27 October 2010

Kira pergerakan bayi

Posted by ~*Dandelicious Princess*~ at 11:36:00 AM
Reactions: 
Semalam pegi klinik. Kat bahagian berat ditandakan dengan pen merah. Berat naik 2 kg dalam 2 minggu. Memang membesar dengan jayanya. Risau jugek kalo baby besar. Orang cakap, tak elok kalo bayi besar untuk bersalin normal. Takut gak... Camne nak keluar kalo besar? Tapi masa scan, doc cakap.. baby membesar ikut saiz yang sepatutnya. Doc pun ada cakap uri ada ke bawah sket. Akan observe next two weeks lagi. Katanye lagi, rasanya tak ada masalah. Nanti ble baby semakin membesar, dia akan makin tolak uri ke atas (nak kene besar lagi ke? Ni pun da rase besar da sangat perut ni. Hihih.. Tak ape.. asalkan baby sihat. Amin.) Tak ada yang perlu dibimbangkan. Kalo bleeding jek kene cepat-cepat ke klinik. Nauzubillah.

Tu baru intro. Ni baru nak masuk isi. Heheh.. Hari ni da 30 minggu 4 hari. Alhamdulillah :D Suke! Suke! Suke! Arini juga setat kira pergerakan baby dalam kandungan ni. Tak reti pun nak kira. Meh kita refer sini. Mekasih kepada tuan punya blog yang telah post entry ni. Pada pendapat saya, banyak membantu. Skang ni pukul 12.16 tengahari. Setakat ni.. 4 kali baby bergerak. Er.. sikit ke? Ada jugak yg saya tak kira. Sebab rasa macam antara pergerakan tu.. sela masanya singkat. So.. saya tak kira. Nanti karang masa nak abiskan kira kul 9 malam nanti.. baru saya ngelat-ngelat kira pergerakan yang saya tak amik kira tadi untuk cukupkan 10 gerakan. Aci tak? Heheh..

3 comments:

~ iza ~ said...

iza dulu sgt2 'malas' nak kira gerakan baby..smpat la dua hari kira..pastu lost..sbb rasa cam baby gerak je memnjang..nak2 masa bln posa ari tu..hehe, kira halal la masa isi jadual dia tu.. :P

PuAn NooR SaLwAni IbRaHiM said...

salam..i'm silent reader kat your blog..=)..ni br nk comment..
slasa br ni p kk gov da kne sound sbb xkira..tgh wat keje kat opis byk jalan sana sini pyh lak nk kire..ade tips x cane klu bz bekerja ni..
(cewah, mcm la bz gile kan..)

~*Dandelicious Princess*~ said...

iza - betul3x! masa bulan pose bukan men lagi dia gerak. lapo agaknya. cian baby.

Puan Noor Salwani Ibrahim - hye! salam berkenalan :D Kalo banyak jalan..n ke hulu-hilir wat keje memang x perasan jugek. Bebaru ni weekend duk kemas umah, x terasa baby gerak. Ble rehat-rehat, baru dapat rase. Maybe awak kene kurangkan keje jalan sana sini. Kan da nak masuk 8 bulan da kan. Hehe.. saya pun nasihat orang jek pandai :p

Tips dia.. pegang perut, gosok-gosok perut. Kadang-kadang ble rase dia gerak ke kiri dan kanan. Hehe.. saya pun tak reti sangat. First timer gak ni. Owh... lagi 9 minggu. Sronok!

 

Dandelicious Princess Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Make Money from Zazzle|web hosting