05 January 2014

Every cloud has a silver lining

Posted by ~*Dandelicious Princess*~ at 8:23:00 AM
Reactions: 
Dulu haku kemain solat hajat, solat tahajud, macam-macam solat sunat la aku buat. Doa panjang berjela. Mintak pada Allah supaya aku dapat fellowship (monthly allowance dari uni + bound keje) tapi aku gagal kat last stage interview. Ntah nape aku x dapat focus masa interview tu.

Aku nangis gile. Siang malam aku mengeluh nape Allah tak makbul doa aku. Padahal aku memang nak sesangat la fellowship tu. Siap aku bercakap sorang-sorang.. sambil nangis.. sambil makan.. sambil mandi.. sambil cuci pinggan... Da macam orang sasau da.

Allah Maha Besar dan Maha Mengetahui. Setelah macam-macam usaha aku buat.. yang tak dapat aku include kat sini... akhirnya aku dapat bantuan bayar yuran belajar dari skim MyBrain15 dan bantuan elaun sara hidup bulanan dari granted project,sama banyak ngan gaji last keje aku sebelum lahirkan Aqeel.

Aku tanak cakap pasal politik. Aku cuma nak bersyukur pada Allah. Sebab semuanya dari Allah. Dengan keadaan ini, aku dibenarkan stay at home untuk buat research oleh supervisor aku. So, aku bley babysit anak-anak while buat research. Caution! Bukan semua bidang research boleh buat kat rumah. Ada yang kene stay kat lab, kat bengkel... Aku cume perlu internet connection saje sebab aku research pasal social network. Maybe kalo aku bounded ngan uni, attendence aku kat postgraduate lab kene monitor so aku kene gi lab same macam working hours loh dan Mesti aku tak dapat jaga anak-anak aku sendiri. Aqeel dulu, 6 bulan duk taska, tersiksa aku nengok. Owh.. Sebab aku buat freelance programming work tp kene work macam orang keje gak. Aqeel selalu sakit. Aku plak slalu kene amik cuti. Nasib bos aku baik. Lastly Aqeel sakit sampai tak boleh bangun dah and doc suggest aku berenti keje dan jaga sendrik Aqeel or anto umah babysitter. Alhamdulillah, Aqeel happy.lat situ. Tapi 6 bulan jek ok. Nanti kalo aku rajin or rase nak cite.. aku story. Tengok mood le. Hihi.

Alhamdulillah. Kesimpulan aku. Jangan berenti berusaha. Allah mungkin tak kasi sesuatu yang kita nak sebab yang kita nak tu tak sesuai dengan kita.

Terima kasih ya Allah.

6 comments:

Aty_Fared said...

setiap ape yang berlaku pasti ada hikmah yang baik kan..insyaa Allah.. :)

~ iza ~ said...

salam.

P..lama tak dengar citer!! rindu lak rasa :D

kdg2 disebalik kebahagiaan org, kita tak nampak kesusahan mereka..sbb mereka tak tunjukkan semua tu..
anyway..teruskan ketabahan ni P..semoga Allah permudahkan urusan P sekeluarga..dunia akhirat..

Mrsboxz said...

P...Maz pnh alami kecewa yg amat bila apa yg diimpi2kan bertahun2 takdpt...sampai tak sdr nangis semahu2nya...rasa sgt down.Rasa why why why????.....Orglain dpt, semua dpt.Yg g intebiu sekali SEMUA dpt kecuali Maz.Sdhnya tk terkata.

Slps tu ALLAH duga dgn kesedihan hlg anugerah Ilahi, so bru Maz fhm adalg benda sdh dlm hdp kita akn kita alami..jgn pnh down jer.Huhuhu....

Hoping smoga kita sntiasa kuat utk diri kita, utk family dan utk anak.Sesempoi mana pun ibu (like me ni....) tetapi ttp nak yg terbaik utk anak, sehabis daya sebaik mungkin.

All the best P.

~*Dandelicious Princess*~ said...

Thanks for dropping by Aty. Feeling honoured la jugek. Hihi. Slalu baca blog u.

~*Dandelicious Princess*~ said...

Hoho tq rindu p. Sukenye ada org rindu. :p

Tq atas doa za.

~*Dandelicious Princess*~ said...

Tu la Maz. Semuanya yang di dunia ni sementara dan pinjaman Allah sahaja kepada kite. Tapi duniawi jugak la yang selalu dikejar.

 

Dandelicious Princess Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Make Money from Zazzle|web hosting