28 February 2013

Confinement Lady Kuala Terengganu and Kuantan Needed

Posted by ~*Dandelicious Princess*~ at 9:11:00 AM
Reactions: 
2 comments

Sekarang ni saya tengah obses nak nak setelkan perihal berpantang. Please, sesiapa know any confinement lady area Kuala Terengganu and Kuantan.. please let me know ya. Really need them. Kalau boleh, yang boleh datang sendrik. Memandangkan emak saya bekerja so, saya perlukan confinement lady. Thanks very muach.

26 February 2013

Nightmare of a Mother, Pregnant Mom, Wife, Worker & Student

Posted by ~*Dandelicious Princess*~ at 10:24:00 AM
Reactions: 
0 comments
Hah. Semalam sampai megigau-igau. Hik hik hik. Ni kes sebab tensi ngan suasana rumah yang tunggang langgang. Sebenarnya tak la tunggang-langgang sangat, tapi sendrik yang tak puas hati. Hihi.. Dalam keadaan sarat 8 bulan ni, persediaan barangan anak dara yang bakal lahir, melayan kerenah anak bujang & ayahnya, research proposal untuk persediaan proposal defend tak siap lagi, system development pun delay... Tak menang tangan saya dibuatnya. Ayahnya memang membantu tapi biasalah.. mana nak puas hati kalo tak buat sendrikkan.

Seperti malam-malam sebelumnya, saya akan tidurkan Aqeel. Kadang-kadang hubby join sekali. Kalo da teman Aqeel tido, kebarangkalian untuk saya bangun balik adalah 0.01%. Heheh... Esok pagi baru bangun biasanya. Kikkik. Tapi dalam proses nak lena tu, dalam kepala nak basuh pinggan, nak iron baju,  nak basuh baju, lipat kain, sidai kain, sapu lantai, cuci bilik air, kemas rumah apa yang patut, sediakan barangan baby gurl ni ha... nak sapu ubat kat kaki hubby sebab kaki dia terseliuh bebaru ni.. (bukan mr. hubby tak boleh buat sendrik, saja suka manjakan suami :p), bla.. bla.. bla.. dan banyak lagi.... dan... terlena dalam memikirkan senarai yang nak dibuat.

Sudahnya, semalam saya mimpi rumah bersepah sangat sampai saya mengigau tangan pun terawang-awang.. mr. hubby yang baru nak terlelap tanye saya, nape? Saya sambung tido balik. Hahah.... Tapi tak lama. Kejap lepas tu bangun tengok jam pukul 5 pagi. Bingkas bangun setelkan apa yang patut. Tapi banyak lagi pun yang tak tersetel.

"Dear Allah, make me a supermom, superwife, superstudent, superworker, superdaughter, superdaughter-in-law, Your superslave... so I can carry all the responsibilities You reward me. Ameen."

Di sudut hati saya ini, saya respect ibu saya, ibu mertua saya dan wanita-wanita di luar sana yang sedaya-upaya melaksanakan tugas-tugas mereka. ♥ all off you.
 

22 February 2013

Persediaan Berpantang dengan Set Bersalin NR dan Tanamera

Posted by ~*Dandelicious Princess*~ at 4:40:00 PM
Reactions: 
0 comments
Hari ni 31 minggu 3 hari dah usia kandungan saya. Alhamdulillah... Pagi tadi pergi checkup, doc cakap semua ok. Baby da turun ke bawah cuma blum engage. Kali ni saya banyak menumpukan kepada persediaan untuk berpantang sebab untuk baby yang bakal lahir, banyak lagi barang Aqeel yang masih boleh dipakai. Ilmu keibubapaan pun ada study tapi tak semacam kali pertama dulu, semua nak kene study. Well, learning process never ends. Dulu pun saya tak disiplin sangat berpantang dan badan memang rase lenguh-lenguh after confinement period ended. So, kali ni nak manjakan diri sket, pampering myself with all the products.

Bercakap mengenai set bersalin, saya pilih complete set dari Nona Roguy atau sekarang lebih dikenali sebagai NR sekarang ni dan juga beberapa produk yang saya beli secara loose dari Tanamera.

Jum nengok set bersalin NR dulu:

Harga: RM 275 termasuk pos 

Apa yang ada dalam set ni & kegunaannya:

PhytoNatal - 90 biji
Ia dapat menseimbangkan hormon wanita (estrogen/progesterone - iaitu hormon wanita mengandung). Jika hormon ini tidak diseimbangkan semula maka berisiko tinggi mendapat masalah meroyan. Dicadangkan diambil bersama dengan Akar Herbanika
 
Akar Herbanika - 10 paket
Umpama ubat periuk yang digunakan secara tradisional - khasiat: dpt mengeluarkan darah bantal dan memperbanyakan susu. Zaman sekarang ramai yang nak cepat darah kering dengan rawatan injection selepas 2 minggu darah dah berhenti, akibatnya mudah diserang penyakit hormon atau lebih dikenali sebagai angin meroyan

Minyak Herbanika - 100 ml
Sapuan seluruh badan untuk melembutkan urat yang tegang semasa proses peneranan melahirkan anak, secara normal. Semasa mengandung juga proses pembesaran bayi akan menekan atau menghimpit urat-urat pinggang. Amat baik digunakan untuk luka jahitan bersalin, juga disapukan dibahagian kulit kepala pula untuk keluar angin terutama dibahagian ubun-ubun dan sapuan di seluruh badan

Herbanika barut (krim) - 60gm
Dapat membantu mengembalikan bentuk tubuh wanita, mempercepatkan aliran keluar darah kotor, mengecutkan pinggang, melembutkan urat-urat pinggang dan punggung. Jika mengalami kegatalan semasa menggunakan bersama bengkung, berhenti sekejap berbengkung dan sapuan herbanika barut. Hanya guna minyak herbanika sahaja. Ini adalah kerana kotoran yang keluar dari liang roma dan angin meroyan resdung yang banyak keluar

Uncang Cuci Herbanika - 10 paket
Ia merupakan anti septic yang dapat membantu mencuci kotoran, menghilangkan bau busuk, anti fungal, cepat menyembuhkan luka bersalin dan menyembuhkan buasir yang disebabkan oleh proses meneran ketika bersalin. Membantu mengeluarkan darah nifas sepenuhnya semasa 2 minggu berendam. Darah nifas yang tidak habis keluar akan mengundang masalah hormon pada masa akan datang (penyakit melunai). Jika tidak diubati penyakit ini akan berlarutan

Herbanika Lulur - 100gm
Digunakan untuk masalah kulit semasa mengandung. Pertukaran hormon selalunya berlaku dan akan timbul tompok hitam pada kulit. Elok digunakan selepas mandi, agar bahan lulur akan meresap ke liang roma untuk menghasilkan kulit yang lembut. Semasa proses melahirkan anak, sebaik sahaja anak keluar, angin akan masuk disemua permukaan, tapak kaki (terutamanya di ibu jari. Jika tidak dikawal, ia boleh menyebabkan bahagian betis, celah peha dekat kemaluan boleh pecah urat-urat halus. Oleh itu, perlu dilulur sehingga urat kemaluan celah kelangkang.

Selain tu, saya juga beli Buku Panduan Berpantang juga dari Siti Aishah Confinement, Blessed Beauty Confinement
Harga: RM 20.00 - RM 23.00 mengikut kawasan Semenanjung/Sabah Sarawak

Tapi yang saya beli bukan yang ni. Maybe saya beli yang previous version kot and it is nicely self printed by the writer but still can be use for confinement. Saya beli dengan harga RM 15.00. Yang dalam gambar ni latest version. Cantek dan isinya updated la kan.

Harga: RM 24.00
  
Yang ni bukannya untuk kegunaan lepas bersalin. Saja beli untuk treat keputihan dan nak guna sebagai wash-wash cik v. Hihi... Dalam pantang pun bley pakai kata Ice, tokey Blessed Beauty Confinement ni.

Formula dari daun sirih. Daun sirih terkenal dengan khasiat perubantan, ia mempunyai ciri-ciri anti-septik bagi melegakan dan melembabkan penstrukturan komponen, bertujuann utk cucian harian untuk kebersihan peribadi, digalakkan penggunaanya selepas datang haid dan semasa mengandung, terutama untuk wanita yg bermasalah keputihan. *Ini juga elok utk kanak2 yg mengalami sakit kulit.

Meh tengok set bersalin Tanamera plak:

Set Bersalin Tanamera
Harga: RM 360.00
Selain dapat dibeli dalam set, boleh juga dibeli secara loose. Apa yang ada dalam set ni dan harga untuk belian secara loose (credit to):


Virgin Coconut Oil (VCO) - RM 34.00
Brown Formulation Body Soap - RM 15.00
Lavender Floral Water - RM 36.00
Herbal Massage Oil - RM33.00
Feminine Herbal Wash - RM 26.50 (12 uncang) 
Herbal Bath - RM 26.50 (12 uncang) 
Boreh Body Scrub - RM 46.00
Bengkung - RM 50.00

Produk berikutnya hanya terdapat dlm set, tak boleh beli loose: 
Firming herbal blend paste (tapel) 
Calming herbal blend paste (pilis)
Herbal tea

Owh!!!! Saya tak beli full set ye. Tak mampu mak. Saya cuma beli 3 items ni: Virgin Coconut Oil (VCO), Brown Formulation Body Soap, Bengkung. Saya beli dari http://tanamerapostnatal.com. Actually, VCO dan body soap ni, pre & postnatal product. Even kalau tak kawen lagi pun bley pakai. Tapi gunakan mengikut kesesuaian la kan.






Reason beli VCO sebab terpengaruh ngan iklan katenya boleh kurangkan koyakan cik v semasa lahirkan anak, boleh kurangkan strech mark, lembutkan rambut dan dijadikan selusuh. Minum VCO ni. Ala.. petua melayu pun cakap minum dan sapu minyak tanak... vco la... Cuma ni komersial sket la kan. Mak saya pun ada bekalkan minyak tanak yang dia belikan & bacakan ayat suci Al-Quran. Yang ni.... saya reservekan untuk minum. Tanamera VCO, saya peruntukkan lebih kepada kegunaan luaran.

Reason beli Brown Body Soap sebab terpengaruh review bloggers. Heheh... Mostly cakap puas hati. Berkesan tanggalkan daki, sel kulit mati dan cerahkan kawasan kulit yang tergelap sket tu. Rasenya bley share ngan hubby & pakai semasa mengandung, selepas pantang. Even kalau tak pregnant pun boleh pakai ni. Untuk sental-sental badan. :D

Reason beli Bengkung, sebab blum ada sendrik punyer. Dulu pun pinjam ngan mak sedara. Lagipun Tanamera nyer bengkung ni panjang. Dari bawah cik b hingga ke bawah punggung. Harap saya rajin pakai la ye. Banyak review cakap leceh gak bengkung ni sebab tali dia 1 jek dan panjang plak tu... Nak kene lilit banyak kali. Tapi mungkin bagus gak supaya kemas kita punya kedudukan bengkung tu ble da pakai.

Oke. Catatan kali ni hanya pasal set bersalin yang saya pilih. Nanti da selamat bersalin, bley la saya buat review plak.

07 February 2013

Panduan Ibu Berpantang

Posted by ~*Dandelicious Princess*~ at 9:14:00 AM
Reactions: 
0 comments

Kali ni saya berazam nak berpantang betul-betul. Hihihi....Azam jek.. Tak tau la jadi ke tak. Saya banyak rujuk FB page Kami Ibu Berpantang ni. Banyak informasi yang dikongsikan di sini. Bukan sahaja sesuai untuk tatapan para isteri tapi jugak untuk para suami ye....

Ni Tips Untuk Suami Jaga Isteri Dalam Pantang yang saya dapat dari page ni:

Seawal pagi ketika bangun solat subuh dan bersiap2 utk pergi kerja, panaskan batu tungku/tuam dan rebus mandian isteri.

Budget masa anda. Batu tungku perlu dipanaskan 20minit dgn api sederhana besar. Mandian herba perlu direbus hingga mendidih.

Selesai solat,bungkus batu tungku/tuam dan berikan pada isteri anda. Sang isteri tuam dan tungku badan dahulu dalam tempoh 40min-1 jam.

Ketika isteri bertuam, suami siap2kan mandian herba isteri dalam baldi. Pastikan air panas2 menggigit,iaitu tidak terlalu sejuk atau panas, cukup2 kepanasannya nnti sehingga habis waktu isteri bertungku/bertuam.

Ketika isteri bertuam juga, suami boleh lap,atau mandikan baby.

Jadi dalam tempoh bersiap pergi kerja, isteri sudah mula bertuam,mandi,dan baby pun dh bersih, isteri boleh mula susukan bayi.

Oh ya....kepada suami yang sayangkan isteri, 44 hari breakfast on bed is highly recommended. Cukup air milo/horlick dgn oat atau roti. Dan sedikit buah epal merah. ;)

Moga kasih dan cinta kalian bertambah, seiring dengan bilangan anak, sebanyak bilangan yang anda korbankan untuk berkhidmat pada isteri. Hanya Allah membalas jasa2 tuan semua. Amin... ♡♥♡♥


Terima kasih kepada Siti Aishah Confinement yang wujudkan page ni.

06 February 2013

2013 Mawlid Gathering; We Love Our Prophet by Telekung Project

Posted by ~*Dandelicious Princess*~ at 11:34:00 AM
Reactions: 
0 comments
Da cerita pasal shopping... Da 'menyimpan' kat kedai & mall, meh 'menyimpan' kat tabung akhirat kita plak ye. Nak cerita pasal projek terbaru The Telekung Project plak. Saya simpulkan dulu details ini:

Pihak TELEKUNG PROJECT kini membuka peluang kepada mana-mana insan yang terlibat untuk 'membiayai' majlis ILMU dan SELAWAT ini. Secara estimation, Telekung Project mencari 300 Pembiaya untuk membiaya RM 100 seikhlasnya. 

Sila baca details lagi...

♥ Dengan Nama Allah ♥
Sila baca dengan teliti dan sehingga habis

Looking for 300 Benefactor

InshaAllah, seperti tahun lepas, pihak Telekung Project akan mengadakan satu majlis yang dinamakan;
2013 MAWLID GATHERING; WE LOVE OUR PROPHET
THE TELEKUNG PROJECT CLUB HOUSE,
No.1, No. 2 (Rumah Admin) dan No.3
Jalan Intan 2/10,
Taman Puchong Intan
47100 Puchong, SELANGOR
23 hb Februari 2013/Sabtu
Jam 6.00 ptg - 11.00 malam

Content acara ialah;
6.00 pm - Mathurat recitation
7.15 pm - Maghrib prayer (jemaah)
7.30 pm - Program start
Qasidah 1
Tausiyah 1

Qasidah 2
Tausiyah 2

Munajat
Solawat Badar

9.00 pm - Isya' Prayer (jemaah)

9.15 pm - Edaran Makanan (Mr. Nasi Ambeng, InshaAllah)

Special features:
Anak-anak ribath Sheikh Ibrahim Al-Kurani (as appeared in TV3 and TV Al-Hijrah)
Kumpulan Anak-anak Berselawat Bandar Kinrara

Tausiyah by: Ustaz Fakhrurazi (Pensyarah UKM)

Special Guests:
Anak-anak daripada Rumah Kebajikan dan Anak-anak Yatim seramai 200 orang

ACARA INI ADALAH TERBUKA DAN ORANG RAMAI DIJEMPUT HADIR UNTUK SAMA-SAMA

♥ TUJUAN MAJLIS INI ♥
1. SOLAT BERJEMAAH BERSAMA-SAMA DALAM SUASANA KEJIRANAN DAN UKHWAH ISLAM.
2. Berkumpul untuk kita memantapkan ukhwah melalui majlis SELAWAT ke atas RASULULLAH SAW.Jaringan ukhwah untuk kita berkumpul dalam satu suasana yang indah dan harmoni.
3. Berkumpul mendengar tausiyah (majlis Ilmu) untuk makanan rohani dan medium untuk mengingatkan kita yang mudah lupa dalam kehidupan seharian.
4. Berkumpul bersama-sama anak-anak Yatim dan anak-anak daripada rumah kebajikan. Berikan mereka suasana kekeluargaan walaupun hanya untuk satu malam, pasti anak-anak itu gembira.
5. Satu medium utk menggalakkan anak-anak kita 'berukhwah' bersama anak-anak yatim yang sebaya dengan mereka dan berkongsi kasih sayang sambil berselawat ke atas Rasulullah SAW.

Perbelanjaan yang terlibat;
Costing;
FIZIKAL
15 buah arabian kanopi (kalaulah dapat transparent) ( RM 450 x 15 ) = RM 6750
15 buah platform ( RM 420 x 15 ) = RM 6300
15 buah carpet digital ( RM 400 x 15 ) = RM 6000

JUMLAH UTK FIZIKAL = RM 19050

MAKANAN DAN MINUMAN
600 nasi ambeng ( 600 x RM 5.00) = RM 3000
Air soya free flow ( 20 kg ) = RM 1000
Air cream soft free flow (600 + 30) = RM 540
Candy buffet = OPEN FOR POT LUCK SPONSOR
JUMLAH UNTUK F&B = RM 4540

GOODIES UNTUK ANAK-ANAK YATIM
OPEN FOR POT LUCK SPONSOR

PRINTING HANDOUT
Costing for 1000 copies to give away = RM 5.00 x 1000 = RM 5000

TOTAL ESTIMATE COSTING = RM 28590
Round up to RM 30 k

Oleh yang demikian, pihak TELEKUNG PROJECT kini membuka peluang kepada mana-mana insan yang terlibat untuk 'membiayai' majlis ILMU dan SELAWAT ini. Secara estimation, Telekung Project mencari 300 Pembiaya untuk membiaya RM 100 seikhlasnya.

Kepada yang berminat; sila masukkan sumbangan anda melalui;
1. CIMB PERTUBUHAN KEBAJIKAN TELEKUNG PROJEK
1222 0000 646 100

2. MAYBANK NORAZILA ABDUL AZIZ (AKAUN KHAS ADMIN UTK TP)
5127 7250 1950

dan kemudian, isikan borang di LINK ini utk tujuan rekod dan audit kami;
https://docs.google.com/forms/d/1OLcJFOb0HAsvNYKNAYLHhbyEhZxOBuvfSGwHNh4x4Js/viewform

email transaksi (optional) kepada telekungproject@gmail.com dengan menyatakan SUMBANGAN UNTUK MAWLID

Salam Ukhwah
AZILA AZIZ

Nota; sebarang pertanyaan boleh hubungi admin di 0123183621 (kalau admin tak jawab sila SMS, sebab kadang2 admin sedang bersama keluarga :)

05 February 2013

Demam tudung plak

Posted by ~*Dandelicious Princess*~ at 10:08:00 AM
Reactions: 
0 comments
Owh.... bebaru ni pergi Jakel Kuantan. Hubby nak belikan tudung untuk my mother & mother in law. Memula ingat nak beli kat Ariani. Tapi survey kat Megamall dulu sebab hubby nak belikan baju untuk my father & father in law sebelum balik cuti raya Cina ni. Ada tudung yang saya berkenan kat Megamall tapi takde saiz plak so.. ke misi asal... Ariani. Urm.. da lama tak masuk Ariani. Masuk aje.. semua majoriti price RM 100 ke atas. Yang simple-simple nyer design pun mahal... Saya ingat price Ariani da drop for simple designs sebab kan da banyak saingan tapi rupanya jangkaan saya meleset. Tak tau la.. maybe saya ni jenis yang tak reti menilai fesyen kot.

Yang macam ni saya maksudkan simple. 
RM 125 tu..

So.. saya ajak hubby kuo dari Ariani. Menapak ke Jakel yang selang 2-3 buah jek dari Ariani outlet. Wow! Santeknye!!! Saya da blink blink da. Tudung chiffon layer yang bercorak dan plain dengan harga gorgeous. Ada design ameba yang saya suke! Hihi.. tapi sebab baru jek shopping kat Megamall.. maka saya terpaksa tutup mata saja la. Huhu.... So, angkut yang design camni..

 For my mother. But not this color. It's a combination of white & grey. 
RM 99

For mother in law. Also not this color. It's black to grey transition. 
RM 95

Mr. hubby nak belikan yang sama patent but takde size. Terpaksa la beli lain-lain design. Saya rase sangat berbaloi sebab kain dia sangat smooth.. flowly sejuk dan sedap pakai. Saya search kat online store.. kat sini ye kalau beli online RM 100++. Rupanya ni brand Hajra. Baru 1st time dengar. Banyak sangat brand tudung baru skang ni. Hajra ni bawah Jakel gak.. macam Ariani.. Tak tau la nape Ariani mahal... ngat dan Hajra ni affordable (dengan kualiti yang best).. Mungkin sebab promosi kot. Harga online lagi mahal... Urm.. maybe kot.

Pasang niat gaji ni nak angkut 2-3 helai la... hehehehe. Er.. harap masa tu harga masih lagi murah.

 

Dandelicious Princess Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Make Money from Zazzle|web hosting