26 July 2010

Kena makan ubat, berat turun lagi. Huu~

Posted by ~*Dandelicious Princess*~ at 10:30:00 AM
Reactions: 
4 comments
"Makan ubat ni semasa perut kosong ye.. Minum ngan air kosong atau jus sahaja" kata nurse. Ni untuk ubat yang contains iron tuh.

Ble masa perut ni kosong? Awal pagi masa bangun tdo jek. Time tu jek perut kosong. Time lain perut akan demand minta diisi. Aku jarang biarkan perut ni berlapar. Kecuali kat rumah sebab ada banyak kerja rumah nak disetelkan. Biasanya, before masak aku akan makan dulu sebab takut lapo. Tapi tengah-tengah masak tu, bley plak lapo. Kebulur nak tunggu siap masak. Kalo weekend, aku akan amik masa 1-2 jam untuk siap masak sebab lauk mesti agak 'complicated' (bagi orang tak pandai masak macam aku). Mesti nak special berbanding weekdays.

Semalam g klinik kesihatan (lagi). Berat turun lagi. Nurse catat turun 1kg in 2 weeks. Tapi aku baca kat scale tu, turun 0.5kg la. Tapi kesimpulannya, memang berat aku turun lagi. Musykil gak sebab aku selalu makan. Cuma nasi jek kadang-kadang ikut mood, nak ke tanak.

Takpe, aku usaha lagi. Makan lagi. Makan lagi. Heheheh. Er.. teringin nak ini -->

11 July 2010

Week15th

Posted by ~*Dandelicious Princess*~ at 12:20:00 PM
Reactions: 
2 comments
Pagi tadi pergi klinik. Kene bebel ngan nurse sebab berat turun 1/2 kg. :p Apa kes bley turun ni. Saya memang tak miss makan. Pagi-pagi before keluar rumah nak pergi kerja pun, saya wajib akan isi perut dulu at least segelas air susu/milo. Pastu kat opis lak mesti bekfast lg. Makan tengahari, petang n malam pun x miss. Cane bley x naik ni? Baby serap vitamin banyak kot :p Hihih.. Nasib baik nurse x marah ble saya kasitau makan durian tengahari semalam. Riak wajah dia macam nak marah x nak marah jek. Cuak gak. Wahahahah.

Hari ni penantian x lama sangat. Kul 11pg siap. Ok la.. :D Takla sampai 6 jam. Lagi 2 minggu kene g klinik lagi. Ark! Nak wat ape g banyak kali? Huhuhu~ Sabau jek la.

Tetiba nurse tu mempersoalkan apa kerja aku sebenarnya sambil membelek buku pink aku. Aku terangkan la.. Dia cakap musykil ngan gaji n kerja aku sebab dia bandingkan ngan kerja yang sama anak buah dia tapi gaji yang jauh berbeza. Ye la.. anak buah dia keje KL. Aku sykt private @ Ganu. Apa la sangat pendapatan. Alhamdulillah cukup setakat ini tapi x salah untuk kita mencari yang lebih baik :D

Continuing - Week 14 = 3 months ++

Posted by ~*Dandelicious Princess*~ at 12:18:00 PM
Reactions: 
0 comments
Lepas jek 1-2 hari tulis previous post. Kondisi2 berkenaan hilang beransur-ansur so, saya berada dalam situasi yang selesa. Alhamdulillah :D

06 July 2010

Week 14 = 3 months ++

Posted by ~*Dandelicious Princess*~ at 9:45:00 AM
Reactions: 
0 comments
Kondisi:

1. Rasenya saya lebey kuat semasa trimester pertama saya. Masuk jek bulan ke 4 ni, perut rase ketat sendat. Semua kain-kain baju kurung tak mampu untuk dikancingkan. Ada gak yang hanya bley dizip separuh. Nak kata baby besar, x la besar mana lagi kot. Kat babycenter cakap, skang ni size baby mungkin lebey kurang 9cm dan berat 43 gm. Tapi perut saya ni uncit x hengat. Pinggang pun rase macam susah nak bend. Saya x salahkan baby. Ni mesti sebab baby semakin membesar + lemak sedia ada membantu ke arah kesendatan perut berganda. Kikikik. Tak sure sangat sebab ni the very 1st time pregnant.

2. Sakit belakang bahagian pinggang maybe sebab menampung berat perut. Hihi.. Sepanjang trimester pertama, saya masih mampu memasak dan iron baju secara berdiri pakai iron board. Tp skang ni da berapa hari cuti dari dapur + bentang kain atas lantai untuk iron baju secara santai. Sedang mencari kekuatan nak masuk dapur. Maybe bebaru ni extra penat sebab baru berpindah rumah.

3. Kadang-kadang rase ngilu bawah abdomen. Kadang-kadang x sure tu rase ngilu or rase baby moving. Tapi mmg rase agak bergelora sket perut. Too early kan to feel the movement. But.. of coz saya suke walopun kadang-kadang rase x selesa.

4. Lapo tapi perut sendat. Rase macam x muat jek makanan nak masuk. Hihi.. Acara makan pun.. saya lalui secara perlahan. Saya makan slow sangat n kadang-kadang tak mampu abiskan nasi. Betulla cakap orang. Kene makan sikit-sikit tapi kerap. :D

to be cont. Lapo suda mai. Ngap kejap.
 

Dandelicious Princess Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Make Money from Zazzle|web hosting