot.

275 gm tepung gandum
220 gm gula halus
150 ml susu segar atau susu cair
3 sudu teh baking powder = diayak
sekali
3 biji telur sejuk dari peti ais 1 sudu kecil ovelette
1 sudu esen vanilla
Filling/perasa adalah mengikut citarasa
masing =)
Pewarna adalah terpulang, janji yang
dibenarkan =) Langkah-langkahnya: 1. Pukul telur putih sehingga kembang
elok.
2. Kemudian masukkan ovelette, kuning
telur dan esen vanilla, pukul sampai
kembang lagi.
3. Masukkan gula, pukul sampai kembang lagi.
4. Masukkan tepung dan baking powder
diselang seli dengan susu kemudian
gaulkan.
5. Bahagikan adunan kepada beberapa
bahagian dan titiskan pewarna. 6. Masukkan setiap warna dlm piping
bag atau plastik bersih.
7. Picit adunan ke dalam mangkuk
kertas.
8. Letakkan filling yang digemari, untuk
lebih mudah masukan ke dalam plastik kemudian picit.
9. Picitkan lagi adunan yang sama
sehingga penuh dan kemudian dot-dot
kan dengan warna pilihan.
10. Kukus 10-15 minit sehingga masak.
11. Apa tunggu lagi…ngap ler hehe… Mudah bukan? Harap sedikit sebanyak
membantu =)
Nota: Jangan gunakan api besar semasa mengukus untuk mengelakkan
apam ni jadi merekah atau
mekar. Gunakan api yang sederhana
sahaja.

04 January 2012

Selamat hari lahir Muhammad Aqeel

Posted by ~*Dandelicious Princess*~ at 9:48:00 PM
Reactions: 
0 comments


Pukul 9 malam ++. Da lena lepas
'mengemas' rumah. Rajin betul anak ibu.
Anak ayah jugek :D Selamat hari lahir
Aqeel sayang. Ayah & ibu sayang Aqeel.



Inilah salah satu hadiah yang ayah & ibu belikan untuk Aqeel. Safety gate! Hehe.. Lepas ni tak boleh lah Aqeel nak round dapur lagi. Lega sket hati ayah & ibu.



Ni plak hadiah yang ayah & ibu hangkut dari Manjaku kat sebelah East Coast Mall. Safety gate still in box, push car broom broom pon pon & sandal nyet nyet. Tak celebrate pun birthday Aqeel cuma ble ayah da balik rumah, kami sama-sama nyanyi lagu 'Allah selamatkan Aqeel' sambil Aqeel terpinga-pinga. Heheh. Ibu pun tak buat kek 'sebab takde oven' (ehem.. ayah, ibu nak hadiah oven walopun blum birthday ibu lagi :p). Ibu wat apam gula hangus yang langsung takde kaitan ngan birthday. Tibai aje la ye.

Semoga menjadi insan yang bertakwa, bahagia dunia & akhirat wahai sayang Aqeel.

02 January 2012

Selamat datang 2012

Posted by ~*Dandelicious Princess*~ at 12:57:00 AM
Reactions: 
0 comments
Bye 2011. Da hampir 1 tahun saya menjadi ibu & bergelar housewife. Semuanya baru bagi saya. Agak gentar & sulit pada mulanya namun semuanya berbaloi. Alhamdulillah.

Selamat datang 2012 yang bermula dengan harapan dan memerlukan azam, tekad serta kerja kuat. Bagaimana hendak berjaya jika mudah mengalah. Ya Allah yang Maha Pemurah, Pengasih lagi Penyayang. Dengan rasa kerdil atas segala kekuasaan & nikmat yang Mu yang tak terhitung, aku mohon kebaikan untuk kami hamba Mu. Amin.
 

Dandelicious Princess Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Make Money from Zazzle|web hosting