30 August 2010

Teringin Ngaps...

Posted by ~*Dandelicious Princess*~ at 4:30:00 PM
Reactions: 
0 comments
Saya suda lame teringin ini cupcake:

Made & picture by Cupcake Dazzle

Sangat la sedap ini cupcake. Cupcake yang lain pun sedap. Tapi yang ni saya paling suke! Sebab die mint n ada choc chip. Masa 1st time order dulu.. Saya dapat yang freshly baked. Ble bukak kotak kek tu.. baunye harum sedap. Kalo letak dalam peti 2-3 hari pun masih sedap dimakan. Imagine mint yang sejux. Superb! Nyam nyam! Bagi saya.. berbaloi la beli. Actually 1st order dulu untuk hantaran tunang. Ni die pics:


Yang bawah ni pun order ngan Cupcake Dazzle. Request design lain for him.

Credit to Ayeng, Munie's hubby.

So.. bebaru ni.. saya pun order la lagi. Heheh. Tapi tatau ble dapat since dorang da jarang wat for Ganu sebab dorang skang stay kat Selangor tapi hometown kat Ganu. So.. ble-ble dorang free & balik Ganu.. dorang akan wat & saya akan dapat makan cupcake yang sedap ini. Slurp!

19 August 2010

2 Ramadhan 1431 Hijrah/2010 Masihi

Posted by ~*Dandelicious Princess*~ at 9:09:00 AM
Reactions: 
0 comments
11:40 pagi, Khamis 12/08/2010

Suda lama entry ni tertangguh. Bukan tanak tulis. Cume saya focuskan pada kerja kat opis. Banyak keje ke? X sangat. Sibuk ke? Sibuk betul. Heheheh.. Caner bley sibuk kalo x banyak keje? Sebab saya x terer sangat. Jadi saya mengaku. Saya makan masa yang lama untuk siapkan. Bukan x siap. Da siap. Pastu macam ada x kene. Baiki lagi. Da siap. Pastu macam ada yang silap. Baiki lagi. Gitu keje saya skang ni as an analyst programmer tapi skang ni fully wat task as a system analyst. (Gaji still as analyst programmer :p - ada maksud tersirat di sebalik kenyataan ini. heheh)

Berbalik kepada topik asal. Moment '11:40 pagi, Khamis 12/08/2010' amat bermakna pada saya. Tengah saya duk wat keje. Tetiba rase macam perut kene kuis. Dicuit-cuit dari dalam. Agak ketara gerakannya. Hari ke-2 puasa. Mesti baby lapar ni. Cian plak. Senja pertama 1 Ramadhan die da setat main kuis-kuis dah. Tapi x ketara sangat. Segan-segan lagi kot. Hiihi.. Pastu da ibunye berpuasa, mesti die pun kena tempiasnya. Nak masuk tengahari da lapar. Cian anak ibu ye. So saya decide untuk beli Elken Spirulina untuk tampung nutrien yang mana yang saya x cukup di kala bulan puasa ini. Alhamdulillah. Hari ini suda masuk 1 minggu + 2 hari puasa, saya masih mampu menjalankan ibadah ini. Penat-penat tu biasa la kan. Tapi tahun ini saya tak pergi menunaikan solat terawih di surau sebab takut tak mampu dan menyusahkan jemaah lain plak kalo tetiba saya keluar dari jemaah.

Isnin lepas (16 Ogos 2010) saya pergi ke klinik untuk scan baby since baby da cukup 5 bulan. Patutnye kena g klinik gomen. Tapi saya malas nak memenatkan diri tunggu lama-lama kat klinik gomen di kala bulan pose ni so, saya pergi la klinik swasta. . Alhamdulillah, doc cakap baby sihat. Saya boleh nampak jelas jari-jemari tangan dan kakinya. Cuma jantina blum tau. Tak ape. Tak kesah boboy atau gegirl. Anak ibu jugak. Cuma ayahnya nak baby boy. Ibu tak kesah jugak. Heheheh. Sayang~ baby. Heheheh. Saya tanye doc, bley ke makan spirulina + new obimin. Doc cakap bley cume kene makan spirulina untuk ibu mengandung. Katanye lagi, obimin pun da cukup sebenarnya. Cuma saya yang risau sebab pose-pose ni, takut tak cukup vitamin/zat dalam badan. Ops! Nanti nak kene cari spirulina untuk ibu mengandung plak. Blum cari lagi.

Cukup la sekadar sini coretan saya. Nanti citer lain plak :D

12 August 2010

1Ramadhan 1431 Hijrah/2010 Masihi

Posted by ~*Dandelicious Princess*~ at 11:32:00 AM
Reactions: 
0 comments
Masuk waktu maghrib. Azan jelas kedengaran secara rasminya memaklumkan Ramadhan menjelma lagi buat kesekian kalinya. Alhamdulillah dipanjatkan pada Ilahi kerana masih dapat bertemu Ramadhan pada tahun ini.

Sungguh bermakna Ramadhan ini kerana buat pertama kali menyambutnya bersama suami tercinta dan anak dalam kandungan yang berusia 19 minggu 4 hari. Ketika azan sedang berkumandang, suami dan saya telah bersedia untuk solat maghrib. Sambil menunggu azan habis suami berbaring sambil meletakkan kepalanya di ribaan saya. Saat itu saya dapat rasakan gerakan seperti mencuit-cuit dari dalam perut saya. Cuitan itu seolah-olah gembira menyambut Ramadhan bersama kami :D Sebelum ini memang ada pernah saya rasakan denyutan di bahagian perut dan regangan abdomen yang kian membesar untuk mempersiapkan ruangan kepada anak dalam kandungan ini. Tapi inilah pertama kali saya rasakan gerakan cuitan dari dalam. Terkedu sekejap. Saya diamkan sahaja sebab takut syiok sendrik. Hihi..

bersambung - >

p/s: tika ini amat bermakna = 11:40 pagi, Khamis 12/08/2010

05 August 2010

Kisah ke~uncitan

Posted by ~*Dandelicious Princess*~ at 11:34:00 AM
Reactions: 
2 comments
Kalau tak silap, bermula minggu ke 16 atau 17, perut saya makin naik. Pada awalnye, rasa sakit sangat kat bawah abdomen. Pinggang sakit.. Kadang-kadang jek ble duk kat opis sebab duduk lama-lama atas kerusi. Tu yang saya akan ulang alik ke pantry or ke toilet untuk senam jalan-jalan sket. Lagipun, ble perut setat membesar, saya memang kerap rase nak ke tandas. Bonus la, sambil-sambil eksesais jalan. Skang ni dalam minggu ke 19. Rasa sakit bawah abdomen da makin kurang. Tidur pun selesa. Minggu lepas, saya rasa sakit sangat sampai x bley nak bergerak. Baring jek dalam bilik. Nak bersuara panggil En suami pun saya x larat. Tapi kejap aje. Tak lama sakitnye. Cuma kene rehat sekejap. Alhamdulillah. Skang da ok. Da gi scan baby jugek. Doc cakap xde masalah. Memang natural la macam tu. Tapi tu la, lain orang.. lain pengalamannya.

2-3 hari ni plak, kaki pun bley ter-cramp mase mamai tdo. Tak mampu nak bersuara nak kejutkan En suami sebab sakit sangat + mamai + tahan nak terkucil plak ble tersedar dari tidur. Hahahah! Tapi macam biasa la. Sakit kejap jek. Cuma berlarutan sakit urat kat tempat cramp tu dalam 2-3 hari baru baik.


~* Perenggan emo sket *~

Saya bukan nak mengadu domba yang saya sakit yang amat. Sebab sakitnya sekejap-sekejap aje. Masih boleh dihadapi. Apalah yang nak dikeluhkan. Syukur yang teramat ke hadrat Ilahi kerana memberi saya peluang untuk mengecapi pengalaman ini. Dalam hidup ini, ada kekurangan dan ada kelebihan yang kita dapat. Tak semuanya sempurna sebagaimana yang kita impikan. Sebab itu saya nak nyatakan catatan-catatan ini bukan hendak menunjukkan rasa bangga kerana mendapat nikmat ini. Siapalah saya untuk berbesar diri. Semuanya pinjaman dari-Nya. Lagipun saya tak tahu bagaimana akhirnya kandungan ini. Saya hanya berharap kami sekeluarga dapat melalui semuanya dengan baik. Semoga bayi dalam kandungan ini sehat hendaknya.

Dengan catatan ini, saya juga ingin nyatakan pengalaman saya yang tak seberapa dan sebagai catatan memori pengalaman pertama saya. Saya pun slalu baca blog mummy2 or mummy to be yang lain untuk mengetahui samada dorang ada experience macam saya atau tak. Saya juga boley pastikan samada apa yang saya alami adalah normal atau tak berdasarkan pengalaman senior-senior yang lain. Saya pun harap orang lain akan dapat info berguna dari catatan saya.

Kadang-kadang saya rasa segan dengan perut saya da naik sket ni. Sebab skang ni saya kerap jalan-jalan ke hulu-hilir dalam opis untuk kurangkan lenguh. Saya segan sebab lalu depan sahabat-sahabat seopis saya dengan perut ni especially yang lelaki. Blum pernah lagi dalam unit ini ada pembawak budak. Situasi ini saya tak pernah tengok lagi dalam unit ini. Jadi, saya rase segan sket. Kadang-kadang saya tahan napas sket ala-ala tahan perut tanak kasi nampak uncit sangat. Segan plak. Tapi sampai ble nak sorokkan? Nanti akan jadi lagi besar jugak. Saya juga segan dengan kawan-kawan perempuan yang seunit dengan saya. Sebab saya tak mahu berjalan dengan terlalu menampakkan perut saya sebab takut dorang kecik hati atau nampak macam saya ni saja jalan ke hulu-hilir tayang perut. Saya tau kawan-kawan saya tak akan berfikir negatif. Tapi saya segan dan saya faham. Rezeki kawan-kawan saya belum ada lagi. Jadi saya tak boleh la nak berlagak atau buat-buat tak faham seolah-olah dorang tak rase ape-ape. Mesti ada sekelumit rase sedih sebab semua orang yang da mendirikan masjid, akan mengharapkan zuriat. Tapi kawan-kawan saya muda-muda lagi taw. Moga rezeki kalian plak akan menyusul selepas ini. Sama-samalah kita doakan yang terbaik untuk semua.

Walopun saya seorang yang tak banyak bercakap.. dan ada juga pertelingkahan antara kita atau ketidaksefahaman pendapat. Saya nak kasi tahu kamu yang membaca coretan ini yang saya tetap sayang kawan-kawan saya. (Hah! Ape kaitan dengan kisah keuncitan? Hanya layanan emosi x stabil seorang mummy to be. :p) Tapi betul la, saya tak tipu!

Dah.. nak g wat UI gaji plak x siap lagi ni. Eh... da nak rehat la :p
 

Dandelicious Princess Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Make Money from Zazzle|web hosting