30 December 2011

1 step closer. Pray for me

Posted by ~*Dandelicious Princess*~ at 9:24:00 AM
Reactions: 
0 comments
I've done my very best but finally did not manage to perfom well. Actually I can do it. Damn!

1 step to go. Friends, please pray for me~

Allah, bless me. This not only for me. Its for all. My husband, my mum, my deary Aqeel. Hope it can be Aqeel's very 1st birthday gift.

23 December 2011

Ragam Aqeel 11 bulan

Posted by ~*Dandelicious Princess*~ at 11:20:00 AM
Reactions: 
2 comments
Ibu: Mane kipas?
Aqeel: (tunjuk)
Ibu: Mane tv?
Aqeel: (tunjuk)
Ibu: Mane Muhammad Aqeel?
Aqeel: (angkat tangan sambil tersengih)
Ibu: Mana bola?
Aqeel: (tunjuk)
Ibu: Mane hidung?
Aqeel: (tunjuk hidung ibu. Nasib baik x korek. Kikik)
Ibu: Mane ibu?
Aqeel: (blurr terkebil-kebil)
Ibu: Aiyak!

17 December 2011

Cabaran menggosok gigi si anak

Posted by ~*Dandelicious Princess*~ at 11:41:00 AM
Reactions: 
2 comments

Aqeel sekarang da 11 bulan 1/2. Alhamdulillah.. Gigi ada 4 batang kat atas dan 2 batang kat bawah. Eloklah ada banyak gigi sebab Aqeel memang suka sangat makan. Orang tak makan dia makan, orang makan pun dia makan tapi badan maintain tak gemuk mana. Berat baru 8 kg. Tak apa lah asalkan Aqeel sihat.

Memandangkan hobby Aqeel ialah makan, maka ibu kenelah rajin menggosok gigi Aqeel. Er.. Kadang-kadang 2x 1 hari, kadang-kadang 1x jek sehari. Hehe.. Dugaan betul nak gosok gigi Aqeel. Rasa serik pun ada. Serik tak serik, kene gosok gak.

Bukan ape, budak kecik ni kuat menggigit dan menganga. Menganga sebab bila ibu hulurkan tangan ke mulut, dia ingat ibu nak kasi makan. Adoi, mane gigi ibu tak nampak nak gosok? Pastu bila ibu dah masukkan jari ibu dalam mulut Aqeel.. nak gosok lidah, terus Aqeel ngap! Ark!! Sakit! Ibu jerit. Aqeel buat muka blur. Kadang-kadang dia gelak. Apa pun ibu kena tabah. Ape la sangat dugaan sekecil ini. Seronok pun ada. Hehe.

20 November 2011

Set berpantang. Perlu atau tidak?

Posted by ~*Dandelicious Princess*~ at 7:17:00 PM
Reactions: 
0 comments
Salam kawan-kawan. Lama da tak menaip. Saat bukak tenet, saya lebih terarah untuk blogwalk. Bley cari ilmu keibu-bapaan untuk panduan suami & saya yang masih mentah dalam bidang ini. Alhamdulillah Muhammad Aqeel sudah menjangkau 10 bulan bersama kami. Banyak saat manis & pahit getir juga yang kami alami. Ceritanya, bukan kali ni. Atas sebab-sebab tertentu.. lain kali... Heheh...

Aa.. as stated title (eceh macam surat rasmi plak), perlu ke tak set berpantang ni? 1st skali nak cakap, sayangilah diri anda. Saya silap sebab tidak mengambil berat perkara ini saat saya lepas melahirkan anak. Rupanya menjadi seorang ibu bermakna kita tak boleh sakit. Kalo rasa macam nak sakit tu kene cepat-cepat makan ubat. Tapi kalo amik ubat selalu pun tak bagus gak so, saya selalu set in mind, "aku tak boleh sakit!". Kenapa? Sebab saya seorang ibu dan isteri. Macammana nak breastfeed kalo badan tak sehat? Kalo sakit berjangkit ngan bayi.. kan dah x sesuaiii gitu. Nauzubillah. 

Ye kawan-kawan, sila survey set bersalin yang sesuai ye... Especially jika anda breastfeeding. Pastikan ubatan yang anda ambil tidak panas sehingga boley menyebabkan ketidakselesaan kepada bayi tersayang. Anda boleh rujuk bidanbersalin.blogspot.com untuk pelbagai pilihan set bersalin. Anda juga boleh mengambil suplemen sebagai makanan tambahan contohnya shaklee. Jangan lupa minum pati ikan haruan/pil ikan haruan. Pilihlah yang mana terbaik untuk anda & bayi.

Saya senaraikan apa yang saya rasa perlu untuk perawataan ibu selepas bersalin semasa dalam pantang:

  1. Ubat makan/pati atau pil ikan haruan/suplemen makanan tambahan untuk menguatkan, menyegarkan, memulihkan dalaman ibu (pastikan tidak memudaratkan bayi).
  2. Suplemen menambah susu ibu (optional).
  3. Persediaan mandian ibu. Contoh: Mandian herba keluaran TYT, Orang Kampung atau sediaan dedaun/herba secara manual yang anda boleh cari sendiri di kampung atau boley pergi cari kat pasar tanya ada tak daun untuk mandi lepas bersalin.
  4. Pilis.
  5. Tungku tradisional/moden.
  6. Bengkung.
  7. Minyak panas contohnya Minyak Herbanika Nona Roguy.
  8. Stokin.

Er.. ada tertinggal ke? Urm.. Minyak panas tu pastikan tidak mengenai bayi semasa menyentuh atau breastfeed bayi. Basuh tangan dengan bersih selepas melulur minyak. Mandilah dengan air suam untuk menyegarkan badan anda. Ubat makan/suplemen tu, mulakan dengan dos yang paling maksima contohnya kalo arahan 3 biji sehari, mulakanlah dengan 1 biji untuk 3-4 hari pertama untuk memastikan ianya bersesuaian dengan anda dan bayi. Tambah dos secara beransur-ansur sehingga sebagaimana yang ditetapkan jika ia bersesuaian. Jika ia membawa mudarat kepada anda atau bayi, jangan ragu untuk berhenti walaupun ubat/suplemen yang anda beli mahal harganya. Yang mana anda lebih sayang? Duit atau anak? 

Yang pasti, lakukanlah survey awal dengan mendalam terlebih dahulu untuk pastikan ianya selamat untuk anda & bayi.

Sekian dari saya yang serba kurang dari segi ilmu. Semoga dapat membantu. Wallahualam.

06 August 2011

LovelyDots - berniaga la plak

Posted by ~*Dandelicious Princess*~ at 8:43:00 PM
Reactions: 
0 comments


Salam kawan-kawan. Di kesempatan ini, saya nak promote blog jual barang baby. Saya la yang jual. Jual secara online, walopun tak dapat online selalu. Heheh... Setakat ni, start ngan babies accessories such as hats & socks. Incase kalo berminat, contact me via sms 019-918 5516/emel to lovewitdots@gmail.com.

Iklan sket piccas barang yang in stock:



Thanks!

30 April 2011

2 weeks @ in laws?

Posted by ~*Dandelicious Princess*~ at 1:27:00 AM
Reactions: 
0 comments
Skeptical? Tentulah. Lebih-lebih lagi tanpa suami di sisi. Ada gak yang tanya saya. Ok ke? Bole ke? Jujurnya, saya pun skeptical pada awalnya. Sesungguhnya kalo Encik Suami nak tau.. biey & Aqeel dilayan dengan sangat baik. Terima kasih untuk mertua dan adik-adik ipar yang best.

Macam macam pengalaman la saya dapat masa duk kat kampung selama 2 minggu. Kebetulan plak, adik ipar saya yang perempuan dirisik pada minggu pertama saya duk sana dan bertunang pada minggu next-nya. Sempat la saya tolong serba sedikit dalam persiapan majlis pertunangan tu.

Berdua dengan mu.

Baca doa selamat.

Malam sebelumnya plak, diadakan selawat untuk Aqeel :D Sebenarya sejurus sebelum majlis, Aqeel nangis kuat ngat. Tatau nape. Panas kot. Nak kate lapar, saya da kasi susu. So, saya cuba kasi susu sekali lagi sambil duk depan kipas. Pastu, ayah mertua pun trus amik Aqeel untuk diselawatkan. Yang magicnya, Aqeel trus diam. Maybe sebab konpius tengok orang ramai-ramai berselawat sambil sapu kepala dia. Kikikik. Muka blur jek. Selain tu, saya dapat kawan baru iaitu isteri kepada kawan Encik Suami. Layan la piccas ni:

Uit! Nampak pusat.

Baca doa selepas selawat. Yang kanan tu, Nije.. adik ipar gue.
Yang kiri, Encik Suami tercinta.

Apa yang saya dapat sepanjang 2 minggu duk kat rumah mertua? Hubungan ngan adik-adik ipar bertambah rapat. Yang paling surprising ialah adik ipar perempuan saya siap peluk saya time salam sebab saya da nak balik. Tu 1st time tu. Before ni kami tak rapat mana pun even dia pernah stay kat rumah kami suami isteri semasa saya pregnant aritu. Masa tu memang tak ada masa sangat pun nak berkenalan sebab dia abis keje kul 10 malam. Time tu kadang-kadang saya da tido. Cuma.. spoilnya.. saya adalah tukang makan aja kat rumah mertua :p. Sebabnya, saya kene jaga Aqeel slalu lebey-lebey lagi BF ni.. nak kene saya slalu standby. Ada skali tengah tolong emak mertua masak, terpaksa berkejaran amik Aqeel sebab da lama dia nangis nak susu. Sian plak Aqeel cayang. Maybe next time.. saya masak. Heheh...

Sebenarnya, bila suami tak ada di sisi semasa di rumah mertua, saya lebih berdikari. Tak la sikit-sikit nak bergantung kepada suami.. Saya jadi lebih banyak berkomunikasi dengan keluarga mertua. Sesungguhnya suamiku, kesimpulannya, duk umah mertua memang best! Urm.. nak try tak? Heheheh.

Er.. but no place like home where Mr Zam, me & Aqeel live together :p

24 April 2011

Aqeel da bole meniarap

Posted by ~*Dandelicious Princess*~ at 4:42:00 AM
Reactions: 
0 comments
Ape heh tajuk camni. Da lame tak tulis blog, jadik cam awkward. Banyak cerita nak tulis tapi, masa itu emas. Ni pun berblog kul 4 pagi ni. Kul 9.30 malam tadi berjuang nak kasi Aqeel tido. Tatau la kul berapa baru dia lelap. Saya plak, tatau kul berapa bangun... rasa panas x selesa badan.. so mandi, makan malam, solat isyak then duduk nak lipat baju, tengok-tengok jam da kul 3.30 pagi. Baru perasan da lewat malam. Ingatkan baru kul 1 pagi ke.. Kul 3.40 Aqeel bangun nak susu. Kul 4.15 selesai lipat kain. Then saya blog walk kejap, baru setat menaip ni. Sebenarnye baru ada peluang sebab Aqeel da tido and adik-adik semua da tido. Kalo tak.. dorang la yang asyik conquer PC ni.

Kisahnya Aqeel da boleh meniarap. Ni pic baru amik semalam.

Sila abaikan background.

Pic di bawah plak, amik kelmarin. Khusyuk tengok tv. Panas sket so.... bukak baju dia, buat hiasan jek kat tepi.

Khusyuk.

Nanti saya upload gambar 1st time Aqeel meniarap. Actually, 1st moment was around 8.00 am, 05/04/2011 kat kampung hubby. 1 hari lepas birthday Aqeel genap 3 bulan. :D Saya pun tak tengok macam mana Aqeel berusaha sorang-sorang sampai berjaya meniarap ni. Sebabnye.. saya tido! Heh.. kantoi kul 8.00 pagi still membuta even kat rumah mertua. :p

Nanti upload, saya update entry nih jek.

01 April 2011

Aqeel 3 months

Posted by ~*Dandelicious Princess*~ at 3:02:00 PM
Reactions: 
1 comments
Aqeel baru lepas inject 3 months. Berat 6kg naik 0.4kg dari masa 2 months hari tu. Length 60cm.

Dari klinik kesihatan gambang , skang ni sedang trus menghala ke Terengganu. Nak tdo 1 malam kat Gong Badak. The next day nak gi kelik Kelate plak. 1st time Aqeel nak balik Kelate ni. 3 bulan baru nak balik. Sian Tokki n Nenek tunggu. Minta maaf ye..

Saya dan Aqeel akan stay kat Kelate for 2 weeks. Incik suami akan datang amik nanti. Puasla Tokki n Nenek mengadap cucu pertama ni nanti. Seronok la Aqeel ada orang dukung ke hulu hilir. Kalo ngan ibu ni, kene baring aja. Hehe. Bukan ape. Nak kasi berdikari sket n dengan harapan cepatla meniarap.

K la. Da fenin duk menaip dlm kete ni. Aqeel tengah tido. Bley la layan blog. Bukan pakai smart phone pun. Pakai opera mini ni ha. K. Cau.

28 March 2011

Rindu la

Posted by ~*Dandelicious Princess*~ at 6:00:00 AM
Reactions: 
0 comments
Pukul 6.02 pagi. Ape kes berblog pepagi hari ni. Ni jek la masa yang aku ada. Hihihi..

Sebenarnya rindu sangat nak berblog. Banyak cerita nak ditulis tapi banyak perkara lain yang lebih penting yang perlu aku buat. Ape pun, walaupun x menulis, tapi aku lebih tumpukan pada blogwalk. Baca pengalaman kawan-kawan & bloggers untuk tujuan rujukan dan menaikkan semangat aku nak BF Aqeel. Selain tu... baca kisah kawan-kawan yang lain untuk tau khabar kawan-kawan. Walopun aku x contact, tak bermakna aku lupa. Hakikatnya, aku rindukan kawan-kawan semua.

So.. keep in mind friends. Luv u all. Ok... wa kene cau. Simpan stok susu + solat + iron baju incik suami plak.

Tatatatitu. Muahs

10 March 2011

Fulltime housewife + babysitter

Posted by ~*Dandelicious Princess*~ at 5:31:00 PM
Reactions: 
2 comments
Inilah kerjaya semasa saya skang. Short update:

- Aqeel is 2 month. 5.6kg weight & 57cm length.
- Kat Gambang, Pahang skang ni. Da pindah sini dari Terengganu. Folo Mr. Hubby sbb dia da dpt keje kat sini.
- Still berusaha utk full BF. Aqeel minum x smpi 1 jam nak lg.
Berusaha curi masa nak pump susu. Simpan utk bekap.

09 February 2011

Growth Spurt - Dugaan besar for a 1st time mother

Posted by ~*Dandelicious Princess*~ at 12:53:00 AM
Reactions: 
2 comments
Refer sini - -->
Growth spurts
Breastfeeding During a Baby's Growth Spurt

Da pukul 12.58 am. Dari tadi mata ngantuk. Tapi tak dapat lelap. Nanti kul 2 atau 3.. Aqeel bangun nak susu plak. Adeh. Mata wat hal. Kul 9 tadi lagi da aku berusaha nak tido. Di kesempatan yang tak berapa nak sempat ni.. aku rindu nak tulis blog.. curi masa la sket memandangkan tak dapat lelap.

Kisahnya pasal growth spurt ni la. Er.. rasenye Aqeel kene benda alah ni la. Tapi.. memang Aqeel kuat minum susu pun. Heheh... Simptom ni.. cuma kene kat breastfed babies jek. Kalo tak silap pembacaan aku la kan. Aqeel skang da campur FM + BF. Heheh... tak terkejar aku. Pernah satu masa, 5 jam direct Aqeel BF. Nak pengsan sangat aku rasa. Rasa sangat helpless. Tambahan plak ngan Aqeel kerap membuang tak kira masa. Da minum banyak secara BF, cepat hadam.. maka cepat la kuo hasilnya. Yang tu tahan lagi. Part yang tak tahan, abis melecet kulit Aqeel sebab selalu ada hasil pembuangan kat diapers. Da tuka cepat-cepat sebab selalu cek dari masa ke masa tapi, still melecet. Akhirnya aku beli Drapolene + beri Aqeel FM pada sebelah malam dan BF pada siang hari. Maka, berkuranganlah kadar pembuangan bahan pejal Aqeel daripada beberapa kali 1 hari menjadi sekali setiap 2 hari atau... sekali setiap 1 hari. Maka dengan 2 langkah itu.. dan dengan izin Allah.. kulit Aqeel da tak melecet lagi. Alhamdulillah..

Cakap pasal grow spurt ni.. memang aku susah ati sebab tatau kenapa Aqeel minum kerap kali dan ambil masa yang lama pada sesi BF. Adakalanya.. Aqeel BF pada sela masa 40 minit - 1 jam dan ambil masa 20-40 minit per session. Kadang-kadang, ambil masa 1-3 jam per session. Pengsan betul. Tanya nurse, nurse bagi jawapan.. 'biasala.. baby.. memang camtu.' Jawapan yang aku tak bley terima. Camtu jek ke?

Pastu.. aku ada terbaca pasal grow spurt kat blog sorang kawan maya ni.. Deena. Thanx :D Pada mulanya saya tak amik port pun masa baca... ble da terkena batang hidung sendrik, barulah tercari-cari :p Maka.. saya pun cari la pasal mende alah ni.. dan baca punya baca. YA! Tepat sekali. Inilah simptom-simptom yang Aqeel alami. Ble da baca.. baru la paham.. Dan rasa lega bila tau perkara ni adalah normal. Thanks Dear God. Akhirnya ku temu jua jawapannya.

Apapun, BF memang menduga keimanan dan kesabaran. Alhamdulillah aku masih lagi mampu BF walaupun tak sepenuhnya dan aku mendapat sokongan ibu dan suami tercinta. Walopun kami tak berapa paham sangat cara-cara yang betul tapi.. ilmu kene cari lagi la kan..

Gambate!

27 January 2011

1st time Aqeel warded - part 1

Posted by ~*Dandelicious Princess*~ at 2:50:00 PM
Reactions: 
5 comments
Pic Aqeel pada hari ke 5. Hari Khamis, 8 Jan 2011. Warded pada 7 Jan sebab almost lemas. Ada air keluar dari mulut dan hidung. Sib baik saya tengah duk sebelah dia time pagi 7 Jan tu. Terus perasan. Tapi respond saya slow sket sebab saya masih lagi x larat dan tak dapat bergerak pantas sebab luka jahitan. Seb baik (again) ayah saya perasan dan terus meluru angkat Aqeel dan tiarapkan badan dia + tepuk-tepuk belakang.

Then emak saya plak lari amik Aqeel bawa ke rumah nurse yang berjiran ngan kami. Kebetulan nurse tu xde kat rumah. Anak-anak dia jek ada. Emak lari lagi bawa Aqeel ke rumah nurse sorang lagi. Nasib baik ada 2 orang nurse yang berjiran ngan kami. Nurse tu pun tepuk Aqeel dan tengok keadaan Aqeel, dia suh bawa pergi Klinik Seberang Takir sebab situ ada bahagian emergency. Dengan keadaan yang kalut, saya dan suami naik kete. Dalam kete, kitorang decide nak ke Klinik Hiliran sebab ingatkan nurse tu lupe.. Klinik Seberang Takir tutup hari Jumaat. Silap la.. Bahagian emergency memang on jek. Ape la saya ni...

Ape pun, sampai kat Klinik Hiliran.. Saya da tak ingat sakit luka jahit saya. Bawa Aqeel siap bley lari & lompat lopak air kat depan kete. Hohoho. Masuk jek dalam klinik, Aqeel siap isap jari. Muke rilex. Alhamdulillah. Kat situ xde doc hari Jumaat so, nurse suh bawa Aqeel ke bahagian emergency kat HSNZ.

Doc cek Aqeel. tak ada masalah. Cuma kene tahan at least 24 hour katanye untuk tengok keadaan sahaja. Suami dan ibu cadangkan saya bermalam kat sepital kat ward ibu pengiring bayi. bermula lah.. hari saya dan Aqeel di sana.

Bersambung..

24 January 2011

Assalamualaikum Muhammad Aqeel bin Mohd Suhaimi

Posted by ~*Dandelicious Princess*~ at 4:32:00 PM
Reactions: 
3 comments

Selamat datang anak ayah & ibu.
Alhamdulillah semua selamat.

Muhammad Aqeel bin Mohd Suhaimi
D.O.B: 04 JAN 2011
Hari: Selasa
Masa: 10.50 AM
V.O.B Hospital Sultanah Nur Zahirah, Kuala Terengganu, Terengganu
Berat: 3.59kg
Cara Bersalin: Normal with vacum assist

02 January 2011

Current status

Posted by ~*Dandelicious Princess*~ at 11:59:00 AM
Reactions: 
5 comments
Hari ni 02 Jan 2011. The expected due date. Opis tak cuti bola.
Keje la~
.
.
.
Masih lagi kat opis. Heheh.. Tak beranak lagi. Selesa kot duk kat dalam.

 

Dandelicious Princess Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Make Money from Zazzle|web hosting