17 February 2012

Pengalaman mengandungkan Aqeel

Posted by ~*Dandelicious Princess*~ at 11:08:00 AM
Reactions: 
Heh. Da basi. Tapi nak cerita jugek. Hehe. Takde la nak cite panjang-panjang cume nak concludekan aje.

Alhamdulillah sepanjang membawa Muhammad Aqeel dalam perut ni, tak ada masalah besar. Tak ada alahan, tak ada muntah, pening segala. Sket-sket rasa loya aje. Cuma yang paling tak tahan memang rasa panas yang amat sampai rasa nak nangis. Kalo kat umah, kipas laju memang macam nak terbang rumah. Saya tidur tak berselimut rileks jek. Kesian kat suami sejuk tidur berbungkus. Keh keh. Pastu 1 lagi masalah ialah strech mark yang teruk kekal sampai skang. Da letak pun cocoa butter lotion ngan bio oil berkurang jugek tapi agaknya kalo tak letak bercorak lagi sakan la perut ni. Selain tu, saya juga slalu mengantuk especially tengahari. Sebelum tau pregnant pun da setat ngantuk, kuat tidur. Pastu ble balik kampung rumah mertua menjadi-jadi plak mengantuk. Asyik tidur aje. Adeh segan jugek. Hehe. Nak kate penat tu tak adalah sangat cume mengah camtu lebih kurang la.

Masa pregnant ni emosi tak stabil sket la. Asyik nak berkepit ngan suami aje. Kalo suami tak ada, memang sedih. Ada adegan air mata gak la. :p Then slalu jek hangin ngan sorang staf tempat keje dulu. Aku memang tak brape nak ngata-ngata orang. Tapi kalo orang tu aku tak tahan sangat, laju jek la mulut. Hish tak ingat diri ni tengah membawa budak. Tobat kalo ada rezeki Aqeel dapat adik (tak tau lagi ble), nak jauhkan air mata dan umpat keji InsyaAllah.

Biasanya ibu mengandung mudah sakit perut sebab angin tapi alhamdullilah aku yang memang slalu masuk angin ni terbalik plak. Before pregnant memang slalulah sangat sakit perut angin la, sakit tekak tetiap bulan 2-3 kali gi klinik sampai aku segan nak gi jupe doc. Alhamdulillah magik nya sepanjang pregnant semua masalah ni hilang. 1-2 kali jek masuk angin.

Alhamdullilah, 1 bulan berkahwin saya disahkan pregnant. Namun, ada yang perlu dikorbankan. Suami dan saya tak ada pergi jalan-jalan atau melancong mahu pun melencong. Kata suami nak jaga kandungan sebaik mungkin. Makan kat luar juge jarang sambil menjimatkan perbelanjaan nak sedia untuk Aqeel. Kiranya eksesais jugak la saya memasak di samping suami tolong juge menjemur kain. Kat rumah dulu, ada 2 bilik air. 1 suami basuh, 1 saya basuh. Eksesais. Orang cakap tak boleh manjakan diri sangat nanti, lagi penat. Baju pregnant pun banyak tak banyak angkut kat bundle aje. Cantik, murah and some are branded. Pakai kejap aje. Tibai ajek. Lagipun kat ganu tak banyak choice sangat masa tu. Shopping pun tak ada la sangat kami ni. Dah namanya tak ada jalan-jalan so, tak ada shopping. Sejak kawin, Kota Bharu pun saya tak pernah jejak lagi. Bila agaknya ye En Suami? Hehe. (sedarla wahai diri yang da tak keje. Mane nak korek fulus?)

Dari segi pemakanan pula, memang saya jaga jugekla. Tak makan manis - manis banyak sebab takut kencing manis. Tapi megi pun saya tibai. Tak slalu la. Kene beringat.

Atas kesimpulan yang panjang ni, saya bersyukur sebab kehamilan pertama saya mudah rasanya. Alhamdulillah. Langkah berjaga-jaga iaitu tak travel dan berjimat banyak membantu kami sekeluarga memandangkan Aqeel slamat dilahirkan dan hasil penjimatan kami dapat digunakan apabila saya berhenti kerja

Sekian dulu buat waktu ini.


0 comments:

 

Dandelicious Princess Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Make Money from Zazzle|web hosting