The Princess
- ~*Dandelicious Princess*~
- Gambang, Kuantan, Pahang, Malaysia
- I'm pursuing my study in IT and most of the time doing my work at home babysitting my baby girl. Living with a loving husband & our little prince + new girly family member. This blog is telling about my current life; being a woman, daughter, wife, in-law, mum, friend & soon more to come.
Labels
- Aqeel (15)
- barang baby (11)
- beauty (2)
- Berpantang (4)
- breastfeeding (11)
- doa (7)
- feeding (1)
- giveaway (1)
- Im Happy (7)
- kata hati (11)
- kebun mini (1)
- little castle (4)
- masak (1)
- Master (3)
- milestone (1)
- Nasuha (2)
- pregnancy (11)
- resepi (2)
- selusuh (2)
- shopping (9)
- tips (4)
- zuriat (7)
Popular Posts
-
Tak kiralah samada anda lelaki atau perempuan, dah kawen atau belum... dan ada niat nak beli peti sejuk. Ni nak kata guidance, taklah sangat...
-
Saya pun selalu search kat tenet dulu.. ble masa yang paling sesuai nak setat beli barang baby ni. Tadi sahabat saya, Ikin... baru tanye. So...
-
Ni adalah hasil acara masak-memasak akoo. Maklum la skali-skala emak takde kat rumah. :) Menu 1: Telur Bungkus. Biasa dimakan bersama Tom Ya...
-
Hari ni 31 minggu 3 hari dah usia kandungan saya. ♥ Alhamdulillah... Pagi tadi pergi checkup, doc cakap semua ok. Baby da turun ke bawah cum...
-
Pagi ni breakfast at a stall near AEON building, Jalan Petani (baru lepas Google Map kan jalan ni sat tadi n baru tau nama jalan tu), near F...
-
huhuhu.... camne aku nak wat ERD n DFD ni? lost! lost! i'm totally lost!!!!!!!
-
The past is real The present is to appreciate every moments passing The future I'm dreaming happiness Dandelion makes me smile :)
-
Hari ni 02 Jan 2011. The expected due date. Opis tak cuti bola. Keje la~ . . . Masih lagi kat opis. Heheh.. Tak beranak lagi. Selesa kot duk...
-
Selamat datang anak ayah & ibu. Alhamdulillah semua selamat. Muhammad Aqeel bin Mohd Suhaimi D.O.B: 04 JAN 2011 Hari: Selasa Masa: 10....
-
Ha... ramai kan suka ngap-ngap Tutti Frutti kan? Currently saya stay kat Kuantan tapi blum lagi pergi merasa desert ini. Memanglah menggoda ...
05 January 2012
Apam polkadot untuk santap
Ni adalah hasil saya mengapam. Sempat 2-3 kali gak la mengapam ni. Sebenarnye apam ni da basi. 1st time buat, Deepavali tahun lepas. Entry ni pun da jadik apam da lama sangat duk dalam draft. Heh. Apela yang saya bizikan sangatkan.
Hasilnya, ok cuma macam keras sket. Saya da wat research cara-cara wat apam polkadot at the best way tapi lum sempat apply lagi. Nanti kalo saya da wat, saya reportla hasilnya camne.
Inilah resepi yang saya guna pakai.
Sumber dari http://apampolkadot.com:
Resepi apam polkadot.
275 gm tepung gandum
220 gm gula halus
150 ml susu segar atau susu cair
3 sudu teh baking powder = diayak
sekali
3 biji telur sejuk dari peti ais 1 sudu kecil ovelette
1 sudu esen vanilla
Filling/perasa adalah mengikut citarasa
masing =)
Pewarna adalah terpulang, janji yang
dibenarkan =) Langkah-langkahnya: 1. Pukul telur putih sehingga kembang
elok.
2. Kemudian masukkan ovelette, kuning
telur dan esen vanilla, pukul sampai
kembang lagi.
3. Masukkan gula, pukul sampai kembang lagi.
4. Masukkan tepung dan baking powder
diselang seli dengan susu kemudian
gaulkan.
5. Bahagikan adunan kepada beberapa
bahagian dan titiskan pewarna. 6. Masukkan setiap warna dlm piping
bag atau plastik bersih.
7. Picit adunan ke dalam mangkuk
kertas.
8. Letakkan filling yang digemari, untuk
lebih mudah masukan ke dalam plastik kemudian picit.
9. Picitkan lagi adunan yang sama
sehingga penuh dan kemudian dot-dot
kan dengan warna pilihan.
10. Kukus 10-15 minit sehingga masak.
11. Apa tunggu lagi…ngap ler hehe… Mudah bukan? Harap sedikit sebanyak
membantu =)
Nota: Jangan gunakan api besar semasa mengukus untuk mengelakkan
apam ni jadi merekah atau
mekar. Gunakan api yang sederhana
sahaja.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
2 comments:
aik..nape keras pie?org wat same gak rase resepi..bahan2 same je..cume adop esen vanila..cume cara je berbeza skit..ni die resepi org salin:
http://resepimuniemasak.blogspot.com/search?q=apam
hehe..lembut dan sedap..nyum!
Nak kate keras tu x la sangat. Acceptable lagi. Tapi p rase buleh lg lembut sebab 1st time p wat, pukul telur pakai tangan ngan whisker jek. Nak patah tangan. 2nd & 3rd time pakai blender. X kembangla telurnye. Hehe. P blum beli mixer lagi lo..
Gambo ni yg 1st p wat. Ptg p wat, malam g umah muni. Segan nak bawa sebab x gebus. Xpe muni wat da gebus gituw.
Post a Comment